Northug vil ha færre høydedøgn og lavere intensitet

Northug tar grep etter ropene om «ulykke». Dette har han lært

Færre høydesamlinger og lavere intensitet på øktene i høyden skal få Petter Northug tilbake til gammel storhet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SOGNEFJELLET/OSLO (Dagbladet): «Ulykke» skrev Petter Northug i sin elektroniske treningsdagbok i november i fjor.

Det fremsto først noe kryptisk, men viste seg å være starten på en tung periode som varte fra sesongstart til etter vinter-OL i Pyeongchang for Mosvik-ekspressen.

Da hadde Northug vært i storform gjennom høsten og følt seg så pigg at han - som Dagbladet fortalte i fjor - kjørte mange hardøkter i høyden.

Nå justerer 32-åringen planen før 2018/19-sesongen og kutter ut trolig et høydeopphold i sommer, sammenliknet med i fjor.

- Det blir et høydeopphold i slutten av august og Val Senales i oktober, men jeg kutter kanskje sommerhøyden, forteller Northug i møte med pressen på Sognefjellet tirsdag.

TILBAKE: Petter Northug er tilbake på landslaget og tilbake i godt slag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILBAKE: Petter Northug er tilbake på landslaget og tilbake i godt slag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Endrer planen

I tillegg vil han, klok av skade fra de foregående sesongene, ha lavere intensitet på treningsøktene i høyden.

- I år har jeg bestemt meg for, og det er en av hovedarbeidsoppgavene mine, at selv om jeg gjennomfører høyde, skal jeg nesten ikke ha økter i høyden med laktat, opplyser 32-åringen.

Det innebærer økter med lavere intensitet i høyden, uten å produsere melkesyre og holde laktatverdiene på et lavt nivå.

- Det blir kontrollerte terskeløkter som ikke skal ta av, og der jeg skal «cruise» og ha overskudd etter at de er gjennomført, sier Northug.

- Hvis jeg klarer å ha is i magen, vet jeg at jeg kan gå fort på ski, tydeliggjør han.

For høy tenning på bestemte økter, ikke minst i og etter høyden, ødela for langrennsesset for to sesonger siden. Også i fjor høst trente Northug oppsiktsvekkende hardt i høyden.

Som Dagbladet skrev i november i fjor, kjørte Mosvik-ekspressen mange harde økter i knalltøffe motbakker i alpene.

- Tradisjonen tror kjører vi mange av hardøktene i motbakke for å bygge mest mulig kapasitet, sa daværende trener Stig Rune Kveen den gang.

Tilbake

Etter å ha kjørt soloopplegg i flere sesonger, er Northug nå tilbake på samling med landslaget på Sognefjellet.

- Det er fantastisk å være tilbake her på Sognefjellet. Det er magisk å være her nå og da går liksom timene av seg selv, sier han.

- Det føles bra å være tilbake på landslaget. Vi har kommet godt i gang og det er en fin gjeng jeg er på lag med. Det er en gjeng jeg kjenner godt fra før av.

Monsen-samarbeidet

Mosvik-ekspressen har stor tro på samarbeidet med sprintlandslagstrener Arild Monsen.

- Mange er spent på om prosjektet Arild og Petter kommer til å fungere. Vi har pratet om det, er enige om mye og har lagt en ganske grov plan på hva vi ønsker å gjøre fram mot sesongstart, sier Northug.

- Foreløpig har jeg veldig troa på samarbeidet mellom meg og Arild og med den gjengen som er på laget. Jeg tror det blir en bra gruppe for meg å trene med fram mot sesongen her.

Klæbo vil lære

Northug håper å dra nytte av spisskompetansene i det knallsterke sprintlandslaget, hvor majoriteten av løperne er gode allroundere, i tillegg til hurtige sprintere.

Det gjelder ikke minst forrige sesongs verdensener Johannes Høsflot Klæbo. Han kom først til Sognefjellet mandag, men gleder seg til å samarbeide med Northug, som var Klæbos forbilde i tenårene.

- Jeg tror jeg har mye å lære av Petter, og jeg tipper det er noe han kan lære av meg også. Jeg håper vi kan hjelpe hverandre til å ta steg begge to, sier Klæbo til Dagbladet.

Klæbo ble «den nye Northug». Nå vil Northug bli «den nye Klæbo», med færre døgn og lavere intensitet i høyden. Klæbo holder seg fortsatt unna høydetrening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer