Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug om Sundbys dominanse: - Vi følte oss ganske dumme

- De andre er litt skremt om dagen, svarer Martin.

UOVERVINNELG: Martin Johnsrud Sundby herjer så mye med konkurrentene om dagen at de har mistet troen på å slå ham i år.Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/ NTB Scanpix
UOVERVINNELG: Martin Johnsrud Sundby herjer så mye med konkurrentene om dagen at de har mistet troen på å slå ham i år.Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/ NTB Scanpix Vis mer

ALPE CERMIS (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby var mer overlegen enn noen annen mann har vært i Tour de Ski og vant med tre minutter og femten sekunder på andremann Finn Hågen Krogh. 

Sammenlagt i verdenscupen leder han med 550 poeng, og har så godt som avgjort den også. 

Og nå innrømmer konkurrentene at det forspranget Martin har på dem i sporet blir vanskelig å ta igjen. 

- Jeg tror det er vanskelig å slå Martin i disse tourene, jeg tror det faktisk, sier Petter Northug. 

- Vi må jo bare gjøre vårt beste, men vi følte oss ganske dumme vi fire som sto på start i dag og Martin var ferdig med etappen sin når vi gikk ut. 

Ny standard
Selv sleit han seg inn til en fjerdeplass i touren, 4.35 bak Sundby. Det er ganske nøyaktig fire minutter svakere enn i fjor, selv om Northug mener formen har vært bra. 

- Det har vært en bra tour, sier han, vel vitende om at det er sjelden han ikke står på sammenlagtpallen i Tour de Ski. I tillegg har han for første gang på åtte år ikke vunnet en eneste etappe i touren. 

For det er Martin som har plukket med seg det meste også der. 

- Føler du at du har satt en helt ny standard i langrenn? 

- Jeg føler at de andre er litt skremt om dagen, det gjør jeg. Når vi går ut på fellesstarter så kjenner jeg med en gang at de lurer på hva jeg skal finne på. Det er en god følelse og det gir meg ekstremt god selvtillit når jeg kjenner at kroppen funker. Akkurat for øyeblikket setter jeg litt standarden på hva som skjer, og det trives jeg med. 

En vei å gå
Det er en slags resignasjon å spore hos konkurrentene hans også. Der man normalt snakker om at man skal kunne hamle opp med konkurrentene om bare skiene blir bedre, formen spisses, eller andre detaljer bikker dere vei, snakkes det nå bare om å lær eog å utvikle seg. 

For alle vet nå at det er Martin Johnsrud Sundby som vinner skirennet. 

- Man prøver alltid, men så lenge han er så sterk som det her så tror jeg ikke det er noen som har en mulighet, sier Northug til Dagbladet. 

- Sånn som han driver på nå har han brakt inn noe nytt i langrennssporten. Han går bare jevnt hardt hele veien og viser styrke sånn sett, så vi har absolutt en vei å gå for å ta ham igjen, sier Sjur Røthe. 

Heller ikke svenskene ser noen særlig mulighet til å tukte Martin i umiddelbar framtid. 

- Det er bare å krige på, men han har vært veldig sterk denne sesongen. Det er en tøff utfordring, men sånn det har sett ut for Calle (Halfvarsson) i sommer og høst, så tror jeg absolutt han kan være med å krige i enkelte renn. Jeg tror ikke han klarer å holde nivået over tid, for det er jo bare å se seg rundt, det er bare Martin i verdenseliten som er med der oppe tvers igjennom, sier Sveriges landslagssjef Rikard Grip til Dagbladet.

- Men den som mister troen på at man kan slå ham er farlig ute.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media