SLUTT PÅ NM I COOP-DRAKT: Petter Northug gikk med hovedsponsoren godt markert på armene i NM på Lillehammer i vinter. Slikt er det slutt på dersom han skriver under landslagsavtale for å gå VM i Falun til vinteren. Terje Bendiksby / NTB scanpix
SLUTT PÅ NM I COOP-DRAKT: Petter Northug gikk med hovedsponsoren godt markert på armene i NM på Lillehammer i vinter. Slikt er det slutt på dersom han skriver under landslagsavtale for å gå VM i Falun til vinteren. Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Northug nektes å gå renn i Coop-klær

Skiforbundet trekker dispensasjon.

(Dagbladet): Petter Northugs promillekjøring natt til 4. mai var ikke bare svært lite hyggelig for langrennsløperen.

Fyllekrasjet rammet også samarbeidet med hovedsponsor Coop. 17 dager etter kjøreturen er det ikke avklart om dagligvaregiganten blir med videre på Northugs privatlagssatsing.

Nå får Coop og Northugs privatlag enda en smell, denne gangen fra Norges Skiforbund som strammer inn den såkalte representasjonsavtalen.

Må fjerne Coop-merker
Northug vil nektes å kle på seg tøy med Coop-merker under både langrennsåpningen på Beitostølen og i NM på ski til vinteren, dersom han skal konkurrere for det norske landslaget under VM i Falun.

Årsak: Coop er konkurrent til en av skiforbundets sponsorer, og Northug får ikke fornyet fjorårets dispensasjon i representasjonsavtalen.

Dessuten tildeles ikke Northug to friperioder i løpet av vinteren - slik som i forrige sesong - for å representere sin private sponsor. Dermed får Coop langt mindre igjen for sin investering på 10-15 millioner kroner per år.

- Hva betyr dette for Coop nå som dere vurderer avtalen på nytt?

- Dette har vi ingen kommentar til, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Kristin Paus, til Dagbladet.

Styrevedtatt
Skiforbundets generalsekretær Stein Opsal opplyser til Dagbladet at endringene er styrevedtatt i midten av april.

- Dette har vært gjennom styret i Norges Skiforbund ved flere anledninger, og det er formidlet til Petter og hans apparat flere ganger, sier Opsal.

Generalsekretæren understreker at Northug får akkurat samme regler som øvrige landslagsutøvere når han skriver under representasjonsavtalen - som alle utøvere signerer for å gå verdenscup og VM til vinteren.

- Han kan gå med private sponsorer, men ikke konkurrerende sponsorer. Og Coop er konkurrent til Spar og Norgesgruppen, sier Opsal.

Ny situasjon
- Hvorfor fikk han lov i fjor?

- Hovedsaklig fordi det var en ny situasjon for oss. Vi valgte en tilpasset ordning for Petter. Så har vi evaluert ordningen, og funnet feil ved å gi en utøver særordning, sier Opsal til Dagbladet.

Forrige sesong kunne Northug representere Coop i to lengre perioder underveis i skisesongen:

•• Fra Davos-rennet i midten av desember og fram til Tour de Ski
•• Rundt NM i slutten av januar og fram til OL-start i midten av februar.

- Det er riktig. Poenget er at han får nøyaktig samme plikter og rettigheter som alle andre. Petter får ikke de unntakene som i fjor, sier Opsal.

Northug-manager Are Langås Sørum i Nye Høyder, som er i jobben på lånt tid, svarer som følger på sms til Dagbladet:

- Spørsmål som angår Norges Skiforbund tar vi direkte med dem, ikke via media.

Ingen friplass Først i november i fjor skrev Northug under avtalen med skiforbundet som ga ham en plass på v-cup og OL-lag. Men den gangen hadde han friplass til alle renn i v-cupen.

Allerede i mars varslet langrennssjef Åge Skinstad at vilkårene kom til å bli endret i Northugs representasjonsavtale.

- Framover må han kvalifisere seg til verdenscupen. Alle som blir tatt ut, enten som landslags- eller representasjonsløpere, må forholde seg til de reklameavtalene og reglene som er i Norges Skiforbund. Private klubb- og kretsavtaler blir tilsidesatt, sa Skinstad til TV2.