Northug raser, men langrennssjefen nekter å be om unnskyldning

- Det som skjedde, virker fortsatt uforståelig.

FORBANNET: Petter Northug er overhodet ikke fornøyd med Norges Skiforbund. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FORBANNET: Petter Northug er overhodet ikke fornøyd med Norges Skiforbund. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet): Petter Northug (28) har gått til frontalangrep på langrennsledelsen. I boka «Northug - en familiehistorie», forteller Norges kanskje største idrettsstjerne om en rekke konflikter mellom han og Norges Skiforbund.

Det kommer også tydelig frem at kjernen til alle sammen, er vrakingen til Torino-OL i 2006.

- Det som skjedde, virker fortsatt uforståelig, og ligger i uoppklartmappen min. Ydmykelsen tenner meg også i dag, og er en motivasjonsfaktor. Jeg sto alene, klar til dyst, visste at familien min var der for meg, men forstod også livets krefter selv, sier Northug.

Får ingen unnskyldning Sammen med Krister Sørgård, var Bjørnar Håkensmoen ansvarlig for uttaket. Til Dagbladet forteller den tidligere langrennssjefen at Northug kan se langt etter en beklagelse.

- Vi hadde ikke for vane å beklage. Det tror jeg ikke ledelsen har i dag heller. Man gjør et uttak, så går man videre, sier Håkensmoen til Dagbladet, før han fortsetter:

- Det jeg husker som veldig stusselig med det OL-et, var at vi greide å smøre bort kanskje fire medaljekandidater på 15-kilometer klassisk. Det var veldig beklagelig at fire medaljekandidater ikke fikk de skiene de trengte.

I boka hevder Northug at han var i kalasform og at han ble vraket uten å få en begrunnelse. Håkensmoen minnes ikke episoden på helt den samme måten.

- Vi gjorde et uttak basert på resultater og andre kriterier som lå til grunn. Krister Sørgård var trener. Han formidlet en forklaring, som jeg var med på. Den forklaringen var ikke Petter enig i, svarer Håkensmoen om det åtte år gamle møtet mellom partene.

Estil-støtte Motbakkespesialisten Frode Estil trente med Northug i oppkjøringen til OL-sesongen. Han er ikke i tvil om at landslagsledelsen gjorde en feil ved å ikke ta ut det 20 år gamle supertalentet.

- Jeg, som trente mye med Petter, så at han var sportslig kvalifisert til å være med. Han sjokkerte meg hele høsten og forvinteren. Jeg så hvor god han var, men jeg tror ikke det var alle som fikk det med seg. De innså det nok ikke før det var for seint, sier Estil til Dagbladet.

- Jeg og mange andre mente at han burde vært med. Han var dritrå på intervaller hele høsten. I skøyting var han en klasse over meg, i alle fall.

- Fikk ikke sjansen Overfor Dagbladet peker Estil samtidig på noen av de sannsynlige grunnene til at landslagsledelsen ikke lot seg overbevise.

- Petter hadde på en måte ikke fått sjansen til å vise seg fram i internasjonale løp på forhånd. Det var også usikkerhet knyttet til et mesterskap i høyden, som han ikke hadde hatt mulighet til å trene i.

Krister Sørgård var hovedtrener for herrelaget i langrenn da Petter Northug ble vraket til Torino-OL i 2006. Han ønsker ikke å kommentere noe som helst rundt Northug. Heller ikke hvilke vurderinger som lå bak den omdiskuterte avgjørelsen eller om han mener Northug fortjener en beklagelse for valget som ble tatt.

NORTHUG-STØTTE: Frode Estil mener Petter Northug burde blitt tatt ut til Torino-OL i 2006. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NORTHUG-STØTTE: Frode Estil mener Petter Northug burde blitt tatt ut til Torino-OL i 2006. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer