Northug snakker ut. Hadde 1,65 i promille og kjørte i 80-90 km/t

Forteller i ny bok

FORTELLER: Petter Northug forteller om hva som skjedde den 4. mai på Byåsen i Trondheim, og tiden etter promillekjøringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FORTELLER: Petter Northug forteller om hva som skjedde den 4. mai på Byåsen i Trondheim, og tiden etter promillekjøringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble tidligere i morges kjent at både Petter Northug og familien nå for første gang snakker ut om hendelsene den 4. mai og tiden etter at langrennsstjernen krasjet bilen sin i autovernet på Byåsen i Trondheim i boka «Northug - en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning.

I boka kan man lese at Northug hadde en promille på 1,65 da politiet testet ham den natta.

«... promillekjøring, altfor høy fart, beregnet til 80-90 kilometer i timen i en 40-sone, og å ha forlatt bilen uten å varsle politet om ulykken»

Som å ligge i telt Han forteller selv blant annet om hvordan han opplevde å bli tatt inn på politiets glattcelle etter at han ble pågrepet.

- Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes og kunne gjerne vært der lenger. Stille, rolig og jeg fikk være i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er for øvrig politiets glattcelle den reneste oppturen.

Mandag ble det klart at straffesaken som omhandler Petter Northug er oversendt Trøndelag Statsadvokatembeter. Saken er med andre ord ferdig etterforsket av politiet, som igjen har sendt over en påtaleinnstilling til Statsadvokaten.

Først når påtalebeslutningen er fattet blir saken berammet i Sør-Trøndelag tingrett.

'Krise' Boka tegner et bilde av hvordan familien og manager Are Sørum Langås var sterke støttespillere for Northug i den vanskelige perioden.

Langås selv beskriver øyeblikket hvor han fikk beskjeden om at Petter hadde vært i ei ulykke på følgende måte:

- Jeg våknet ved halv åtte-tiden om morgenen, av plinget fra en sms som bare besto av ett ord: 'Krise'. Avsenderen kjente jeg ikke på annen måte enn at han var en kompis av Petter, hadde ikke engang nummeret hans lagret på telefonen, sier han.

Etter at Northug slapp ut av politiets varetekt den søndagskvelden bar det rett til ei hytte i Åre. Her var han sammen foreldrene John og May, Sørum Langås og en profesjonell kriserådgiver.

Han forteller også om hvordan Petter hadde det rett etter hendelsen.

FORTELLER: Petter Northug snakker ut som hendelsene den 4. mai og tiden etter. Foto: www.northug.no
FORTELLER: Petter Northug snakker ut som hendelsene den 4. mai og tiden etter. Foto: www.northug.no Vis mer

- Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, sier Sørum Langås.

Tilsto Sammen med en kamerat kjørte langrennsesset på måfå i trøndernatta etter et nachspiel hjemme hos Northug selv. Ferden endte brutalt i autovernet, etter at Northug mistet kontrollen og kjørte over en rundkjøring på stedet.

Northug stakk av fra krasjen og etterlot seg sin lett skadde kamerat i bilen. Audien, til en verdi av over en million kroner, ble totalvraket.

Det er forventet at saken går som en tilståelsessak i retten.

- På generelt grunnlag kan jeg si at man må møte opp personlig i retten og gi en uforbeholden tilståelse for å få en tilståelsesdom, sier nestleder og tingrettsdommer i Sør-Trøndelag tingrett, Berit Solseth, til Dagbladet.

Når saken nå berammes blir det etterhvert også klart hvor lang straff Petter Northug må sone. Med en promille på mer enn 1,5 idømmes man som hovedregel ubetinget fengsel, men som Dagbladet har skrevet tidligere, kan Northug søke om å sone hjemme med fotlenke dersom det er nødvendig for at han skal kunne passe jobben sin som skiløper.

- Jeg skal ta min straff, det er det ingen tvil om, sa Petter Northug etter episoden.

ULYKKESSTEDET: De sørgelige restene av bilen til Petter Northug som braste inn i autovernet i general Bangs vei i Trondheim tidlig på morgenen den 4. mai. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
ULYKKESSTEDET: De sørgelige restene av bilen til Petter Northug som braste inn i autovernet i general Bangs vei i Trondheim tidlig på morgenen den 4. mai. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer