Northug respekterer landslagsledelsens Vasa-nei

- Han vet at vi vil hans beste, sier Nystad.

MAGETRØBBEL: Onsdag ble det bestemt at Petter Northug ikke går søndagens Vasalopp på grunn av magetrøbbel.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MAGETRØBBEL: Onsdag ble det bestemt at Petter Northug ikke går søndagens Vasalopp på grunn av magetrøbbel.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Petter Northug går ikke Vasaloppet førstkommende søndag på grunn av magetrøbbel, som langrennsesset har vært plaget med siden høydeoppholdet i Italia forrige uke.

Det melder NTB onsdag ettermiddag.

Avgjørelsen ble tatt i av  landslagstrener Trond Nystad og lagets lege Knut Gabrielsen. I utgangspunktet skulle den endelige avgjørelsen blitt tatt i morgen i påvente av svar på en bakterieprøve, men landslagstrener Trond Nystad ga allerede mandag uttrykk for at deltagelsen i Vasaloppet sto i fare.

- Vi fikk ikke de positive svarene som vi ønsket oss fra treninga i dag, og da er det ikke forsvarlig å gå Vasaloppet. Når kroppen ikke fungerer bedre enn det den gjør, så vi ikke noen grunn til å vente med avgjørelsen for å se hvordan det skulle være i morgen, forklarer Nystad overfor Dagbladet.

Ikke forverret Det ligger ingen dramatikk bak avgjørelsen, snarere en erkjennelse om at det vil være vanskelig å hevde seg i det fremste selskapet.

Det er nemlig ennå noen år til Northug sier seg fornøyd med bare å stå på startstreken med mål om å gjennomføre.

- Det er ikke noen forverrelse av tilstanden hans i det hele tatt. Men skal man i det hele tatt ha en sjanse til å slå gutta i Vasaloppet må man være i forferdelig god form og en god porsjon.  Det er jævlig vanskelig nok i seg selv for en ung jypling som Petter å hamle opp med løpere som er veldig godt trent, er spesialister på langløp og har lang erfaring fra Vasaloppet, sier Nystad.

Profesjonell Northug respekterer Nystad og Gabrielsens avgjørelse, men er selvfølgelig skuffet over at han nå trolig ikke kan gjennomføre samme satsing på langløp før i 2016, som er neste mesterskapsfrie vinter.

- Petter synes selvfølgelig dette er ergerlig, men han må forholde seg til det legene sier. Det har vært en viss usikkerhet, og han var forberedt på at det kunne bli slik, sier presserådgiver Otto Ulseth til Dagbladet.

- Vi tar alltid utøverne med råd, men jeg som ansvarlig trener og doktoren skal ha et ord med i laget. Det som er positivt med Petter, er at han er meget profesjonell, og vet at vi vil kun det beste for ham. Han respekterer våre meninger, men synes selvfølgelig det er synd, for han hadde gledet seg forferdelig til dette. Dette var en mulighet han ikke får igjen på mange sesonger, men sånn er idretten. Det finnes også dem som har trent i fire år for et OL, for så å bli sjuke den siste uka, sier Nystad.

Usikker på Kollen De 90 kilometerne fra Sälen til Mora var 26-åringens store sesongmål etter Tour de Ski, ved siden av å vinne femmila i Holmenkollen for tredje år på rad. Det knytter seg også usikkerhet til om Northug nå kan stille til start i løypene han vant tre VM-gull i fjor.

- Det er veldig vanskelig å si nå. Vår krystallkule er ikke noe særlig lysere enn alle andres. Vi tar det dag etter dag, så får vi se. Det er ingen tvil om at Holmenkollen er et av årets høydepunkt, særlig etter den suksessen han hadde der i fjor. Hvis Petter får et gjensyn med Kollen- og Drammen-publikun, hadde det selvfølgelig vært supert, sier Nystad.

TOK AVGJØRELSEN: Landslagstrener Trond Nystad tok avgjørelsen om at Northug trekker seg fra Vasaloppet sammen med lege Knut Gabrielsen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TOK AVGJØRELSEN: Landslagstrener Trond Nystad tok avgjørelsen om at Northug trekker seg fra Vasaloppet sammen med lege Knut Gabrielsen.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Landslagstreneren tror uansett det kan bli spennende sett med norske øyne i søndagens renn, selv om Northug nå ikke stiller.

- Det tror jeg. Det er mange nordmenn som er veldig flinke. Aukland-brødrene har vist tidligere at de er i stand til å vinne. Vi har evigunge Thomas Alsgaard som har trent hardt, mye og meget bra. Dessuten har vi jo en brukbar klassiskløper i Eldar Rønning, som har gått et par gode klassiskrenn i sitt liv, så Norges sjanser i toppen burde være godt ivaretatt, sier Nystad.

Skuffet arrangør Hos arrangøren mottas nyheten om Northugs forfall med skuffelse, men er informasjonssjef Per Strid er glad for den økte interessen for langløp Northugs satsing har bidratt til.

- For å kunne gjøre seg gjeldende i Vasaloppet må man være 100 prosent. Det var trist at han ikke kunne delta, men det blir et meget sterkt felt på startstreken i år likevel. Petters satsing på langløp har gitt en effekt på mange måter når det gjelder interesse, sier Strid til NTB.

Også en annen profil mister søndagens manndomsprøve. Også svenske Oskar Svärd, som har vunnet det prestisjetunge rennet tre ganger, må stå over med mageonde.

PS! Selv om langrennskongen Northug mangler, blir det likevel flere rojale innslag i årets renn. I kveld ble det nemlig kjent at kronprins Frederik av Danmark er påmeldt. Fra før er det kjent at prins Carl Philip av Sverige og hertuginne Kates søster Pippa Middleton stiller til start i den 88. utgaven av Vasaloppet.