Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug sidelengs over mål til norsk stafettgull

- Man må gi dem et lite håp, sier han etter latterliggjøringen av Marcus Hellner.

HER GÅR NORTHUG OVER STREKEN:  Petter Northug var så knusende overlegen at han kunne legge inn en skrens på målstreken.Foto: Eirik Helland/Urke
HER GÅR NORTHUG OVER STREKEN: Petter Northug var så knusende overlegen at han kunne legge inn en skrens på målstreken.Foto: Eirik Helland/Urke Vis mer

(Dagbladet): Med en pekefinger foran munnen, med adresse alle kritikerne, og med en breial bråstopp på målstreken, viste Petter Northug hvem som er kongen av sisteetapper i stafettsammenheng.

For med den mest nonchalante av avslutninger man noensinne kommer til å se på skistadion i Holmenkollen, sikret 25-åringen fra Mosvik Norge gullet hele nasjonen hadde håpet på før mesterskapet.

Marcus Hellner og Tobias Angerer var fullstendig sjanseløse da nordmannen gikk til i den siste motbakken inne på stadion, og ble regelrett utsatt for en provokasjon på oppløpet fra showmannen Northug, som ikke hadde planlagt på foran hvordan han skulle markere triumfen.

- Man må gi dem et lite håp. Det var ikke planlagt, det var bare for å markere litt, sier Northug, som fikk det løpsopplegget han hadde drømt om på forhånd.

- Jeg fikk være med å styre løpet på slutten. Det gikk i rykk og napp, og det passer meg bra det. Så ble det en ny duell med Marcus. Det er de duellene det er mest prat om. Det er det folk vil ha, sier Northug til NRK.

- Viktigste stafetten i våre liv Og da kunne han ikke tillate seg et nederlag mot Marcus Hellner:

- Dette var den viktigste stafetten i våre liv. Sverige vant i fjor, og det handlet om å ta tronen tilbake. Det finnes ikke bedre sted å gjøre det enn her i Holmenkollen, understreker Northug, som dermed etterfulgte Gjermund Eggen, Oddvar Brå og Thomas Alsgaard i rekken av norske ankermenn som har gått Norge til stafettgull under VM på hjemmebane.

Marcus Hellner har ganske så annen tilnærming til Northug-duellen, men trakk litt på smilebåndet i nederlagets time.

-  Det var vel Petter ,som vanlig. Det er hans stil, og han velger å kjøre den fullt ut. Jeg ville nok ikke gjort det selv, men litt morsomt var det jo, sier Hellner til NRK.

Sundby-sprekk Norge, Sverige og Russland. Det var lagene alle forventet at det skulle dreie seg om før start. Slik så det også ut til å bli da trioen Maxim Vylegzhanin, Daniel Rickardsson og Martin Johnsrud Sundby fikk ei tidlig luke til resten.

Likevel ligger det i stafettens egenart uventede vendinger og dramatikk. Allerede midtveis ut på den første etappen intraff en scene som ikke sto i det norske gullmanuset:

KONGELIG MØTE: Norges stafettlag Tord Asle Gjerdalen (f.v.) , Eldar Rønning, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby på kongetribunen sammen med kong Harald og dronning Sonja etter stafettgullet på 4 x 10 km fredag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
KONGELIG MØTE: Norges stafettlag Tord Asle Gjerdalen (f.v.) , Eldar Rønning, Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby på kongetribunen sammen med kong Harald og dronning Sonja etter stafettgullet på 4 x 10 km fredag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Etter å ha sett lett og fin ut innledningsvis, var Sundby sjanseløs på å følge da Vylegzhanin skrudde opp intensitetstermostaten, og nordmannen måtte kjempe mot intense smerter for å begrense tidstapet. 

Etter 10 kilometer fikk Eldar Rønning vekslingsklapset på ryggen, 22 sekunder etter Russland og Sverige.

- Jeg hadde en tung dag uti der. De første fire kilometerne kjentes det ut som det var kjempelett. Så plutselig smalt det, og jeg hadde ingenting å stille opp med da gutta slo til der, sa Sundby etterpå.

Sterk Rønning Søvvinneren fra tirsdagens 15 kilometer viste seg langt sprekere enn bronsevinneren, og hadde hentet inn forspranget til Johan Olsson og Stanislav Volzhentsev da de kom inn på stadion til runding.

- I dag er jeg glad jeg går på lag med Eldar Rønning og de andre gutta, sa Sundby da han så lagkameraten hadde ført Norge tilbake i gullkampen.

MØTTE VEGGEN: Martin Johnsrud Sundby gikk langt ned i kjelleren på sin etappe.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
MØTTE VEGGEN: Martin Johnsrud Sundby gikk langt ned i kjelleren på sin etappe.Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Skogn-løperen hadde mer tørt krutt på lager, og ble ikke liggende lenge i rygg på konkurrentene å hvile før han gikk til front.

Volzhentsev fikk raskt problemer, og måtte slippe nordmannen og svensken, som vekslet med 20 sekunders forsprang til Alexander Legkov.

Lureløp Like bak Russland, fulgte et beite av fire lag: Tyskland, Finland, Italia og Japan.

Det gikk i bedageligste laget for Anders Södergren og Tord Asle Gjerdalen i teten, og to ble raskt til sju.

Overraskende nok viste finske Juha Lallukka og italienske Roland Clara seg som de friskeste, og de to skapte splittelse i feltet i motbakkene. Aller verst gikk det utover Legkov, som knapt kom seg inn i vekslingssonen - nesten to minutter bak teten.

MONSTERETAPPE: Eldar Rønning startet over 20 sekunder bak Sverige og Russland, men brukte ikke mer enn fem kilometer på å ta det igjen det tapte. Deretter gikk han i front, og sendte ut Tord Asle Gjerdalen i front sammen med Anders Södergren.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
MONSTERETAPPE: Eldar Rønning startet over 20 sekunder bak Sverige og Russland, men brukte ikke mer enn fem kilometer på å ta det igjen det tapte. Deretter gikk han i front, og sendte ut Tord Asle Gjerdalen i front sammen med Anders Södergren.Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer

Gjerdalen og Södergren og tyske Franz Göring klarte derimot å begrense mye av skadene, og vekslet drøyt ti sekunder bak tetlagene. Northug lot Hellner gjøre drajobben, og dermed ble det lureløp mellom fem lag på den siste etappen.

- Gradve de andre ned i snøen Et løpsopplegg som skulle vise seg å passe Northug utmerket, for han begynte tidlig å erte konkurrenten.

- Det går på å legge seg foran og dasse foran der, så folk blir irritert og kanskje mister motet. På sisteetappen handler det om å grave de andre litt ned i snøen, sier Northug

Det var en taktikk han skulle lyktes med, som så mange ganger før.

- Det er jo en grusom måte han gjør det på, sier landslagstrener Morten Aa Djupvik til NRK om hvordan Northug knuste konkurrentene.

SAMLET FELT: Anders Södergren og Tord Asle Gjerdalen slapp fire lag innpå seg, og midtveis ut på tredjeetappen var det samlet felt.Foto: Eirik Helland Urke
SAMLET FELT: Anders Södergren og Tord Asle Gjerdalen slapp fire lag innpå seg, og midtveis ut på tredjeetappen var det samlet felt.Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling