Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug om det politiske spillet i russisk fotball

Northug om Putins VM-innflytelse: - Glad jeg ikke er russisk fotballspiller

Den kollektive løpskraften som Russlands fotballandslag viser mot slutten av kampene, fascinerer Petter Northug. Han tror Vladimir Putin har en viktig finger med i spillet.

SKREMT: Petter Northug føler med russerne. Programleder: Øyvind Godø.Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRINDSENS HAGE (Dagbladet): Lørdag kveld tar vertsnasjon Russland imot Kroatia i den fjerde og siste VM-kvartfinalen til enorm forventning i verdens største land.

Russerne gikk inn i mesterskapet nesten uten forventninger til eget mannskap, etter flere tyngre år i russisk fotball, men med enorm løpskraft og innstilling foran egne fans, har vertsnasjonen virkelig overgått alle forhåpninger og satt fyr på fotballentusiasmen i Russland.

Nå øyner president Vladimir Putin en gedigen skalp med Kroatia som kvartfinalemotstander og England eller Sverige i en eventuell semifinale. Plutselig er Russlands finalesjanser oppsiktsvekkende store.

Vi snakker om nasjon nr. 70 på FIFA-rankingen, altså 13 plasser bak Norge. Petter Northug kjenner mange russiske langrennsløpere fra skisporet og har fått et stort navn i Russland. Mosvik-ekspressen gjestet Dagbladets VM-studio tirsdag og fortalte at han er mektig imponert over russernes løpskapasitet.

NORTHUG FRYKTER SAMMENSLÅING: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjestet Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Northug: - Glad jeg ikke er russisk fotballspiller

Langrennsstjerna tror president Vladimir Putins forventinger og krav er med på å få fram de russiske krigerne.

- Russerne er krigere. I Russland henger idrett utrolig høyt. Det ser vi gjennom politikken der også. Når det er idrett på programmet, ryddes alt annet bort. Når de har et eget VM, har de et vanvittig press på seg, sier Northug til Dagbladet.

- De som er på banen, er godt drillet på at 100 prosent ikke er godt nok. Det skal kriges. Jeg er glad jeg er ikke er russisk fotballspiller under på VM på hjemmebane der.

- Hvorfor ikke?

- Det er et vanvittig press. Jeg kan se for meg at Putins beskjeder går rett ned i det sportslige og landslaget og hvordan dette skal gjøres. Det blir spennende å følge med russerne nå. De har slått ut Spania. Nå kan alt skje med russerne på hjemmebane, mener Northug.

STIKK TIL KOLLEGENE: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjestet Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

Langrennsstjerna synes det er interessant å se hvor mye russerne faktisk løper. Akkurat som i EM i 2008, hvor Russland kom helt til semifinalen, løper russerne mest av alle i mesterskapet. De er i en egen klasse rent fysisk, på samme måte som i suksessmesterskapet for ti år siden anført av Andrej Arsjavin og co.

Northugs Russland-analyse

Ikke minst skiller stjerneskuddet Aleksandr Golovin seg ut. 22-åringen løp vanvittige 16 kilometer mot Spania i åttedelsfinalen, riktignok inklusiv ekstraomganger. Golovin skilte seg også ut med å foreta desidert flest sprinter på banen.

- Løpskapasiteten er viktig, men det er samtidig viktig å gjøre riktige løp. Det hjelper ikke å løpe mye, om du løper feil. Men du må ha krigere som gjør jobben. Men alle kan ikke bare springe rundt. Noen må ha andre oppgaver også, sier Northug til Dagbladet.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer

- Det vi kan se mer på, er de som klarer å jobbe kollektivt sammen siste halvtimen. Det er da det blir rom og åpninger. Russland klarer å gjøre ting riktig i varmen her, med sine arbeidsjern og kollektiv. Da får de uttelling, sier Petter Northug til Dagbladet.

Demidov om den russiske innstillingen

Vadim Demidov har russiske foreldre og har selv spilt i Russland. Han tror de vanvittige løpstallene til hjemmenasjonen er et resultat av nasjonalånden som eskalerer i takt med antall russere på tribunen.

TALENTFULL SØNN: Vadim Demidov ber Norge ringe sønnen deres nå. Programleder Øyvind Godø. Video: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

- Å høre den russiske nasjonalsangen – i VM på hjemmebane – gir en enorm boost. Da gir man absolutt alt, sier Demidov til Dagbladet.

- Hvis spillerne får med seg det russiske publikummet raskt, vil de få enorm støtte og boost. Hvis man er russer og har 80 000 i ryggen, kan man ikke gjøre annet enn å løpe og prøve å score. Får man hele nasjonen i ryggen og selvtillit, kan veldig mye skje.

- IKKE MISTENKELIG: Vadim Demidov fikk i Dagbladets VM-studio spørsmål om Russland og doping. Demidov, som har spilt i Russland tidligere, svarte at det ikke er noe mistenkelig med hvordan hjemnasjonen framstår i VM. Programleder: Øyvind GodøVis mer Vis mer

- Russerne skuffet veldig i forrige mesterskap, så forventningene var lave før VM. Det har vært for dårlige prestasjoner i fotball over tid. Russerne er sulteforet på å vise seg fram fra en bedre side, sier Demidov.

Russland møter Kroatia i VM-kvartfinalen lørdag kl. 20.00.

VM-STUDIO: Tidligere Vålerenga-spiller Tina Wulf og Eurosport-programleder Jonas Bergh-Johnsen gjester Dagbladets VM-sending fra Prindsens Hage. Programleder: Øyvind Godø. Video: Stian Pedersen. Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!