SKUFFELSE: Ingen norske VM-medaljer på femmila var under forventning. Arrangørene gjorde det ikke enklere for den norske hovedtaktikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKUFFELSE: Ingen norske VM-medaljer på femmila var under forventning. Arrangørene gjorde det ikke enklere for den norske hovedtaktikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Northug, Sundby og Holund uenige om arrangørvalget som ødela norsk utstyr og gullsjanser

Aldri har en femmil gått raskere. Aldri har utøverne vært mindre slitne. Aldri har så mange ski blitt ødelagt. Nå får arrangøren høre det.

LAHTI (Dagbladet): Da Alex Harvey spurtet inn til VM-gull foran VM-kongen Sergej Ustjugov og hjemmehåpet Matti Heikkinen på den avsluttende femmila i Lahti, satte han en slags verdensrekord:

Harvey gikk tidenes raskeste femmil med tiden 1.46.28. Det er nesten et halvminutt raskere enn vinnertida til Aleksander Legkov i OL-femmila i Sotsji i 2014 på tiden 1.46.55.

Dagens rekordraske 50 kilometer var ikke et resultat av et skyhøyt tempo. Hans Christer Holund beskriver tempoet som lavt og at det var altfor enkelt å holde følge. Han er oppgitt og frustrert over at arrangøren valgte å ikke kjøre opp og preppe løypa etter gårsdagens tremil.

Dermed har ikke VM-løypa blitt bearbeidet siden fredag. Det vekker sterke reaksjoner. For det første fikk skistjerne skrapet i stykker godparene og utstyr til flere 100 000 kroner gikk tapt. For det andre var underlaget så skarpt at utøverne beskriver det som umulig å gå ifra i front.

IKKE I TOPPFORM: Petter Northug endte på en åttendeplass i 50 kilometer for herrer i Lahti søndag. - Det hadde vært kjedelig for de andre hvis jeg hadde vært i form, da skulle jeg laget faenskap på siste runden der, sier han til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Det passet Petter Northug perfekt, men det norske femmilslagets eneste spurtsterke løper er et godt stykke unna formen og kom seg ikke i posisjon til å spurte ned Harvey og Ustjugov.

Ut mot arrangøren

Den norske taktikken om å skape høy fart og stykke opp feltet, ble umulig etter arrangørens overraskende valg. Dermed ble det ingen norske medaljer og stor skuffelse.

- Føret var for lett, og det var enkelt å gå bak. Det minner litt om et sykkelritt hvor det koster for mye å ligge i front. Hadde det blitt vanlige forhold i dag, hadde det sett helt annerledes ut. Hvis du ser på skiene mine, er det ikke så mye kanter igjen. Det er ikke ofte skiene ser sånn ut, sier Holund til Dagbladet og viser sine oppskrapede og ødelagte ski (se video).

- Var det en tabbe av arrangøren?

- Ja, de burde ha kjørt opp og gitt oss vanlige forhold. Det blir enda mer spennende når det ikke er et så stort felt som går samlet, i tillegg får vi ødelagt utstyr for mange 100 000 kroner i disse løypene. Disse skiene er det bare å kvitte seg med, sukker han.

Northug og Sundbys svar til Holund

Petter Northugs ski fikk også en brutal opplevelse på dagens femmil.

- Kantene blir jo ødelagt når man skrenser på slikt underlag. Det blir jo verre og verre for hver runde. Det er vanskelig å gå ordentlig på ski, sier Northug til Dagbladet.

GULLET GLAPP: Martin Johnsrud Sundby hadde ledelsen en god stund, likevel ble det bare en femteplass på nordmannen. Sundby forklarer hvorfor gullet glapp på VMs siste øvelse. Reporter Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

VM-kongen fra Falun i 2015 mener imidlertid at utøverne bør håndtere slike forhold også.

- I Falun var det løst. Her var det fast og isete. Det er sånne ting vi må være innstilt på vi som står på startstrek, mener Mosvik-ekspressen.

Martin Johnsrud Sundby vil ikke skylde på arrangørtabben, men er ikke i tvil om hvem det favoriserte.

- Det var sånn de valgte å gjøre det i dag. Forholdene er like for alle. Det hadde vært et helt annet løp hvis arrangøreren hadde valgt å preppe løypa for VM-femmila. Det gjorde de ikke. Da blir det et sånt løp hvor 40 mann går sammen i fem mil, sier Sundby til Dagbladet.

- Arrangørens valg var ikke bra for den norske taktikken?

- Nei, det favoriserer ikke kapasitetsløpere i hvert fall. Men på stafetten var det så mye kapasitet, så dette varierer jo.

- Som å gå på en skøytebane

Holund mener dagens femmil minnet mer om et sykkelritt eller et skøyteløp enn langrenn.

ØDELAGTE SKI: Hans Christer Holund hadde ikke dagen under 50 kilometer for herrer i Lahti søndag, og kom i mål som nummer ti. Holund skulle gjerne sett at forholdene i løypa var bedre. - De skiene her er bare å kaste etter en slik dag, sier han. Reporter: Øivind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

- Det er fordi det er isete. De bestemte seg for å ikke kjøre opp etter damene. Da blir det litt som å gå på en skøytebane eller et sykkelritt hvor det koster for mye å være i front, mener 28-åringen, som følte seg veldig sterk, men ikke har hurtighet nok til å holde følge når kanonene eksploderer.

- Vil dere gi tilbakemelding til arrangøren om at dette ikke er godt nok når verdifulle ski blir ødelagt?

- Jeg regner med det. Dette var godskiene mine inntil i dag. Nå kan jeg ikke bruke dem igjen. De er helt ødelagte. Arrangøren burde ha kjørt opp. Da ville det ha vært vanlige forhold. De var nok redd for at det skulle bli som i Falun for to år siden, da det var isete.

Samtlige fem nordmenn var blant de 11 beste. Sundby forsøkte å rykke og kom først ned inn mot stadion, men havnet til slutt på en 5. plass.

- Jeg går «all in» for å avgjøre løpet på den måten jeg har mest tro på. De glir rundt meg i den siste svingen. Jeg blir sperret litt inn. Da går rullgardina litt ned. Jeg er utrolig skuffet og lei meg, sier Røa-gutten til Dagbladet.

NÅDDE IKKE OPP: Ingen av de norske gutta greide å havne på pallen etter søndagens 50 kilometer for herrer i Lahti. Martin Johnsrud Sundby havnet på femteplass som beste nordmann. - Martin er selvfølgelig skuffa nå, sier trener Tor-Arne Hetland til Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet TV. Vis mer

Northug: - Jeg hadde tatt gull

Sjur Røthe fulgte opp den gode VM-tremila og ble nr. 6. Petter Northug gjorde sitt beste distansrenn på lenge under perfekte for ham og kapret 8. plassen. Dernest fulgte Holund og Anders Gløersen på henholdsvis 10. og 11. plass.

- Jeg var bra posisjonert, men rampen kom og jeg begynte å bli svimmel. Da er det vanskelig å gå på ski, forteller Northug til Dagbladet.

- Hadde det blitt kjørt rolig mot slutten, kunne jeg ha gått hele veien. Men man vet jo at det ikke skjer. Jeg er nok et stykke unna toppformen. Jeg burde ha vært i høyden for å være rå på slike distanserenn, men det rakk jeg ikke nå. Men med de forberedelsene jeg har hatt, må jeg si meg fornøyd.

Northug tror han hadde tatt gull i dette rennet om han var i normalt slag.

- Det hadde vært kjedelig for de andre om jeg var i form. Da skulle jeg ha laget faenskap på slutten der. Jeg tror jeg hadde kjempet om seieren her. Jeg hadde tatt Harvey og Ustjugov i spurten. Oppløpet her passer meg bra, mener Northug.