Petter Northugs form

Northug setter ord på egen tilstand og forklarer Sverige-exiten

Landslagstrener Tor Arne Hetland og Petter Northugs trener Stig Rune Kveen tok i dag en prat om 31-åringens tilstand og form. Overfor Dagbladet rapporterer Northug selv om dårlige bein, men Kveen mener de har god kontroll.

KONTROLL: Petter Northug har kontroll, ifølge trenerne, selv om han droppet å gå i Bruksvallarna likevel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KONTROLL: Petter Northug har kontroll, ifølge trenerne, selv om han droppet å gå i Bruksvallarna likevel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Bruksvallarna mistet sin største attraksjon da Petter Northug plutselig meldte forfall og likevel ikke deltok i den svenske langrennsåpningen forrige helg.

Da hadde 31-åringen fra Mosvika kjørt mye mengdetrening i forkant. Etter å ha trent solid i mange uker i høyden rundt Bormio og Val Senales, dro Northug rett til Gran Canaria for å roe ned med noen økter på lavere intensitet.

6. november var Northug hjemme i Trøndelag igjen og gjennomførte en terskeløkt på rulleski på mølla, før reisen gikk videre til Bruksvallarna i Sverige. Over to langkjøringer onsdag 8. november gikk Northug 60 kilometer på ski, først klassisk og så skøyting.

Dagen etter kjørte han en I3/I4-intervalløkt, altså hardtrening i intensitetssone tre og fire. Etter en ny fristilsøkt 10. november bestemte Northug seg for å dra hjem fra Sverige og ikke gå noen renn i Bruksvallarna likevel.

Spørsmålet mange stiller seg er: Hvorfor?

GOD TRENINGSHØST: Petter Northug, her fra breen i Val Senales, har gjennomført treningen i høst helt etter planen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GOD TRENINGSHØST: Petter Northug, her fra breen i Val Senales, har gjennomført treningen i høst helt etter planen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Dårlige bein, svarer Petter Northug i en SMS til Dagbladet.

- Er de gode igjen nå?

- Nei, svarer Mosvik-ekspressen.

Kveens forklaring

Trener Stig Rune Kveen mener imidlertid at Northug har god kontroll på formen.

- Petter rakk å få noen gode treningsøkter og testet ski sammen med Perry Olsson i Sverige. Så dro han hjem fordi han ikke følte seg helt topp og valgte i stedet å se framover. Det er ingen dramatikk i dette, sier trener Stig Rune Kveen til Dagbladet.

Adresseavisen skriver at Kveen ikke utelukker at Northug har gått på en ny treningssmell. Overfor Dagbladet avdramatiserer imidlertid Kveen situasjonen. Han mener de er på riktig side med god margin.

- Vi har lært av fjoråret og valgte derfor å justere planen litt for å være i forkant og være sikker på at Petter er i balanse, forteller Kveen.

Northug reiser nå til Beitostølen, hvor han skal delta på sprinten og en av 15-kilometerne i løpet av helga, enten fristil eller klassisk. Der må han prestere for å være en av de 10 norske herrene som får konkurrere i verdenscupåpningen i Kuusamo.

- Petter er klar for å konkurrere på Beitostølen. Han er påmeldt til alt, men nøyer seg trolig med å gå sprinten og én av 15-kilometerne, sier Kveen.

Hetland: - Vi har fått gode rapporter om Petter

Landslagstrener Tor Arne Hetland sier at han har god kontroll på hva Northug har gjort i høst. Kommende mandag er Mosvik-ekspressen tilbake på landslaget til den kommende OL-sesongen.

- Jeg har pratet med Stig Rune om Petter. Vi har fått gode rapporter på hvordan han har trent. Det er mye av det samme som landslagsløperne har trent. Jeg er ikke bekymret, sier Hetland til Dagbladet.

Det er heller ikke Kveen.

- Petter har trent bra etter høyden og har fått gode svar. Petter har vært mer forsiktig enn på samme tid i fjor, klok av skade, og ventet lenger med hardøktene. Første hardøkt var forrige mandag, opplyser han.

- Vi har hatt en tett dialog med landslagsledelsen, som jeg vil beskrive som en god dialog. Jeg snakket med Tor Arne seinest i dag. Petter er landslagsløper fra og mest neste mandag, så da er det naturlig å ta en prat om hvordan både vi og de tenker.

Relasjonen med Jespersen

Toppformen skal etter planen komme under OL i februar, med jevn formstigning fram mot det. I høst har Northug unngått sykdoms- og skadeproblemer. Det er svært viktig.

- Petter var syk rundt Blink-festivalen i sommer, men har holdt seg unna skader og sykdom etter det. Det er veldig viktig. De beste utøverne er sjeldent syke. Det er ikke tilfeldig. Det handler om hvordan man forebygger det, sier Kveen.

Chris André Jespersen har gitt Team Northug en ny dimensjon i denne sesongoppkjøringen. Jespersen utfyller Northug på en god måte.

- Chris og Petter har spilt hverandre gode. Å ha Chris' kapasitet på laget er en stor fordel for Petter og gjør det enklere å pushe seg på de lengre hardøktene. På den andre siden får Chris mye nytte av Petter på andre typer økter, sier Northugs trener.

- Det tror jeg er bra for dem begge. Petter har så mye erfaring at han kjenner på kroppen hvordan tempoet bør være og har kjent på treningene at Chris' kapasitet er på et høyt internasjonalt nivå, forteller Kveen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer