Northug skrev under historisk avtale med landslaget

- Petter ønsker å skape ro ved å legge ballen død.

NY AVTALE: Petter Northug jr. har signert en fireårskontrakt med det norske skiforbundet. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NY AVTALE: Petter Northug jr. har signert en fireårskontrakt med det norske skiforbundet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

De årvisse spekulasjonene rundt Petter Northugs landslagsframtid er over. På vei til Las Vegas signerte han en historisk avtale med Norges Skiforbund.

I går formiddag satte Northug seg på flyet til poker-VM i Las Vegas, sammen med sin manager Lars Gilleberg. Kvelden i forveien satte skikongen navnet sitt på et historisk stykke papir.

Som den første skiutøveren i Norge, undertegnet han en kontrakt som gjør ham til landslagsløper de kommende fire sesongene. Normalt har utøvere ettårskontrakter.

Lengden på fire år innebærer også at Northug ser et år lenger fram i tid enn han har gjort til nå. Hittil har han kun tenkt fram til VM i 2015.

- Det skyldes at Petter har et sterkt ønske om å vinne det første Tour-verdensmesterskapet, som det er planer om å arrangere i 2016, sier manager Gilleberg til Dagbladet.

Vil ha ro Langtidskontrakten innebærer at det er slutt på de årvisse diskusjonene rundt om Northug skal være en del av landslaget, eller gå til en økonomisk mer lukrativ avtale med et privat lag. Tilbudene har vært mange de siste årene — og medieoppstyret massivt.

SATSER. 
Petter Northug jr.  ønsker å vinne det første Tour-verdensmesterskapet, som arrangeres i 2016. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SATSER. Petter Northug jr. ønsker å vinne det første Tour-verdensmesterskapet, som arrangeres i 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Petter ønsker å skape ro ved å legge den ballen død en gang for alle. Det er én av årsakene til at han har signert en langtidsavtale, erkjenner Lilleberg.

Hovedårsaken er imidlertid en helt annen:

- Det viktigste for Petter er det sportslige opplegget i den perioden vi går inn i, med VM i 2013 og 2015, og ikke minst OL i 2014. Han er helt klar på at det beste for ham rent sportslig, er å være en del av landslaget. Det handler både om det treningsmessige og støtteapparatet, fastslår Gilleberg.

Smører-krav - Har Petter stilt noen spesiell krav i forhold til opplegget?

- Ja, han har stilt krav om å få med seg smøreren sin, Perry Olsson, videre. Han er verdens beste skismører og ekstremt viktig for Petter.

Allerede i vår tok Northug beslutningen om å være på landslaget. Siden har det vært jobbet intenst med detaljene. Blant annet har Northug forhandlet fram personlige avtaler med flere av forbundets sponsorer — på samme måte som også Marit Bjørgen og Therese Johaug har gjort.

- Tidsbruken i forhold til sponsoroppdrag er noe Petter har vært opptatt av. Som alle vel har fått med seg, ønsker han å bruke mest mulig tid på det sportslige og minst mulig tid på alt annet. Men vi kom fram til en enighet om alt, forteller Gilleberg.

Vil være kvalifisert Langrennsjef Åge Skinstad er naturligvis fornøyd med å ha blitt enig med Norges største idrettsstjerne om premissene for satsinga de kommende fire sesongene.

- Jeg er glad for at Petter er topp motivert for videre satsing. Og jeg håper virkelig det blir et Tour-VM i 2016, slik at Petter har noe å satse mot også etter Falun-VM i 2015, sier Skinstad, og fortsetter:

- Petter vet han blir bedre av å trene med de beste. På landslaget lærer de beste av hverandre, og det gjør hele laget bedre. Og han får det beste støtteapparatet, hvilket innebærer alle typer trenere, smøreteam og ikke minst det medisinske apparatet.

Formelt er ikke den unike kontrakten behandlet i skistyret ennå. Skinstad er imidlertid ikke bekymret.

- Premisset er naturligvis at Petter er sportslig kvalifisert. Men at han er blant de sju-åtte beste langrennsløperne i Norge de neste fire sesongene, regner jeg som svært sannsynlig, sier Skinstad.

Ingen slavekontrakt Også fra Northugs side er det et premiss:

BASSENG: Petter Northug jr. slapper av i bassenget etter at han og langrennsgutta  løp opp alpinløypa på Hafjell i Øyer.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BASSENG: Petter Northug jr. slapper av i bassenget etter at han og langrennsgutta løp opp alpinløypa på Hafjell i Øyer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hans forutsetning er at landslagets er det beste sportslige tilbudet. Det er det ingen tvil om at det er nå, sier Gilleberg.

- Kan kontrakten sies opp?

- Det er en helt vanlig kontrakt, ikke en slavekontrakt. Hvis Petter plutselig mister motivasjonen, kan det være slutt i morgen. Men det er absolutt ingenting som tyder på det, tvert imot, forsikrer Gilleberg.

TRENING: Petter Northug jr. løper opp alpinløypa på Hafjell.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TRENING: Petter Northug jr. løper opp alpinløypa på Hafjell. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer