NEST BEST: Petter Northug slo Martin Johnsrud Sundby, men ble spurtslått av Niklas Dyrhaug under Oslo Skishow i Holmenkollen. Northug sa etter løpet at han var mer fornøyd med brunfargen enn formen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NEST BEST: Petter Northug slo Martin Johnsrud Sundby, men ble spurtslått av Niklas Dyrhaug under Oslo Skishow i Holmenkollen. Northug sa etter løpet at han var mer fornøyd med brunfargen enn formen. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Northug om kompisens dopingrykter og Putin-spøken som slo feil: - Krise

Petter Northug stoler på Alexander Legkov, men ikke på hvordan russiske journalister tolker humoren hans.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug ble nr. 2 på jaktstarten i Oslo Skishow i Holmenkollen lørdag kveld, bare slått av kompisen Niklas Dyrhaug. Bak seg på resultatlista var blant annet Martin Johnsrud Sundby på 4. plass.

Resultatet hadde minimal betydning, men rennet var en god bekreftelse på at Northug er i rute til den kommende VM-sesongen. Med rekordbrun hudfarge og imøtekommenhet viste 30-åringen de taktene han ofte gjør når formen er god.

Han sprudlet, brukte sin kreativitet til å komme med de svarene som gjør Northug til Northug og tok seg lang tid med pressen uten at noen representanter fra Team Northug forsøkte å dra ham vekk.

Først og fremst hyllet Northug den trønderske flyten den siste tiden med referanse til Rosenborgs dominans i Tippeligaen og dobbeltseieren til Dyrhaug og Northug denne sommerlige lørdagskvelden.

Northug støtter Legkov

Men ikke alt er like harmonisk i langrennsverden. Forrige måned hevdet Grigorij Rodtsjenkov at Alexander Legkov og 13 andre medlemmer av langrennslaget skal ha vært dopet under OL i Sotsji.

Legkov er en god venn av Northug. De har trent mye sammen og pushet hverandre til å bli enda bedre. Northug vil ikke mistenkeliggjøre sin russiske rival.

- Nei, jeg tror ikke Alexander er dopet. Han er ren inntil det motsatte er bevist. Jeg tror han er ren, sier Northug til Dagbladet.

Legkovs største triumf er OL-gullet på femmila i Sotsji. Da ble det russisk trippelseier. Beste ikke-russer var Martin Johnsrud Sundby. Han sitter imidlertid ikke og venter på at gullet skal bli hans.

- Det blir for dumt å tenke at hvis de tre blir tatt, så blir gullet mitt. Hvis de 15 foran meg på 15-kilometeren blir tatt, blir også gullet mitt. Nei, jeg vil ikke bidra til dopingspekulasjoner, sier Sundby.

Northug har ikke hørt noe mer fra russerne

Den norske stjerneduoen viser lojalitet til kollegene i sine svar. Northug har av ulike årsaker blitt en svært populær herremann i Russland. Så populær er han at russerne begynte å sikle da Mosvik-ekspressen hintet at ville representere Russland i neste OL, hvis Vladimir Putin kom med et godt nok tilbud.

Det var en karakteristisk Northug-spøk som nordmenn er blitt kjent med. Men russerne forsto ikke humoren og svelgte spøken som en ren nyhet, noe en rekke av de største russiske mediene formidlet.

Russerne spekulerte i om Norges største stjerne kunne representere verdens største land.

- Har du hørt noe mer fra russerne vedrørende dette?

STOLER PÅ LEGKOV: Petter Northug tror hans russiske rival, Alexander Legkov, er ren, til tross for dopinganklagene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STOLER PÅ LEGKOV: Petter Northug tror hans russiske rival, Alexander Legkov, er ren, til tross for dopinganklagene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Nei, det har jeg ikke. De har vel nok å tenke på i disse dager, svarer Northug med referanse til den pågående dopingskandalen.

- Hva var det egentlig som skjedde?

- Jeg dro en spøk som den russiske journalisten misforsto. Det var nok ikke så lurt, i hvert fall ikke når det er snakk om journalister som ikke kan engelsk. Det var litt krise, forteller 30-åringen og smiler.

Dyrhaugs superspurt

Nå har han lært at han kanskje bør være litt mer forsiktig i hva han sier i enkelte situasjoner. I løypa skal imidlertid ikke Northug være forsiktig. Etter en sesong i skyggen av Sundby vil spurtkongen bli verdens beste igjen.

Allerede i morgen drar han på treningsleir til Livigno på høydeopphold. Gradvis skal han trene seg opp til klimakset i Lahti mot slutten av vinteren.

I dag målte langrennseliten krefter for første gang denne sesongen. Dyrhaug har trent mye på spurten den siste tiden og slo faktisk Northug på oppløpet i Holmenkollen lørdag kveld. Men når kalenderen viser februar, nekter Northug å la seg bli slått av barndomskompisen.

- Det er ikke VM, men det er bestandig godt å vinne med startnummer. Det er deilig å vinne en spurt mot Petter. Det var på tide, sier Dyrhaug.

- Da jeg hadde den posisjonen jeg fikk på oppløpet, visste jeg at jeg ville vinne.

Overraskelsen

Tefre Northug unnet Dyrhaug seieren.

- Det er bare trivelig. Det er greit så lenge det er en trønder som gjør det. Vi trøndere er i medvind om dagen med Rosenborg, landslaget og her.

- Jeg hadde nok med å komme meg foran Gjøran Tefre. Nå som Niklas har slått meg og har blod på tann kan han bli en farlig mann framover. Men jeg er ikke redd for at han slår meg i VM, sier Northug.

De to trønderne startet henholdsvis 12 og 14 sekunder bak prologvinner Gjøran Tefre, men de fem første løperne samlet seg allerede i løpet av de to første rundene under den avgjørende jaktstarten i Holmenkollen.

VIL IKKE SPEKULERE: Martin Johnsrud vil ikke spekulere i om han kan bli olympisk mester to år etter OL i Sotsji, hvis de mistenkte russerne blir dømt.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL IKKE SPEKULERE: Martin Johnsrud vil ikke spekulere i om han kan bli olympisk mester to år etter OL i Sotsji, hvis de mistenkte russerne blir dømt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Prologvinner Tefre ble nummer tre, mens Sundby, som hadde vært på en tre timer lang treningstur tidligere på dagen, ble nummer fire på oppløpet i Holmenkollen.

- Jeg har lært bort alle triksene mine i skøyting til Niklas - og så slår han meg. Det er helt jævlig. Hehe, neida, det er herlig, sier Sundby.

Haga imponerte stort

I dameklassen spurtslo Ragnhild Haga Heidi Weng og jublet for seier, mens Maiken Caspersen Falla ble nr. 3, Kathrine Harsem nr. 3 og Therese Johaug nr. 5.

- Det er veldig gøy. Jeg tapte spurten mot Heidi her ifjor, så jeg har trent veldig mye hurtighet etter det. Særlig her i Oslo hvor jeg bor, så jeg var fast bestemt på å vinne, sier Haga.

Johaug, som dro mye av tiden, falt av på den siste haugen før oppløpet og endte 4,7 sekunder bak lagvenninnene.

- Det er ikke noen overraskelse. Jeg visste at det kunne bli sånn. Når det er rulleski, man går i front og bakkene ikke er lange nok, blir det vanskelig. Men jeg er veldig fornøyd og følte at jeg fikk jobbe med det jeg ville, sier Johaug.

- Og så er det vanvittig morsomt at det er Ragnhild som tar det. Hun er en løper for fremtiden, mener Johaug.

TEST: Petter Northug, Niklas Dyrhaug og norgeseliten målte krefter i Holmenkollen lørdag kveld.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TEST: Petter Northug, Niklas Dyrhaug og norgeseliten målte krefter i Holmenkollen lørdag kveld. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer