Northug overvåkes av personlig naprapat

- Studerer Petters muskulatur hver eneste dag.

BLIR OVERVÅKET: Petter Northugs skuffende åpning på Beitostølen ble fulgt av usikkerhet rundt helse og eventuell feiltrening. Nå følges nordmannen tett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLIR OVERVÅKET: Petter Northugs skuffende åpning på Beitostølen ble fulgt av usikkerhet rundt helse og eventuell feiltrening. Nå følges nordmannen tett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I går kom beskjeden: Det ble ikke funnet tegn på alvorlig sykdom i blodprøvene som ble tatt av Petter Northug etter åpningsrennene i Beitostølen, og skistjerna trener som normalt.

Men for at skyndingen tilbake til toppform ikke skal gå for fort, følges Northug tett av sin personlige naprapat, skriver Expressen.

- Terje Lillemark har studert Petters muskulatur hver dag, og han har hele tida vært sikker på at det ikke er så alvorlig. Søndag begynte Petter å føle seg bedre, sier pappa John Northug til den svenske avisa.

Taus om rollen
Terje Lillemark har vært Petters private fysiske servicemann i snart to år, og hjalp blant annet nordmannen for Northug-familiens egen regning under OL i Vancouver.

I oktober ble Lillemark, som altså er utdannnet naprapat, tilknyttet Skiforbundet formelt, men da som massør.

Til da hadde han fungert som «daglig servicemann» for Northug, men ble fratatt muligheten til å bruke sin kompetanse som naprapat da han kom inn i landslaget, behandling pappa-John ifølge ABC Nyheter tidligere har omtalt som en nøkkelfaktor for sønnens suksess i skisporet.

Ifølge Northug senior har Lillemark nå jobbet med Petter aktivt de siste to ukene, siden åpningsrennene i Beitostølen.

Etter det Dagbladet vet har naprapaten aldri sett Northugs muskulatur bedre enn i dagene før åpningsrennene.

Til Expressen sier John Northug at Lillemark nå følger Northug tett hver eneste dag.

- Petter har vært i bevegelse hver dag siden Beitostølen. I begynnelsen av pausen var han ute og gikk ti korte turer per dag, på ca 15-20 minutter, for å holde blodsirkulasjonen i en trøtt muskulatur. Det har han kombinert med fysioterapi, sier han.

Til Dagbladet vil ikke Terje Lillemark si noe særlig om sin rolle rundt Northug de siste ukene.

- Nå er jeg ansatt av Skiforbundet og hjelper sånn sett alle utøverne, men jeg kan ikke si noe om dette. Det får være opp til John Northug å uttale seg om det rundt Petter, sier Lillemark.

Viktig OL-brikke
Lillemark har helt siden han innledet samarbeidet med Team Northug jobbet aktivt nettopp med tanke på å forebygge overbelastning.

I et intervju med Namdalsavisa før OL i vinter fortalte naprapaten hvor viktig samarbeidet er for at Petter kan prestere på høyt nivå.

- Å få behandling, så han ikke får vondt når han legger seg er «styggviktig» i forhold til å sikre best mulig sirkulasjon. For belastninga muskulaturen utsettes for er knallhard. Iallfall når han skal gå seks distanser . Det er utrolig viktig at han klarer å restituere seg til å ha det vondt hver dag, sa Lillemark.

- Men Petter gjør ting som er rett, hvor de andre slurver, spesielt i forhold til restitusjon. Det er en av vinnerreseptene. Dermed går han ikke på smeller som de andre gjør, sa han.

I går trente Petter Northug i Trondheim, mens en pressemelding var eneste lyd fra skigutten selv.

- Jeg kommer til å bruke tid på å komme tilbake for fullt. Det er VM i Holmenkollen som tross alt er det store målet i vinter, sier han.

John Northug har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag morgen