I KJENT STIL: Petter Northug dro ikke en meter, men var først i mål. Det irriterte Martin Johnsrud Sundby (lengst bak), som måtte gjøre drajobben. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I KJENT STIL: Petter Northug dro ikke en meter, men var først i mål. Det irriterte Martin Johnsrud Sundby (lengst bak), som måtte gjøre drajobben. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Northug oppførte seg tåpelig og «litt feigt»

Northugs svar: - Er ikke i form.

HAMAR (Dagbladet): Petter Northug kom rett fra høydeopphold i Seiser Alm til dagens NM-tremil på Gåsbu. Ut fra tidligere erfaringer, kunne det endt med alt fra seier til 60.-plass.

Det ble seier, etter at Northug som vanlig spurtet ned konkurrentene på oppløpet.

Men ikke alle var like imponert. Landslagskollega Martin Johnsrud Sundby var rett og slett forbannet på Northug, noe han ga tydelig uttrykk for både underveis og etter løpet.

- Dritirriterende - Jeg synes det er dritirriterende. Når det er NM kan du være med og bidra. I VM og OL kjemper du om gull, når du går NM på Vang og skal vise deg fram, bør du ligge litt foran i tet og hjelpe til, sa Røa-løperen til NRK, og fortsatte:

- Jeg blir litt frustrert, jeg gjør det, altså. Selvfølgelig går man for å vinne, og det er det som gjelder, men når det er NM skal du skape litt show og lage en treningsøkt ut av det også. Da synes jeg er det litt feigt å ligge bak i tre mil.

Da Dagbladet snakket med ham noen minutter senere, hadde han ristet av seg den verste irritasjonen:

- Hva sa du til Petter underveis?

- Jeg sa ikke noe underveis.

- Men det var noe blikk?

- Når du går NM, er det gøy å kunne kjempe side ved side, og at folk bidrar setter jeg pris på, men det var ikke mer enn det jeg ga uttrykk for.

- Tåpelig - Du brukte ordet feigt på NRK?

- Det tror jeg ikke jeg har sagt ...

- Men du var irritert?

- Ja, jeg synes det er tåpelig. Men sånn er det, han vinner og jeg blir nummer tre.

- Har du sagt det til ham?

- Hehe, ja, jeg sa det jo til ham ute i løypa.

- Fikk du svar?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Det er jo bare humoristisk i kampens hete dette, vet du.

Hevder han ikke hørte På pressekonferansen hevdet Northug at han ikke hadde hørt noe fra Sundby underveis. Men på direkte spørsmål om han er feig, kom det et tørt «ja».

Northug har imidlertid en forklaring på hvorfor han var så lite synlig.

- Jeg prøvde bare å henge med. jeg er ikke i like god form som resten av feltet, og da må man bare prøve å være med.

Didrik Tønseth tok sølv, mens Martin Johnsrud Sundby måtte ta til takke med NM-bronse. Tord Asle Gjerdalen falt ved inngangen til oppløpet, etter et sammenstøte med Sundby.

- Forferdelig irriterende. Men det er sånt som skjer, sier Gjerdalen.

Alle de fire første fikk rett etter målgang plass i VM-troppen. Det samme gjorde Eldar Rønning, Finn Hågen Krogh, Sjur Røthe, Petter Eliassen, Pål Golberg, Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad. Øystein Pettersen har status som reserve i sprint.