Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn og løping

Northug skal jaktes av målstreken, alpinstjerne og Heidi Weng: 
- Han sliter vel med karma

Langrennskollegene er overrasket over Petter Northugs mange vårstunt. På søndag gjør han det igjen i et helt spesielt løp hvor Henrik Kristoffersen kommer jaktende bak i et motorisert kjøretøy.

KONKURRANSEMODUS: Petter Northug dukker opp i stadig nye løp. Søndag er det Wings for Life World Run som står på programmet.   Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
KONKURRANSEMODUS: Petter Northug dukker opp i stadig nye løp. Søndag er det Wings for Life World Run som står på programmet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omtrent ingen langrennsløpere konkurrerte mindre enn Petter Northug i vinter. Omtrent ingen konkurrerer mer enn Mosvik-ekspressen nå.

Etter å ha gått skirenn på Island forrige helg, løpt St. Olavsstafetten mandag og bestiget Galdhøpiggen onsdag, skal Northug nå løpe Wings for Life World Run i Stavanger.

Langrennskompisene Niklas Dyrhaug og Finn-Hågen Krogh er overrasket over Northugs mangfoldige påfunn denne våren.

- Det mest overraskende er at Petter var på Galdhøpiggen på onsdag. Han er jo ikke så glad i bakker. Det er mulig Petter har blitt toppturkar, men jeg har vanskelig for å tro det, sier Dyrhaug til Dagbladet.

- At han karrer seg opp på høye fjell og løper så mye, er et formtegn. Jeg ser på det som et varsko, mener langrennsprofilen.

Krogh har ikke veldig stor tro på Northugs løpsprosjekt.

- Jeg blir overrasket om han løper fort i disse konkurransene her. Jeg kan ikke se for meg at Petters kropp beveger seg lynraskt rundt på løpebanen, men det er god trening i det minste, sier Alta-gutten til Dagbladet.

- Sliter vel med karma

Forrige mandag løp Northug første etappe da Mosvik IL - med stort sett bare langrennsløpere på laget - tok en overraskende seier over spesialistene i Strindheim friidrett.

LØPSSTERK: Heidi Weng er klar for å utfordre Petter Northug i Wings for Life World Run, hvor hun tidligere har løpt 25,6 kilometer som best i det spesielle løpet. Foto: Mats Grimsæth 
LØPSSTERK: Heidi Weng er klar for å utfordre Petter Northug i Wings for Life World Run, hvor hun tidligere har løpt 25,6 kilometer som best i det spesielle løpet. Foto: Mats Grimsæth  Vis mer

31-åringen fra Mosvika, som var på Galdhøpiggen onsdag, har åpenbart fått blod på tann og er klar for løpe flere mil i Stavanger på søndag. Da blir Northug jaget av målstreken i en prestisjeduell mot Heidi Weng i veldedighetsløpet Wings for Life World Run.

- Skal Petter løpe der også? Veldedighetsløp er fint, da. Han sliter vel med karma, sier Dyrhaug og ler.

- Petter er veldig konkurransesugen så lenge han er frisk og rask. Jeg tror han er motivert for å «gunne» på mot OL. Han er ivrig på revansje. Han har hatt sin svakeste sesong som senior og vil slå tilbake.

Deltageravgiften i veldedighetsløpet går til forskning på ryggmargskader. Northug fører an laget «Team Northug», hvor alle som ønsker kan bli en del av laget.

- Team Northug er jo ikke overraskende et av de største lagene til start i år. Jeg liker jo å konkurrere og satser på vi løper lengre enn laget til Heidi Weng, sier Petter Northug selv.

- Jeg ønsker å løpe på søndag for å støtte en god sak og håper så mange som mulig vil løpe med meg.

Jaktes av Henrik Kristoffersen
Det spesielle med dette løpet er at målstreken kommer bakfra, og distansen varierer fra person til person. Hver enkelt løper springer så langt man klarer før man blir tatt igjen av «Catcher Car».

Det er en mållinjebilen som i år kjøres av alpinstjerna Henrik Kristoffersen. Catcher Car gir utøverene et forsprang på 30 minutter før den innhenter én etter én.

Veldedighetsløpet Wings for Life World Run arrangeres over hele kloden - i 24 ulike land. Startskuddet går samtidig for alle og går eksempelvis midt på natta i USA, mens det innledes kl. 13.00 i Stavanger.

Både en kvinnelig og mannlig vinner skal kåres, så vel nasjonalt som globalt. I tillegg er lagkonkurransen viktig, hvor gjennomsnittslengden til lagenes utøvere avgjør hvem som går til topps i lagkonkurransen.

I fjor løp franskmannen Yoann Stuck lengst i Stavanger med 61,8 kilometer, mens kroatiske Nikolina Sustic vant kvinneklassen med 50 kilometer. Verdensrekorden innehar italieneren Giorgio Calcaterra, som løp hele 88 kilometer i Milano.

Svein Over Risa er hjemmehåpet i Stavanger og har gått til topps tidligere, men duellen mellom Northug og Weng er likevel det største trekkplasteret. De to langrennsstjernene er sterke rivaler på sommerføre.

Rivalene Northug og Weng

En rekke ganger har Weng løpt fra Northug i motbakkeløp om sommeren. Forrige sommer slo Northug jenta fra Ytre Enebakk i rulleskirennet Ytre Enebakk med hårfin margin. Da kom han med følgende stikk:

- Det er stor fremgang for min del at jeg slår Heidi oppover. For hennes del er det verre. Jeg blir egentlig litt bekymret for Heidis del, hvis hun blir slått av meg i motbakker. Det er et dårlig tegn, sa Northug til Dagbladet med et lurt smil om munnen.

- Hva betyr dette for Heidis sesong?

- Hun burde begynne å trene mer i motbakker.

At Weng nesten slo Northug, var naturligvis en knallsterk prestasjon. Ironien var tydelig i Mosvik-ekspressens budskap, men Weng ble likevel irritert.

- Du kan heller spørre hvorfor gutta fikk andre ski enn oss. Gutta fikk utlevert raskere ski enn jentene, så det spørs om han hadde slått meg med likt utstyr, kontret Weng overfor Dagbladet.

- Det er jo urettferdig at guttene får bedre utstyr enn jentene. Jeg skjønner ikke hvorfor de får det. Det burde heller vært motsatt, mente hun.

Søndag får hun mulighet til å revansjere seg i Wings for Life World Run i Stavanger.

De utvalgte

Northug skal for øvrig også løpe Holmenkollstafetten senere i måneden sammen med en rekke andre langrennsløpere:

IMPONERTE: Mosvik ILs langrennsløpere - med Petter Northug på laget - satte en rekke sterke løpere på plass i St. Olavsstafetten 1. mai. Foto: Privat
IMPONERTE: Mosvik ILs langrennsløpere - med Petter Northug på laget - satte en rekke sterke løpere på plass i St. Olavsstafetten 1. mai. Foto: Privat Vis mer

* Mathias Rundgreen - 3. plass fra prøve-OL i Pyeongchang. Uttatt på rekruttlandslaget.
* Tomas Northug - Én verdenscupseier og 6. plass fra VM-sprinten i Falun.
* Pål Trøan Aune - To topp 20-plasseringer i verdenscupen.
* Erik Mysen - Gikk verdenscup i Holmenkollen i år og ble nr. 6 på 15 km klassisk i NM.
* Sindre Hammerlund - Gikk verdenscup i fjor og har seier norgescupen.
* Ola Berg Fines - tidligere langrennsløper som nå satser løping. Lagets sterkeste kort og kaptein.
* Magnus Frodahl - Har tidligere hatt verdensrekorden på 100 meter i langrennssprint.
* Kasper Stadaas - Gikk verdenscupen i Drammen i fjor og har mange toppresultater i sommerskirenn. Har blant annet vunnet renn under Toppidrettsveka og Blinkfestivalen.
* Aksel Rosenvinge - Har vært på juniorlandslaget, vunnet ungdom-OL og har medalje i NM i terrengløp.

Målet er å sette løpseliten på plass, noe Northug og co. klarte i St. Olavsstafetten.

- Best i Trøndelag tross C-lag og terskeløkt på gutta. Lei av å vinne stafetter allerede før sesongen er i gang, sa Northug på karakteristisk vis etter mandagens triumf.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!