KLASSISKTRØBBEL: Petter Northug får det ikke til slik han vil i motbakker i klassisk stil. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
KLASSISKTRØBBEL: Petter Northug får det ikke til slik han vil i motbakker i klassisk stil. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Northug slakter egen progresjon

- Det går dårlig, sier han.

Følg dagens etapper i studio fra klokka 12.30.

TOBLACH (Dagbladet): I dag fortsetter Tour de Ski med en etappe som spikrer utgangspunktet før morgendagens bakkeklatring opp alpinbakken Alpe Cermis. Distansen er 15 kilometer klassisk fellesstart.

Løypa i Val di Fiemme er spesiell i den forstand at den per i dag er den løypa i verdenscupsirkuset med de mest brutale motbakkene. Underveis skal det spurtes om bonussekunder tre ganger - på toppen av den verste bakken. Senere i vinter arrangeres det VM i de samme løypene.

Derfor bestemte Petter Northug seg etter forrige Tour de Ski for å bli bedre i diagonalgang, teknikken som brukes i de bratte bakkene. Men foreløpig er han ikke fornøyd med utbyttet.

- For sakte - Det går dårlig, sier Northug ærlig til Dagbladet.

- Jeg føler at teknikken er bra, men at det går for sakte, sier han.

Det kunne ha vært en fleip - eller et taktisk utspill dagen før den viktige etappen. Men landslagstrener Trond Nystad bekrefter det Northug sier.

- Han har hatt fokus på å ha litt annen kroppsposisjon og litt annet trykk på skiene. Det er en treningssak. Og når man trener på nye ting, kan det være at man tar et steg tilbake og senere to steg fram, sier han.

- Perfeksjonist - Er du enig i at det går dårlig?

- Det kommer an på hvordan man ser det. Han er framdeles i stand til å vinne verdenscuprenn, så så veldig dårlig ka det ikke gå, men han skulle sikkert ønske at det raskere hadde gått enda litt bedre. Han er perfeksjonist og er ikke helt fornøyd ennå, og må jobbe videre med det.

- Kan det utvikle seg fram til VM?

- Det kan utvikle seg hver dag. Når vi er ute og trener, trener vi på de tingene vi ikke er gode til. Han er ikke fornøyd før han føler at han kan det perfekt. Det kan han ikke ennå, men det kommer, sier Nystad.

Nye ski Et annet prosjekt som går bedre, er å finne nye ski som er tilpasset Northugs teknikk. Det vil si mykere ski, som gjør det lettere å få feste i bratte motbakker.

- Vi har funnet noen nye par. For eksempel gikk han med et nytt par Oberhof, forteller smører Perry Olsson.

- Hva taper han på det i lettere partier?

- Det er ikke sikkert han taper noe i det hele tatt, det kommer an på hvor mye smurning man legger på, sier Olsson, som understreker at føret har mye å si for hvordan spennet bør være.

- Man bruker de stiveste skiene når det er rødt klisterføre, da er det lettest å få bra feste. De mykeste har vi rundt null grader, altså rubbeski, eller når det er riktig kaldt. De må være lette å trykke ned.

Tror på Legkov For Petter Northug handler dagens etappe om å skaffe seg mest mulig forsprang på flest mulig før morgendagens klatreetappe. Northug ble nummer to på gårsdagens etappe i Toblach, og økte sammenlagtledelsen i Tour de Ski.

Han leder nå 16,1 sekunder foran Dario Cologna, 23,4 foran Alexander Legkov og 42 foran Maxim Vylegzjanin.

- Jeg føler jeg er en mindre favoritt nå enn før Tour de Ski. På forhånd følte jeg det var 50/50 mellom meg og Dario. Nå er Alexander favoritt, og jeg en av tre som kan utfordre ham. Jeg har ikke mange prosent sjanse, innrømmer Northug.

Dagens etappe starter kl. 13.30.