Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug snakker ut om gammel traume: - Det gjorde vondt

Ble vraket til OL.

(Dagbladet): Petter Northug (30 denne uka) går for tida Tour de Ski, der han ligger på 2. plass før morgendagens sprint i tyske Oberstdorf.

Tour de Ski er nå den eneste langrennskonkurransen trønderen ikke har vunnet. I NRK-dokumentaren «Best i verden - Petter Northug - og dagene som endret langrennssporten» snakker han imidlertid ut om en helt annen «traume» enn etappeløpet i Mellom-Europa.

Northug åpner nemlig opp om dramaet som utspilte seg for ganske nøyaktig ti år siden, da han ble vraket til OL-troppen til Torino.

Herjet i NM Beslutningen om å vrake Northug, som den gangen var junior, satt nemlig langt inne for landslagstrener Krister Sørgård og resten av den norske langrennsledelsen.

Spesielt fordi Northug viste i NM at han hadde det tilstrekkelige nivået inne. I motsetning til de fleste andre norske løperne på den tida var han god i skøyting, og han hadde allerede begynt å vise tegn på det som skulle bli varemerket:

Avslutningen.

21. januar 2006 knuste en 20 år gammel Northug hele norgeseliten i fellesstarten med skibytte under NM på Kongsberg. Rutinerte stjerner som Frode Estil og Kristen Skjeldal ble parkert.

«Liten rutine» Både Estil og Northug selv konkluderte med at Northug burde få være med i OL-troppen, men seinere samme dag kom sjokkbeskjeden:

Northug var vraket. Ifølge NRK var grunnen «ung alder, forsiktig matching, liten rutine og ingen internasjonale toppresultater».

For ordens skyld: Tidligere landslagssjef Krister Sørgård takket nei til å bidra til NRKs dokumentar.

KNUSTE HOFSTAD: Dagen etter at han ble vraket til OL, knuste Petter Northug Norges antatte ankermann Tore Ruud Hofstad i spurten på NM-stafetten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix
KNUSTE HOFSTAD: Dagen etter at han ble vraket til OL, knuste Petter Northug Norges antatte ankermann Tore Ruud Hofstad i spurten på NM-stafetten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix Vis mer

Ti år etter vrakingen er Northug fortsatt krystallklar på at han burde ha vært tatt ut til OL:

- Ut fra nivået på herresiden den gangen kunne jeg brukes til så mye. På en stafett ville jeg vært «bænkers», og også på duathlon. Jeg kunne ha blitt brukt på en femmil også, sier han i NRKs dokumentar.

Feiret med Kveen Dagen etter å ha blitt vraket til OL i 2006, knuste Northug Norges antatte ankermann i OL, Tore Ruud Hofstad i spurten i NM-stafetten.

Da han kom i mål, feiret han med en ekstatisk lagkompis i Strindheim - Stig Rune Kveen - som i dag er Northugs trener.

- Jeg pekte på media, som sto og tok bilder, og så slo jeg Petter i magen og sa «og han her skal faen ikke til OL?», sier Kveen om jubelscenene i målområdet.

TL NRK sier Northug:

- Det var Stig Rune som klikka mest, han slo meg sånn at jeg datt da jeg kom i mål, sier han nå.

På fellesstarten med skibytte i OL 12. februar 2006 tok Frode Estil sølv, mens nest beste nordmann ble nummer 17.

- Gjorde vondt På herrestafetten i Torino ble det norske laget bare nummer fire etter at Estil, som gjennom karrieren var sterkest i klassisk, gikk en skøyteetappe for det norske laget.

- Frode (Estil) gikk tredjeetappe i skøyting - bare det er en søknad for en trener for å miste jobben. Han burde jo gått klassisk. Der er han fantastisk. Og så kunne jeg tatt meg av skøytinga sammen med en til. Da hadde det blitt gull. Isteden måtte vi se Zorzi hysje. Det gjorde vondt, selv om jeg ikke var der, innrømmer Northug.

BITTER VRAKING: Petter Northug kommer aldri til å glemme at han ble vraket til OL i Torino i 2006. Nå snakker han ut om vrakingen. Her trener han i Oberstdorf tidligere i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BITTER VRAKING: Petter Northug kommer aldri til å glemme at han ble vraket til OL i Torino i 2006. Nå snakker han ut om vrakingen. Her trener han i Oberstdorf tidligere i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Samtidig med at de norske gutta mislyktes i OL, tok Northug fire gull i junior-VM. Et par måneder seinere knuste han hele verdenseliten i fellesstarten med skibytte under verdenscupen i Falun.

Resten er idrettshistorie.

• Dokumentaren «Best i verden - Petter Northug - og dagene som endret langrennssporten» sendes på NRK1 fra klokka 20.25 i kveld.

VILLE IKKE BIDRA: Krister Sørgård var landslagstrener i 2006, og ansvarlig for Northug-vrakingen, men han ønsket ikke å bidra til NRKs dokumentar. Foto: NTB Scanpix
VILLE IKKE BIDRA: Krister Sørgård var landslagstrener i 2006, og ansvarlig for Northug-vrakingen, men han ønsket ikke å bidra til NRKs dokumentar. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media