35 DAGER TIL VM: I hvilken forfatning er Petter Northug? - Strålende, ifølge seg selv. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
35 DAGER TIL VM: I hvilken forfatning er Petter Northug? - Strålende, ifølge seg selv. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Northug skaper forvirring - og vekker oppsikt i Sverige

Er han i knallslag, eller driver han med psykisk spill?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvordan er egentlig formen til Petter Northug, 35 dager før ski-VM i Lahti? Spørsmålet er betimelig etter at 31-åringen fra Mosvik omtrent har vært fraværende fra verdenscupen denne sesongen.

I et intervju på egen TV-kanal i går forsøkte han å feie alle spekulasjoner til side. Men fortalte han det som det er? Eller var han en smule ironisk og sarkastisk?

- Jeg fikk gått noen verdenscuprenn før jul. Jeg følte jeg fikk vist såpass god form at VM-billetten ble sikret, erklærer Northug.

- Når Tour de Ski nærmet seg, tenkte jeg «at det har jeg vunnet før, så der har jeg ikke noe å gjøre», forteller han videre.

Intervjuet på over fem minutter - der Northug konkluderer med at han er «smålei av å føle seg sterk, og håper på en tyngre periode» - er plukket opp av svenske aviser i dag.

- Kaxig

Aftonbladet beskriver ham som «kaxig» og tror han driver med et psykisk spill. Expressen melder om en selvsikker Northug. SVT - svenskenes svar på NRK - skriver at «formen virker å være tilbake».

USIKKERHET RUNDT FORMEN: Dette synet hører til sjeldenhetene denne sesongen - en Petter Northug på startstreken. Her fra Beitosprinten i november. Foto: Bjørn Langsem 
USIKKERHET RUNDT FORMEN: Dette synet hører til sjeldenhetene denne sesongen - en Petter Northug på startstreken. Her fra Beitosprinten i november. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer

Men er det noen som egentlig vet?

I intervjuet forteller Northug at han «plutselig vil stå på starstreken igjen». Trøbbelet startet etter et høydeopphold i Italia i november. Han kan ha trent for hardt og fikk problemer med formen. Sett fra utsida har sesongen vært en fiasko.

VG melder at Northug vil teste formen i norgescupen på Sjusjøen til helga. Eller teste og teste:

- Jeg føler meg sterkere enn noen gang. Jeg er ganske trygg på at formen er 9 av 10 eller 10 av 10 når VM starter, sier han til egen TV-kanal.

- Føler seg bedre

Landslagssjef Vidar Løfshus har ikke besvart Dagbladets henvendelse onsdag. Men til Adresseavisen sier lagkamerat Didrik Tønseth om Northug:

- Han føler seg bedre. Han drar ikke ned hit hvis han ikke er i form.

«Ned hit» vil si området rundt St. Moritz i Sveits. Mandag gjennomførte han en tre timer lang treningstur med Northug, som har vært her en tid.

- Jeg tror han er på gang, slår Tønseth fast.

GAPSKRATTET: John Northug, Petter Northugs far, gapskrattet etter spørsmålet fra svensk avis. Video: Håkon Eikesdal Vis mer

SVT fokuserer på duellen som vil komme mot Sergej Ustjugov (24) i VM. Den råsterke russeren har imponert og virker som den største trusselen mot nordmennene. Han ligger på andreplass i verdenscupen, bak Martin Johnsrud Sundby.

UTFORDRER NORDMENNENE: Sergej Ustjugov. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
UTFORDRER NORDMENNENE: Sergej Ustjugov. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Det blir krig, sier Northug om en mulig stafettduell i de finske skoger.

- Det er umulig å spå på forhånd. Om jeg skal gå fra underveis, eller ta ham på oppløpet, har jeg ikke bestemt meg for ennå, sier Northug.

Skjegg

Det ferske intervjuet er gjort i Sveits. Northug sitter i senga, med ansiktet rammet inn i skjegg. På mange måter er det denne situasjonen han elsker. Mange mener mye om 31-åringen. Men de færreste vet egentlig noe. Tilsynelatende.

En skjeggprydet Northug sier:

- Jeg er i form. Jeg ser for meg at jeg er med på alt (i VM), bortsett fra kombinert og hopp. Ustjugov så litt slapp ut på sisten (i Tour de Ski). Det er på tide at vi møtes til duell.

VM i Lahti starter 22. februar. Fra før har Northug 13 VM-gull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer