IKKE FAVORITT: Petter Northug ser på seg selv som en outsider til sammenlagtseieren i Tour de Ski. Han tror Aleksander Legkov kommer først i mål på søndag. Foto: NTB Scanpix
IKKE FAVORITT: Petter Northug ser på seg selv som en outsider til sammenlagtseieren i Tour de Ski. Han tror Aleksander Legkov kommer først i mål på søndag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Northug ser på seg selv som en outsider

Og han tror Legkov vinner årets Tour de Ski.

Petter Northug ser ikke lenger på seg selv som favoritt og gjør rett i det med tanke på historikken i løpet.

Northug har med sine 83 kilo ikke vært blant de sterkeste i den siste bakken opp Alpe Cermis.

Fredag gikk nordtrønderen et nytt godt løp da han ble nummer to på femkilometeren i Toblach, og i sammendraget økte han ledelsen til konkurrentene. Dario Cologna er 16,1 sekunder bak, mens russeren Aleksander Legkov er 23,4 sekunder bak.

Maxim Vylegzjanin er 42,0 sekunder bak. I realiteten er det de fire det handler om foran de to siste etappene. Cologna har tre seirer i Touren. Legkov har en 3.-plass fra 2007 som eneste pallplass i sammendraget, men til gjengjeld har han alltid vært rask i den siste bakken.

Russerhåp - Både jeg og Dario ser nok på oss selv som outsidere. Legkov vinner dette om han ikke gjør noen feil, mente Northug etter dagens løp.

- Hvis det hadde stått mellom meg og Dario ville jeg sett på sjansen som 50/50, men nå må en av oss tre andre forsøke å slå ham (Legkov), sa Northug.

Northug tror fort at fire stykker kan komme samlet inn i den siste bakken søndag.

Men det er en dag lørdag også. Da kan det hentes totalt ett minutt i bonussekunder. 15 til vinneren av tre spurter underveis på toppen av løypa, og 15 sekunder til vinneren i mål. På de tre første spurtene får de ti beste bonussekunder. I mål kun de tre beste.

Kontroll - Jeg må ta en vurdering på hvor mye det koster å forsøke å ta bonussekunder underveis. Jeg kan forhåpentlig kontrollere litt lørdag, være i front og se hva de andre gjør. Jeg vil helst ha Legkov og Dario bak meg. Det blir tøft å ta Legkov, men vi andre gir ikke opp. Alle kan ha en dårlig dag i Touren, sa Northug og mente selvsagt at det kan også russeren Legkov ha. Så langt i Touren har han ikke hatt det.

Landslagstrener Trond Nystad tror ikke det avgjøres under lørdagens etappe.

- Det står fortsatt mellom de fire første om seieren, og det kan jevne seg ut igjen i morgen. De 16 sekundene som Petter har, kan han fort miste igjen. Løypa i Val di Fiemme er tung, og i den bratteste bakken er det godt mulig å tape en 12-14 sekunder bare der. Da spiller ikke de sekundene som Petter har etter dagens løp så stor rolle, sa Nystad.

(NTB)