TYPE: Petter Northug med svensk spesialdrakt før start i Bruksvallarna. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TYPE: Petter Northug med svensk spesialdrakt før start i Bruksvallarna. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Northug startet i Sverige med «Nollthug» på drakta

Klar melding til svensk aviskommentator.

BRUKSVALLARNA / OSLO (Dagbladet): I dag startet langrennsgutta sesongen i Bruksvallarna, etter en lang sommer og høst med trening.

Sultne løpere gikk 15-kilometer fristil i Sverige i stedet for på Beitostølen, der det ikke er nok snø til å kunne avholde åpningsrenn.

Og sesongen er definitivt i gang - på alle måter.

Petter Northug stilte nemlig til start i spesiallaget svenskedrakt for anledningen, med «Nollthug» påskrevet hofta.

Det er en klar melding til svenske Aftonbladets Lasse Anrell, som gikk skyhøyt ut før VM i Holmenkollen og tippet null gull til den norske skistjernen - og lanserte kallenavnet «Nollthug».

Krøp til korset
Northug endte som kjent med tre gull og to sølv i Kollen, og aviskommentatoren måtte pent krype til korset.

- Det er bare å gratulere Norge og Northug. Strålende arbeid! sa svensken til Dagbladet etter Petters første triumf på fellesstarten med skibytte.

- Du har kalt Northug for «Nollthug». Hva sier du nå?

- Jaaaaaa. Det gjelder å stikke ut haka iblant og våge litt. Men jeg hadde feil, innrømmet Anrell.

Ble nummer tre i Sverige
Petter Northug sendte også en tidlig melding i skisporet i Bruksvallarna, og tok ledelsen ved første passering på 15-kilometeren.

Etter hvert ble det litt tyngre i kamp mot franske Maurice Manificat og Johan Olsson, og nordmannen ble til slutt nummer tre.

I mål var Northug 18 sekunder bak Manificat, men han slo erkerivalen Marcus Hellner med god margin, noe som sikkert er vel så viktig for den konkurranseglade nordmannen.

- Det blir nok flere dueller. Han har nok mye trening i kroppen, og da kan det bli tungt i en sånn løype. Vi vet han blir sterk, sier Petter Northug til NRK etter løpet.

Han er egentlig ganske fornøyd med tredjeplass.

- Du har alltid en god tro på at du er i kjempeform, så får du en smell etter en kilometer. Jeg er overrasket over at det pallplass til slutt. Det var en løype man måtte kjempe i og jage ut av svinger og inn i bakker. Det klarte ikke jeg på de siste tre rundene, og jeg tapte små sekunder hele veien som gjorde at jeg ikke klarte å vinne, sier Northug, og sier han fikk følgende svar i dag:

- At det er vondt å gå skirenn, og det er en løype her som favoriserer de som er i form. Jeg vet at jeg trenger en del konkurranser på å komme i gang. Kroppen er der den skal være treningsmessig, men for min del pleier det å gå litt tungt i de første rennene. Det er et godt tegn at det ikke var for lett i første renn, sier Northug før verdenscupåpningen om en uke.

Marcus Hellner var 26 sekunder bak Northug på en niendeplass. John Kristian Dahl leverte et godt åpningsrenn og ble nummer fem, mens Chris Jespersen kom på 12.-plass.