FIASKO: Russlands fotballandslag skuffet stort i fotball-EM i Frankrike. Russisk idrett fikk på ingen måte den oppturen de trengte. Foto: Metin Pala / Anadolu Agency
FIASKO: Russlands fotballandslag skuffet stort i fotball-EM i Frankrike. Russisk idrett fikk på ingen måte den oppturen de trengte. Foto: Metin Pala / Anadolu AgencyVis mer

Northug og Bjørndalen uenige om russernes EM-eksperiment: - Hjelper lungene og hjertet

Ole Einar Bjørndalen er ikke like kategorisk som Petter Northug og synes russernes høydeforsøk er spennende, selv om det endte i total fiasko i EM i Frankrike.

(Dagbladet): Før VM i 2010 ladet det franske fotballandslaget opp i høyden. Det endte i total fiasko. Frankrike kapret bare ett poeng og havnet desidert sist i gruppa som Uruguay vant foran Mexico og Sør-Afrika.

Foran dette EM-et i Frankrike ladet det russiske fotballandslaget opp i høyden i Sveits. Også det endte i fiasko. Russland kapret bare ett poeng og havnet desidert sist i gruppa som Wales vant foran England og Slovakia.

Ydmykelsen av Russland ble komplett i 0-3-tapet mot lille Wales på mandag. Russerne fikk ikke den oppturen de trengte i en mørk tid for den mektige idrettsnasjonen - preget av dopingskandaler og utestengelsen av de russiske friidrettsutøverne.

Det store spørsmålet er: Hvorfor skuffet Russland i fotball-EM? Hvorfor fungerte ikke høydeoppholdet?

Northug: - Fotballspillere trenger ikke høydetrening

SKEPTISK: Petter Northug mener trening på 1500 meter over havet ikke kan kalles høydetrening. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKEPTISK: Petter Northug mener trening på 1500 meter over havet ikke kan kalles høydetrening. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Eller var russernes treningsleir på 1500 meters høyde i fjellandskapet i Sveits i det hele tatt et høydeopphold? Det mener ikke Petter Northug, som er spesialist på høydetrening og har hatt stor suksess med det i forkant av mesterskap.

- 1500 meter over havet er ikke høyde. Med andre ord har ikke russerne ladet opp i høyden, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Så å lade opp på 1500 meters høyde har ingen effekt sammenliknet med å trene på havnivå?

- I en uke? Nei. Man må være 1800 meter over havet for at det skal regnes som høydetrening, svarer Northug.

- Tror du fotballspillere kan dra nytte av høydeopphold før eksempelvis et mesterskap?

- Nei, fotball og dens fysiske krav trenger ikke høydetrening i forberedelsene, mener Petter Northug.

Bjørndalen delvis uenig med Northug

SPENNENDE: Ole Einar Bjørndalen synes det er spennende at fotballspillere eksperimenterer med høydetrening, selv om det endte i fiasko for både Russland i dette EM-et og Frankrike i VM i 2010. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPENNENDE: Ole Einar Bjørndalen synes det er spennende at fotballspillere eksperimenterer med høydetrening, selv om det endte i fiasko for både Russland i dette EM-et og Frankrike i VM i 2010. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen er i likhet med Northug en mester i høydetrening. Han synes russernes eksperiment før fotball-EM er interessant.

Men med fasiten i hånden: Var det så lurt? Er det mulig å ha et kollektivt høydeopphold uten individuelle tilpasninger for et lag med ulike individer som responderer ulikt på høydetrening?

- Ja, si det. Dette er jeg ikke kjent med. Fotball er jo en eksplosiv sport, og det er sikkert en stor utfordring å kombinere dette med intensitet. Jeg synes det er spennende, men det var tydeligvis ingen suksess for Russland i VM, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- Tror du høydeopphold er hensiktsmessig for fotballspillere?

- De kan helt sikkert få bedre løpskapasitet ved å trene i høyden. Men om det blir bedre for en fotballspiller, er ikke sikkert, sier skiskytterlegenden.

Bjørndalen er ikke helt enig med Northug i at trening på 1500 meter over havet ikke gir høydeeffekt.

- For å få blodeffekt, er jeg enig med Petter, men lungene og hjertet får man også trent bedre på 1500 meter over havet. Så noe effekt får du også på 1500 meters høyde, mener Bjørndalen.

Men i stedet for å nå nye høyder, ble bunnen nådd for russerne i europamesterskapet.

FIASKO: Wales ydmyket Russland, som allerede er ute av EM. Foto: NTB Scanpix
FIASKO: Wales ydmyket Russland, som allerede er ute av EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Verdens beste på høydetrening

Langrenns- og skiskytterekspert Torgeir Bjørn er skeptisk til det russiske forsøket.

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er krevende nok å lage et opplegg med individuelle tilpasninger i utholdenhetsidretter. Å gjøre det i fotball, hvor man er avhengig av å trene veldig mye sammen, blir det enda vanskeligere, sier Torgeir Bjørn til Dagbladet.

- Jo høyere man er og jo hardere man trener, jo større er sjansen for at det går gå galt. Da kan man gå på på en treningssmell. Om det er det som har skjedd med Russland, vet jeg ikke, sier han.

Bjørn skryter likevel av russernes høydetrening, historisk sett.

- Russland har alltid vært dyktige til høydetrening og var best i verden på 70-tallet. Norge har hentet inspirasjon derfra i langrenn, men om det lar seg overføre til fotballen, er jeg usikker på, sier Bjørn.

Russland fikk en god start på mesterskapet med 1-1 mot England, men 1-2-tapet mot Slovakia og 0-3-tapet mot Wales gjorde reisen til Frankrike til en fiaskotur for de stolte russiske idrettsheltene.

EM er over for verdens største land.