KOMMER DERE SNART? Petter Northug gikk over målstreken og snudde seg og så etter resten av finalefeltet i sprinten i Drammen. Northug demonstrerte solid form foran femmila i Kollen, og tok en stor jafs av Colognas v-cupledelse. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX
KOMMER DERE SNART? Petter Northug gikk over målstreken og snudde seg og så etter resten av finalefeltet i sprinten i Drammen. Northug demonstrerte solid form foran femmila i Kollen, og tok en stor jafs av Colognas v-cupledelse. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIXVis mer

Northug snudde seg og ventet på nummer to

Så suverent vant han sprinten i Drammen.


(Dagbladet): Petter Northug staket seg inn til seier i sprinten i Drammen i dag.

Den ferske sprintverdensmesteren Nikita Krjukov var blant de som måtte se seg knust av trønderen, som samtidig klatret opp til andreplass i verdenscupen - nå bare 23 poeng bak Dario Cologna.

Northug hadde så god margin til de øvrig i finalen at han kunne snu seg og peke mot folkehavet mens han ventet på at de øvrige gikk i mål.

- Det er fantiastisk å gå World Cup i Norge, og spesielt her i Drammen. Det er en folkefest, og masse god stemning. Så det gir oss nordmenn en klar fordel, for man blir ekstra gira når man står på start, sier Northug til Dagbladet.

Sist han vant på norsk jord var for nøyaktig to år siden, da han vant fem-mila i Kollen.

- Jeg sparte hele tida litt krefter til en finale der det var mange sterke navn. Det betyr mye å vinne på hjemmebane, sier han til NRK.

I tillegg betyr det altså en mulighet til å kjempe om sammenlagtcupen når sesongen avsluttes i Holmenkollen til helga og i Stockholm og Falun neste uke.

Dario Cologna sto over sprinten i Drammen. Overraskende nok kvalifiserte lillebror Gianluca Cologna seg til finalen, men han havnet klart sist og klarte ikke hjelpe storebror med å ta poeng fra Northug.

Den eneste som var i nærheten av å lage trøbbel for Northug i finalen, var kazakhstaneren Aleksej Poltoranin. Han gikk med festesmøring under skiene, og tok ledelsen i motbakkene i første del av løypa.

Northug, som gikk på skøyteski uten festesmøring, sklei innpå i utforbakkene og staket greit fra Poltoranin på oppløpet.

Verdensmester Krjukov vekslet mellom å stake og å gå med festesmøring i de forskjellige heatene. Etter å ha reddet seg videre som «lucky loser» med staking i semifinalen, brukte han festesmøring i finalen. Men da han ikke klarte å følge Northug i motbakken, ble han hektet solid av i utforkjøringen.

I kvinneklassen ble det oppskriftsmessig seier til Justyna Kowalczyk i Marit Bjørgens fravær. Men Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg kapret de to andre plassene på pallen foran et som alltid herlig entusiastisk Drammen-publikum.

Til helga går gutta femmil og jentene tremil i Holmenkollen. Neste uke avsluttes verdenscupen med sprint i Stockholm og tre renn i Falun.