Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug misset finaleplass - straffet for oppførselen i semifinalen

Kjørte over skiene til russer.

STRAFFET: Petter Northug ble straffet etter å ha kjørt over skia på en russisk motstander.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STRAFFET: Petter Northug ble straffet etter å ha kjørt over skia på en russisk motstander. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

LILLEHAMMER/OSLO (Dagbladet): Petter Northug ble tvangsflyttet til sisteplass i sitt semifinaleheat under sprinten på Lillehammer etter en såkalt ureglementær manøver.

Etter målgang ble bokstavene RAL, ranked at last, stående etter Northugs navn. Ifølge juryen brøt Northug reglene da han skar inn foran russiske Sergej Justjugov på toppen av den siste bakken før mål.

- Northug går over skiene til Justjugov.  Det er ikke helt bra... sa NRK-kommentator Jann Post på direkten.

- Jeg tror ikke han blir disket for den der, responderte Torgeir Bjørn.

Northug ble opprinnelig nummer fire i heatet - og gikk ikke videre til finalen. Men før han ble plassert sist i heatet sitt var det fortsatt en mulighet for at han kunne kvalifisere seg til finalen på tid.

BEST: Pål Golberg vant sprinten på Lillehammer.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Pål Golberg vant sprinten på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Derfor forsvant også Northug gjennom pressesonen uten å snakke med pressen etter løpet, i tilfelle han skulle forberede seg til finalen. Skiløperen er mildt sagt uvillig til å stille opp for å gi kommentarer med mindre han absolutt må om dagen, så han kom heller ikke tilbake senere.

Tvangsflyttingen til sjetteplass i semifinalen får betydning for resten av helgas verdenscup på Lillehammer.

Northug taper bonussekunder på å bli flyttet nedover, selv om det i minitoursammenhengen bare er snakk om fire, fem sekunder i sammendraget.

Golberg vant I finalen stakk Pål Golberg av med seieren etter en solid spurt. Dermed vant Golberg nok en gang på Lillehammer.

I fjor vant han ti kilometeren i verdenscupen, og den gamle OL-arenaen ser ut til å seile opp som Golbergs absolutte favorittløype.

- Ja, det gjør jo det, smiler Golberg etter seieren, som er verdt tredve bonussekunder i sammendraget. Det er bare halvparten av hva sprintseieren var verdt tidligere i minitourer.

- Jeg hadde nok sittet her med en bedre følelse om den hadde vært verdt seksti sekunder, men jeg har jo best mulig utgangspunkt for resten, så jeg får bare gjøre det beste ut av det, sier Golberg til Dagbladet.

Alexey Petukhov ble nummer to, og Finn Hågen Krogh nummer tre.

Overraskelsen Emil Iversen ble nummer seks i finalen.

Sterk prolog Av 16 norske herrer, tok ti seg videre fra prolog og til kvartfinale i dag.

Sprintløypa på Lillehammer bød opp til taktikk underveis, og Petter Northug la seg bevist bakerst i sitt kvartfinaleheat - men endte med å vinne heatet.

I semifinalen ble det rotete for Northug - og han endte med å bli degradert i heatet. Grunnen var at etter et rykk i den siste bakken, kjørte nordmannen over et par russiske ski for å få klemt seg inn på toppen.

Det slo FIS-dommerne ned på.

Marit Bjørgen vant kvinnenes sprint på Lillehammer.

Langrennsdronningen var helt overlegen i finalen hvor fire norske jenter endte øverst på resultatlisten.

- Jeg er veldig fornøyd med seieren. Jeg var god både i prologen og i heatene. I tillegg hadde jeg fantastiske ski, så jeg må si takk til de i smøreboden, sa Bjørgen i et intervju vist på NRK.

Dagbladet kommer med mer fra Lillehammer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling