PÅ VEI TILBAKE: Det begynner å lysne for Petter Northug, her på vei til pressetreff i Molde. Foto: Bildbyrån
PÅ VEI TILBAKE: Det begynner å lysne for Petter Northug, her på vei til pressetreff i Molde. Foto: BildbyrånVis mer

Petter Northug med saltmangel etter intens svette

Northug-smellens egentlige årsak: - Dehydrert

Sprintlandslagstrener Arild Monsen mener Petter Northug ikke gikk på en høydesmell på Tenerife, men at 32-åringen svettet seg tom for salt og næring i løpet av den glohete norske sommeren.

MOLDE (Dagbladet): Mye har blitt sagt og skrevet om Petter Northugs smell på sitt private høydeopphold på Tenerife i juli.

Det mener sprintlandslagstrener Arild Monsen er feil. Romsdalingen forteller at Northug sjelden har trent så rolig og behersket i høyden som han gjorde på Tenerife. Smellen kan ikke sammenliknes med det som skjedde i fjor og året før.

Det er ikke her problemet ligger, ifølge Monsen, selv om Mosvik-ekspressen er betydelig mer utålmodig enn eksempelvis Finn-Hågen Krogh på veien tilbake til toppen.

- Det varierer mye hvordan Petter ser ut på trening for tiden. Det kommer av at han er mye mer utålmodig enn for eksempel Finn-Hågen. Petter er glad i å pushe seg tidlig og kjenne etter hvordan han er, sier Arild Monsen til Dagbladet.

- Det skal sies at han er bedre nå enn i sommer. Mange snakker om at høyden som var problemet. Etter min mening hadde han fått den reaksjonen uansett hvor han var, om det var Mosvika, Trondheim, Oslo, Tenerife eller Magaluf og hatt samme belastning der. Jeg tror det var tilfeldig at smellen kom i høyden. Petter har aldri trent så rolig og behersket som han gjorde der.

SAMARBEID: Arild Monsen har fått hovedoppgaven med å få Petter Northug tilbake på topp igjen. Foto: Bildbyrån
SAMARBEID: Arild Monsen har fått hovedoppgaven med å få Petter Northug tilbake på topp igjen. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Svetter veldig mye

Monsen tror Northugs svetteproduksjon er en reell utfordring når det er veldig varmt, slik det var i mange måneder i strekk i sommer, også i Norge. Intensiv svetting over lang tid gir mangel på salt og næring. Det gjør det vanskelig å holde seg i balanse.

- Smellen i sommer var et resultat av at han følte seg bra og dro på mye. Petter svetter veldig mye. Når han trener i varmen, så renner det av ham. Jeg tror det over en lang periode gjorde at han slet med å få i seg nok salt og næring. Jeg tror Petter var dehydrert i den perioden, sier sprintlandslagstreneren til Dagbladet.

- Du tror den ekstreme heteperioden i sommer var medvirkende til smellen?

- Ja, det bidro til smellen. Petter var ikke flink nok til å fylle på lageret. Det var et av momentene.

Til Dagbladet sier Petter Northug at han ikke er helt der han skal være, all den tid sommerens smell og sykdomstrøbbelet i september har satt ham noe tilbake.

LYSPUNKT: Etter en tung periode begynner det å svare mer for Petter Northug. Foto: Bildbyrån
LYSPUNKT: Etter en tung periode begynner det å svare mer for Petter Northug. Foto: Bildbyrån Vis mer

Northug om egen tilstand

Men det begynner å se stadig lysere ut for Mosvik-ekspressen.

- Hvordan ligger du an fysisk og psykisk?

- Psykisk, heldigvis bra. Fysisk skulle jeg gjerne vært veldig mye bedre. Jeg er nok litt på etterskudd. Jeg har vært i veldig god fysisk form på dette tidspunktet de to siste åra utenat det har hjulpet meg på vinteren. Jeg håper jeg kan bruke tida godt og holde meg sykdomsfri, slik at jeg kan være i OK form til sesongstart, sier Northug til Dagbladet under pressekonferansen i Molde.

- Når du får sykdomsperioder som varer over litt tid, så mister man litt av grunnlaget. Det tar litt tid å bygge det opp igjen på et bra treningsnivå, men jeg er på vei tilbake. Jeg trenger litt medvind sykdomsmessig hvis jeg skal få gjort en god nok jobb de siste ukene før sesongen.

Ikke bekymret

Northug er tydelig på at han han aldri har vurdert å legge opp og at han ikke er bekymret, til tross for mye motgang den siste tiden.

- Jeg er ferdig med den tida at jeg bekymrer meg hvis ting ikke går som det skal, sier 32-åringen.

- Det er ingen selvfølge at kroppen skal svare når du prøver å komme tilbake, men når du kjenner en antydning til at kroppen er der, så er det motiverende nok til å prøve videre.

STIKK: Langrennsstjerna Petter Northug med stikk til landslagskollegene. Programleder: Øyvind Godø. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Planen videre er klar:

- Jeg ønsker å gå på Beitostølen. Jeg tror jeg har såpass god tid til å gå meg i form fra midten av november til nyttårsskiftet. Det er da jeg ønsker å gå fort på ski. Får jeg de svarene jeg ønsker, så vet jeg at hva jeg må gjøre i de siste ukene for å komme meg i skikkelig form, sier Northug med henvisning til VM.

Trener Arild Monsen er positiv på Northugs vegne.

Variabel på trening

Spranget opp til Johannes Høsflot Klæbo er merkbart, men 32-åringen har periodevis sett bra ut på trening.

Til Dagbladet forteller flere av landslagsutøverne at Northug på enkelte treninger har sett veldig god ut og på andre har tatt det veldig rolig.

- Nå er han veldig bekvem. Det ser stadig bedre ut, sier Monsen til Dagbladet.

- Tror du Northug kan slå tilbake og bli blant verdens beste igjen?

- Ja, det er mulig at Petter kan komme i verdenstoppen igjen. Han må ta det trinnvis og starte med de korteste distansene. Jeg blir utrolig imponert om han vinner en tremil.

- Magefølelsen min er god. Jeg tror Petter kommer bra tilbake, selv om han neppe vinner hvert skirenn. Akkurat nå er det noen som er foran ham, sier Monsen og sikter spesielt til Johannes Høsflot Klæbo.