GODE FORBEREDELSER:  Det skal ikke stå på maten for Petter Northug under ski-VM i Val di Fiemme. Foto: Lise Åserud / Scanpix
GODE FORBEREDELSER: Det skal ikke stå på maten for Petter Northug under ski-VM i Val di Fiemme. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Northug og Co. får tilsendt 250 kilo fisk

Passes på av matpoliti under ski-VM.

(Dagbladet): De norske langrennsløperne håper på mellom tre og seks VM-gull. Da er det viktig at italienske kokker ikke klusser det til i matveien.

- En genistrek, lød omkvedet da langrennslandslaget hyret inn den italienske kokken Giorgio Gerola under Tour de ski. Nå gjør de det samme under VM i Val di Fiemme, som starter for fullt torsdag i neste uke.

Gerola bor i Oslo og snakker norsk. Allerede lørdag reiser han ned til italienske VM-byen for å inspisere kjøkkenforholdene på hotell Olimpionico.

Oppdrag: Rydde misforståelser av veien, og sørge for at de norske løperne får maten de ønsker seg.

- Det er første gang i mesterskap at vi har med en kokk som kjenner den lokale kulturen slik Gerola gjør, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Skreddersydd
Kall det gjerne for matpoliti. Olympiatoppens ernæringsfysiologer har satt opp skreddersydde matprogram for den enkelte utøver. Det innebærer medbrakt mat fra Norge - som 200-250 kilo fisk, ti kasser med frukt og diverse pålegg.

Men kvaliteten på kjøkkenet, og innholdet i råvarene, overlater ernæringsfysiologene til eksperter som Giorgio Gerola.

- Jeg skal sørge for at det er god kommunikasjon mellom de norske utøverne og kjøkkenet, forteller Gerola.

- Vi skal også ha med en norsk kokk, sier Løfshus.

- Men filosofien bak at vi leier inn Gerola, er at vi har med en som kan kommunisere godt med kjøkkenet. På den måten unngår vi misforståelser, og får viljen vår, påpeker han.

Gullkalven Petter Northug er blant dem som har slitt med mageproblemer. Kost, ernæring og kjøkkenhygiene er derfor helt sentrale tiltak for å unngå trøbbel.

Genistrek
Christine Helle, ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, opplyser at det er lagt opp til et matopplegg der alle får dekket sine behov.

- Vi må for eksempel ta hensyn til mage- og tarmproblematikk, sier hun.

- Når du kommer til italienske hoteller, kan det være vanskelig å kommunisere med kjøkkenet. Derfor er det en genistrek å ha med en italiensk kokk som kan være døråpner og tolk. Under Tour de Ski ble han bestevenn med kjøkkensjefen på hotellet etter ti minutter.

Helle fortsetter:

- Det handler om at ingen skal bli syke. Hygiene - og at det ikke brukes råvarer som er litt på kanten - er ekstremt viktig.

Optimistisk
VM i Val di Fiemme går av stabelen fra 20. februar til 3. mars. Som en skinasjon med penger har Norge råd til å ha et stort støtteapparat.

Til grunn ligger drømmen om gull, heder og ære. Og landslagssjef Løfshus har godfølelsen.

- Jeg mener vi har en sterkere tropp enn i 2011, sier han. Den gang tok norske langrennsløpere åtte gullmedaljer.

- Men det er mange andre sterke nasjoner også, understreker Løfshus.

ITALIENSK KOKK:  Giorgio Gerola. Foto: PRIVAT
ITALIENSK KOKK: Giorgio Gerola. Foto: PRIVAT Vis mer