Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug risikerer soning før jul

Saksbehandler avgjør VM-skjebne.

FÅR DOMMEN I MORGEN: Petter Northug møter i Sær-Trøndelag tingrett for å få dommen i promillekjøringssaken.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FÅR DOMMEN I MORGEN: Petter Northug møter i Sær-Trøndelag tingrett for å få dommen i promillekjøringssaken. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Petter Northugs ski-VM kan avgjøres av en saksbehandler i kriminalomsorgen. Utgangspunktet er soning før jul.

I morgen blir Petter Northug dømt til ubetinget fengsel når tilståelsessaken hans blir behandlet av tingrettsdommer Ingrid Stigum i Sør-Trøndelag tingrett.

Omtrent uavhengig av hvor lang straffen blir, vil Northug få tilbud om å sone hele eller deler av den med fotlenke i sitt eget hjem.

- For dommer inntil fire måneder tilbyr vi fotlenkesoning om ikke domsgrunnlaget tilsier noe annet. Man må søke om det selv, men kriminalomsorgen sender ut et tilbud om fotlenkesoning til alle det er aktuelt for. Grunnen er at det er ønskelig for kriminalomsorgen å få brukt kapasiteten vår på fotlenkesoning, samtidig som vi har erfaring med at den typen soning minker farene for videre kriminelle handlinger. Er straffen lenger enn fire måneder, kan man også søke om delsoning med fotlenke, forteller direktør i Kriminalomsorg region nord, Jorid Midtlyng, til Dagbladet.

Må sone før nyttår Midtlyng verken kan eller vil gå inn på Northugs konkrete sak, og uttaler seg på generelt grunnlag om soning av promilledommer i hennes region. Der er det heller ingen soningskø, så når dommen blir rettskraftig, tar det ikke lang tid før Northug kan og skal begynne soningen.

- Normen er at soning skal påbegynnes innen seksti dager etter at dommen er rettskraftig, men det kan gå fortere med fotlenkesoning siden vi ikke har noen venteliste på det, sier Midtlyng.

Dersom verken Northug eller påtalemyndigheten anker dommen i morgen, er den rettskraftig når ankefristen går ut 14 dager seinere. Det betyr at Northug, ifølge soningsreglementet, må påbegynne soning innen jul. Juseksperter Dagbladet har snakket med, forventer en dom opp mot fire måneder for Northug.

Dermed vil han altså måtte sone til langt utover VM i Falun i februar.

- Man kan søke om utsettelse, men det er relativt strenge regler for det, sier Midtlyng, som også understreker at hver søknad behandles individuelt.

Oppfyller vilkårene I vilkårene for soningsutsettelse fastslås det at i «spesielle tilfelle kan utsettelse likevel innvilges i en kortere periode av hensyn til utpreget sesongarbeid og hvor det er vanskelig å finne en erstatter». Petter Northug oppfyller nok begge disse kravene relativt greit. Sesongarbeid er det ingen tvil om at Northug har, og friplassen hans på 15-kilometeren i Falun kan ingen andre overta.

Northug selv er innstilt på å ta det han får, men håper ikke soninga kommer i veien for sesongens store VM-mål.

- Vi har ikke tenkt for mye på lengden av dommen, men vi får håpe at han får sone etter at sesongen er over. Vi har heller ikke tenkt for mye over soningsmåten. Dette er uansett ikke noe som vi styrer, sier Northugs trener, Stig Rune Kveen, ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling