ENESTE PRIVATE:  Petter Northug står igjen som den eneste privatløperen blant Norgeseliten. Alle andre har takket ja til landslaget. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ENESTE PRIVATE: Petter Northug står igjen som den eneste privatløperen blant Norgeseliten. Alle andre har takket ja til landslaget. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Northug smittet ingen

Alle de beste unntatt Petter er tilbake på landslaget. Der hører de hjemme.

NÅR den innerste krets av langrennsporten benker seg til fest etter jubelsesongen på Soria Moria mandag kveld, kan de samtidig feire full hjemmeseier for Norges Skiforbund:

•• Smitteeffekten av Petter Northugs avgang fra landslaget til privatlaget COOP, ble minimal.

På den måten blir det heller ingen langvarig konkurranse om de beste herreløperne mellom Skiforbundet og de mange private lagene. I god tid før VM-sesongen er alle bortsett fra Petter, samlet på landslagene.

HOS jentene har det aldri vært noen tvil. Der er det sterke fellesskapet i gruppa og de enestående resultatene garantien for at landslaget til Egil Kristiansen fortsatt har kunnet plukke fritt blant de nye talentene.

Usikkerheten gjennom den første vinteren uten Petter Northug gjaldt herreløperne. Hvordan ville COOP-satsingen påvirke forholdet mellom Skiforbundet og de private lagene? En mislykket Northug-sesong seinere, er svaret tilsynelatende gitt.

LIKEVEL er det slett ikke Northugs problemer som privatløper som har gitt Skiforbundet lett spill. Hans uvant svake sesong skyldtes  sannsynligvis kombinasjonen av for lite grunntrening og sykdomsavbrekket sist høst, og slett ikke overgangen fra landslag til privatlag.

Slik er Skiforbundets trumfkortet overfor langrennseliten bare positivt.  Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtseier i Tour de Ski og totalseieren i verdenscup, vippet styrkeforholdet i norsk herrelangrenn:

•• Nå gjelder det å komme på lag med verdens beste løper.

Det er bakgrunnen for at hans tøffeste intervallkamerat Simen Sveen er hentet inn, sammen med Martins barndomkompis Simen Østensen. Begge blir viktige for å bygge det treningsmiljøet som skal løfte landslaget videre.

SAMTIDIG ville ikke en slik samling vært mulig uten hjelp av fornuftige ledere på de private lagene. Der den alltid konfliktglade Nils Marius Otterstad som markant sjef for ulike privatsatsinger innen langløp i en årrekke har utfordret landslaget, har de andre lederskikkelsene i miljøet hele tida vært tydelige på at målet med deres egne satsinger har vært å hjelpe løperne fram eller tilbake til landslaget.

Det er nettopp en slik holdning som har gjort det mulig for en løper som for eksempel 30 år gamle Chris Jespersen til slutt å komme på rett plass. Chris har hatt en trøblete karriere, og det er ikke gitt at stabiliteten kommer med landslagsdrakta. Men det er åpenbart at en så god løper også må få sjansen til å trene under maksimalt gode rammer.

DET er dette den avblåste konflikten mellom Skiforbundet og privatlagene dreier seg om. Uten landslagene som det selvskrevne elitemiljøet, svekkes Norges muligheter til å dominere langrennsporten.

Nå er det poenget oppfattet på nesten alle andre steder enn ditt lokale samvirkelag.

Det er i hvert fall en god deal for norsk langrennsport.  


SLIK SER LANDSLAGENE UT I 2014/2015-SESONGEN:

Herrer, allround:
Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Sjur Røthe, Didrik Tønset, Pål Golberg, Simen Sveen, Simen Østensen, Chris Jespersen.

Herrer, sprint:
Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal, Finn Hågen Krogh, Tomas Northug, Anders Gløersen, Sondre Turvoll Fossli.

Damer:
Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug, Heidi Weng, Celine Brun Lie, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Maiken Caspersen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Marthe Kristoffersen, Martine Ek Hagen og Kathrine Harsem.

Funksjonshemmede:
Eirik Bye, Mariann V. Marthinsen, Håkon Olsrud, Birgit Skarstein.