Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Northug slakter det svenske stafettuttaket: - Calle bør aldri få sjansen igjen

Stafettkongen Petter Northug mener det er på tide at Sverige vraker Calle Halfvarsson som ankermann. Likevel velger svenskene å gi Halfvarsson en ny sjanse.

KRITISK: Petter Northug mener det er på tide at Calle Halfvarsson mister rollen som ankermann på det svenske stafettlaget.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Petter Northug mener det er på tide at Calle Halfvarsson mister rollen som ankermann på det svenske stafettlaget.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAHTI (Dagbladet): Det er 15 år siden norsk herrelangrenn vant stafetten i et OL, men på VM-stafettene har de norske langrennsgutta vunnet samtlige siden 1999. Der svenskene har vært best i OL, har de vært sjanseløse i VM-stafetter.

Hovedforskjellen har ofte vært ankermann Petter Northug, som i samtlige VM-stafetter siden 2007 har avgjort spurtduellene til Norges fordel - som regel mot svenskene.

Etter at spurtsvake Anders Södergren ble ydmyket i Sapporo i 2007, tok Marcus Hellner over rollen som ankermann. Da Northug ploget i mål foran Hellner i Holmenkollen i 2011, ville han ikke mer. Offensive Calle Halfvarsson var sikker på at han kunne avgjøre en spurt mot Northug, men ble knust både i Val di Fiemme i 2013 og Falun i 2015.

I årets verdenscupstafetter har Halfvarsson også blitt slått av Norges nye ankermann i Northugs fravær, Finn-Hågen Krogh. Svenskene vurderte å bytte tilbake til Hellner som ankermann, men i dag kom kontrabeskjeden: Halfvarsson får en ny sjanse.

Northug: - Calle har brukt opp sine sjanser

Til Dagbladet forteller Petter Northug at han stusser over det svenske valget.

ENGSTELIG: Ingen svensker har spesielt lyst til å gå ankeretappen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
ENGSTELIG: Ingen svensker har spesielt lyst til å gå ankeretappen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Calle har mislyktes i alle stafetter så langt i karrieren. Det er rart at han fikk sjansen i Falun etter Val di Fiemme. Jeg tipper at han har brukt opp sine sjanser, sa Northug til Dagbladet i går.

- Calle burde aldri få sjansen igjen med de feilene han har gjort, sier Mosvik-ekspressen.

- Tror du Hellner kan avgjøre en stafett for Sverige da?

- Nei, men han er 100 ganger bedre enn Calle, sier Northug til Dagbladet.

Olssons vurdering av det svenske dilemmaet

31-åringen fra Mosvika rister på hodet av alle de taktiske feilene Halfvarsson har gjort som ankermann på diverse stafetter, blant annet i duellene mot Northug i VM i 2013 og 2015.

Den svenske langrennslegenden Johan Olsson forstår hva Northug mener. Han påpeker at Halfvarsson er raskere enn Hellner, men at de taktiske aspektene kan gjøre at Sverige bytter tilbake til Hellner som ankermann igjen.

AMATØRFEIL: Petter Northug mener Calle Halfvarsson har gjort så mange feil som ankermann at han aldri bør få sjansen igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AMATØRFEIL: Petter Northug mener Calle Halfvarsson har gjort så mange feil som ankermann at han aldri bør få sjansen igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Calle er en raskere spurter, men det er ikke bare det det handler om. Hvis vi ser på Petter - som har avgjort så mange stafetter - så er det ikke bare hurtigheten det handler om, sier Olsson til Dagbladet.

- Det handler om posisjonering og taktiske disponeringerer. Det er noe vi må se på, sier svensken.

- Hvordan skal dere slå Krogh på ankeretappen?

- Finn er en hard nøtt å knekke. Det blir tøft. I tillegg har Norge sitt beste lag på lenge med Dyrhaug på pallen i går og Tønseth i bra form, i tillegg til Sundby og Krogh. Sveriges mål er medalje.

Nasjonene som skremmer mer enn S

Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh går stafetten for Norge. Selv om duellene mot svenskene har vært mange de siste årene, er det ikke Sverige som er den største utfordreren.

- IIVO FIKK UTLØSNING I DAG: Martin Johnsrud Sundby tok sølv på 15-kilometeren i Lahti-VM, slått av Iivo Niskanen. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Til tross for at profiler som Aleksander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Jevgeni Belov er utestengt fra VM, har Russland et knallsterkt lag med Sergej Ustjugov i spissen som ankermann.

Aleksander Bessmertnykh er en av verdens beste klassiskløpere på den andre etappen, mens formsterke Andrej Larkov starter ballet. Den tredje etappen går - overaskende nok - til det store usikkerhetsmomentet Aleksej Tsjervotkin, som må bryne seg på Martin Johnsrud Sundby.

Hjemmenasjonen Finland seiler plutselig opp som en knallsterk utfordrer. Sami Jauhojärvi har funnet tilbake til formen og vil trolig holde følge med tetgruppa før gårsdagens suverene verdensmester Iivo Niskanen skal forsøke å gi Finland luke før fristilsdelen.

Der har de krutt i Matti Heikkinen, som riktignok er den eneste finnen som ikke har vært på topp i mesterskapet, og Lahti Lehtonen, som viste oppsiktsvekkende bra form på VM-tremila, bare fire sekunder bak Krogh på bronseplass.

Sundbys advarsel før stafetten

Den finske leiren trodde i går at medaljevinnerne Sundby og Dyrhaug ville gå klassisketappene for Norge på morgendagens herrestafett. Det er helt greit for Sundby, som i stedet skal gå den tredje etappen.

- Finnene får tro hva de vil. Vi skal ikke røpe noe som helst om laget, sa Sundby til Dagbladet i går.

- Var det aktuelt å endre på laguttaket slik at du kan utlikne Niskanens kapasitet på den andre etappen?

- Jeg tror ikke klassisketappene vil skille noe særlig. Fristilsløypa derimot er kanskje den tøffeste vi noen gang har gått. Der trenger man kapasitet, sier verdenscuplederen.

Der håper han å avgjøre stafetten for Norge, slik at Sergej Ustjugov må jobbe hardt for å ta igjen Finn-Hågen Krogh.

- Jeg tror Finn tar en duell mot Sergej uansett, men Finn skal få luke, varsler Sundby.

Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug går de to første etappene for Norge, før Sundby og Krogh avslutter stafetten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!