Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug-brødrenes emosjonelle øyeblikk

Northug om det tårevåte møtet med lillebror:
- Det var veldig sterkt

Så sterk er relasjonen mellom Northug-brødrene at selv de barske langrennsprofilene måtte ty til tårene da Tomas Northug meddelte konklusjonen han kom fram til i Portugal.

FRA TRE TIL TO: Northug-brødrene vil ikke lenger kunne konkurrere side om side etter at Tomas Northug velger å prioritere andre områder i livet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FRA TRE TIL TO: Northug-brødrene vil ikke lenger kunne konkurrere side om side etter at Tomas Northug velger å prioritere andre områder i livet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISLETT (Dagbladet): På ferie i Portugal, etter at kompisene har reist, finner Tomas Northug endelig ut av tankene som har streifet i hodet hans siden 3. februar - tankene som har plaget 27-åringen siden han falt i NM-sprinten og innså at sesongen var over.

Der og da var også i realiteten karrieren over. Men det er først på ferieturen i Portugal at konklusjonen blir et faktum og at pappa John Northug får telefonen fra sin nest eldste sønn:

«Jeg har bestemt meg. Jeg velger å legge opp.»

Én verdenscupseier og VM-finale i Falun-sprinten i 2015 står igjen som de største merittene til 27-åringen. Drømmen om å slå tilbake med OL-medalje i drømmeløypa i Pyeongchang legges vekk.

Storebror Petter Northug blir skuffet og lei seg over avgjørelsen. De skulle jo satse sammen fram mot OL, gjøre hverandre sterkere og vise at forrige sesongs skuffende sesong var unntaket som bekrefter regelen om at Northug-brødrene er best.

Tårevått brødremøte

Lillebror Even må ty til tårene når han møter Tomas for første gang etter det tunge valget.

- Første gang jeg møtte Even etter avgjørelsen, var det mye følelser. Idrett er følelser. Det viste det øyeblikket. Jeg merker at Even har sett opp til meg, når han er på gråten når vi møtes. Det var veldig sterkt, forteller Tomas Northug til Dagbladet.

STERKE BÅND: Slik jublet Petter og Tomas Northug etter sprintfinalen i VM i Falun i 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STERKE BÅND: Slik jublet Petter og Tomas Northug etter sprintfinalen i VM i Falun i 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Øyeblikket viser hvor sterke båndene er mellom de tre barske Northug-brødrene. Øyeblikket illustrerer hvor mye både langrennssporten og brødrene betyr for hverandre.

- Det er tungt å vite at det nå er slutt. Det er vanskelig å ta avgjørelsen, men når resultatene ikke har kommet, velger jeg å finne på andre ting hvor jeg kan levere varene bedre, sier 27-åringen.

Han går nå inn i en fast stilling i Coop-teamet rundet storebror Petter og vil leve ut andre hobbyer som jakt og fiske. Tomas Northug vil i tillegg bidra med sin kompetanse og hjelpe begge brødrene til å nå sine mål i den kommende sesongen.

- Jeg vet ikke om jeg har respekten til å bli treneren til Petter, men jeg skal nok være motivator for Petter og Even, sier han.

Fallet som ødela karrieren

Tomas bor 200 meter unna Petter i Trondheim og vil fortsatt være med på langkjøringer, men de intense øktene og høydesamlingene sammen er nå historie.

Pappa John Northug synes avgjørelsen representerer modenhet.

- Det ble slutt i fallet i NM som avgjorde. Der og da var karrieren over. Det er små marginer. Tomas var ekstremt uheldig i de viktige rennene, som på Beitostølen, hvor han var syk og egentlig ikke burde ha gått, sier pappa Northug til Dagbladet.

HØYDEPUNKTET: Tomas Northugs verdenscupseier i Otepää 17. januar 2015 er karrierens største triumf. Foto: NTB Scanpix
HØYDEPUNKTET: Tomas Northugs verdenscupseier i Otepää 17. januar 2015 er karrierens største triumf. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Tomas var på ferie med noen kompiser i Portugal, før han tok noen dager alene og fant ut av framtiden. Da ringte han meg og sa at det er over. Han vet hva som kreves, men er ikke motivert nok. Tomas har utrettet veldig mye, og vi må være takknemlige for alt han fått til.

Mageinfeksjonen

Hovedpersonen selv gikk på en lignende smell som storebror Petter foregående sesong, men historien var ikke helt lik.

- Det var litt annerledes for meg. Jeg kom fra Val Senales og videre til München, hvor jeg fikk en brutal mageinfeksjon. Jeg burde kanskje bare ha gått ett renn på Beitostølen, men sånn ble det. Jeg vil kalle det overtenning det som gikk galt. Jeg hadde ikke nok respekt for mangeproblemen jeg fikk. Da bikket det feil vei, forteller han.

- Jeg tror det var overtenning fra alle kanter. Vi følte oss ustoppelige da vi holdt på i høst. Vi var en brutal duo. Det er irriterende at det gikk sånn, men idrett er brutalt og vi balanserte på en knivsegg. Det er små marginer.

Tomas Northug er lettet over avgjørelsen.

- Selv om OL-løypa passer meg bra, er jeg lettet og glad for at valget er tatt. Det er en prosess som har vært litt for lang, men det er nok ikke den verste avgjørelsen jeg har tatt. Jeg tror jeg vokser som person av å ta en såpass voksen avgjørelse, erkjenner 27-åringen.

Ny motivasjon mot nye mål

Han får støtte av pappa John.

- Tomas virker lettet og fornøyd nå og ser veldig positivt på framtiden. Han har mange andre kvaliteter og talenter som han vil satse mot i stedet. Han starter med en rolle i Coop, men har også en del andre planer, uten at jeg kan si hva det er ennå. Tomas er veldig motivert videre i yrkeslivet, omtrent så motivert som han var som junior som langrennsløper, sier John Northug.

- Even har sett mye opp til Tomas, som er et forbilde - både som person og som langrennsløper. Tomas er eminent teknisk og vil bidra med denne kompetansen til Petter og Even. Han vil være med og trene sammen med den en del økter.

Tror avgjørelsen vil gagne Petter

Likevel blir det betraktelig færre økter og samlinger sammen enn det som var planen - noe som bekymrer Petter Northug. Lillebror Tomas tror imidlertid Mosvik-ekspressen kan ha godt av en ny lagkamerat i teamet.

- Jeg tror det kan være bra at Petter trener uten meg. Vi fyret hverandre veldig opp. Det ble kanskje for mye av det gode. Jeg tror Petter finner gode treningspartnere som vil gi ham matchingen han trenger. Det er nok skiløpere i Norge, mener Tomas Northug.

- Jeg var ganske nærme å legge opp i fjor da jeg mistet plassen på landslaget. Da sa jeg til meg selv at jeg måtte levere på direkten. Det har kanskje vært overtenning som gjorde at det ikke gikk denne sesongen.

Petter Northug synes avgjørelsen til broren er trist.

- Det er trist for oss som brødre som satser sammen. Det er også trist for hele teamet, så nærme en OL-sesong. Samtidig tenker du at Tomas har hatt fantastiske øyeblikk i skiløypa. Han skal ikke grave seg ned, men være stolt over de store resultatene han har oppnådd, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Jeg pratet en del med ham. Men hvis den indre driven ikke er der, så er den ikke der. Da har du ikke det som må til for å gjøre jobben og ligge fire uker på en høydesamling. Dessverre har han bestemt seg for å slutte, erkjenner 31-åringen.