Tour de Ski-uttak 2017

Northug tatt ut som reserve til Tour de Ski: - OL-veien ble mye tyngre nå

I dag tok Norges Skiforbund ut troppen til Tour de Ski. Petter Northug er ikke med.

IKKE I TROPPEN: Petter Northug skal ikke gå Tour de Ski. Det ble klart da Norges Skiforbund presenterte troppen i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE I TROPPEN: Petter Northug skal ikke gå Tour de Ski. Det ble klart da Norges Skiforbund presenterte troppen i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges Skiforbund presenterte i dag troppen til Tour de Ski. Northug er ikke blant de ti mannlige utøverne som skal representere Norge. Trønderen er tatt ut som reserve.

- Tor Arne Hetland og Vidar Løfshus har gjort et uttak som de mener er helt rett. Det skal vi ha respekt for. Det er tross alt de som sitter på kunnskapen. De har vel en formening om at Northug ikke er god nok. De skal ha med de beste hele veien, sier TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset til Dagbladet.

Hjelmeset trodde Northug skulle bli tatt ut, men respekterer avgjørelsen til landslagsledelsen.

- Hetland og Løfshus får vel ikke særlig stor medlidenhet for uttaket. De fleste er nok forbanna på de nå. Men de er knallharde som tar ut det laget de mener er best hele veien. Det skal vi ha respekt for, fortsetter den tidligere langrennsløperen.

I tillegg mener Hjelmeset at mulighetene for OL ikke akkurat ble bedre for Northug når han ikke skal gå Tour de Ski.

- OL-veien ble mye tyngre nå. Hvis han hadde blitt tatt ut til Tour de Ski kunne han vist seg frem der. Nå er det vel NM han får vist seg frem i, sier Hjelmeset.

- Som forventet at han ikke er med

I motsetning til Hjelmeset, mener NRK-ekspert Carl Henning Gran at det ikke var overraskende at Northugs navn ikke figurerte i troppen.

- Det er egentlig som forventet at Northug ikke er med. Han har til gode å gå fort på ski de siste par årene, og må vise seg fra en bedre side, mener Gran, og legger til at Northug har et stykke igjen til toppformen.

GAMLE LAGKAMERATER: Petter Northug overfalles av Odd-Bjørn Hjelmeset etter OL-gullet i 2010. Foto: Reuters
GAMLE LAGKAMERATER: Petter Northug overfalles av Odd-Bjørn Hjelmeset etter OL-gullet i 2010. Foto: Reuters Vis mer

Han mener imidlertid ikke at Northugs drøm om OL må skrinlegges selv om han ikke skal gå Tour de Ski.

- Det er masse muligheter til å kvalifisere seg for OL fortsatt. Hvis han virkelig vil, så klarer han å kvalifisere seg, mener Gran.

- Sterkt ønske om å delta

- Petter Northug er første reserve til Tour de Ski og har selv et sterkt ønske om å delta. Han har tilbud om å dra til Davos for å trene med laget, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

- Dermed kan han ved et eventuelt forfall steppe inn om han ønsker det. Vår klare anbefaling er likevel at Petter nå behøver å fullføre en god treningsperiode, og derfor har best av å gå gode konkurranser i januar.

- Om det blir forfall i Tour de Ski, vil Petter selv ta valget om han skal å gå, men vi mener altså at det beste er at han står over, understreker Løfshus.

- Vi har tett kontakt med teamet rundt Petter for å få han best mulig rustet mot et eventuelt OL, og har skissert følgende konkurranseplan: Skandinavisk Cup i svenske Piteå første helgen januar, NM Gåsbu helgen etter og deretter verdenscup i Planica 20. - 21. januar 2018.​

Tour de Ski-troppene

KVINNER

Mari Eide, Øystre Slidre IL
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Thea Krokan Murud, Søre Ål IL
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kathrine Harsem, IL Varden
Meråker Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Silje Øyre Slind, Oppdal IL
Heidi Weng, IL Bul Tiril Udnæs Weng, IL Bul
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb

MENN

Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IF
Sjur Røthe, Voss IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk og Hauger IF
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
​Didrik Tønseth, Byåsen IL

Misfornøyd Northug

Stig Rune Kveen, Northugs trener, uttaler til Eurosport at Northug ikke er tilfreds med den OL-planen som ble foreslått i uttaksmeldingen fra Norges Skiforbund.

- Petter er ikke komfortabel med den planen de har foreslått, han ønsker å gå Touren. I tillegg faller det litt tilbake på om det er nok, og at han risikerer å stå der før OL-uttaket og ikke ha fått gå nok, sier Kveen.

- Han mister jo nå en mulighet til å få vist seg fram og få viktig matching i kroppen inn mot det som skal skje. Ved neste korsvei er det snakk om NM. De beste norske som skal gå Touren, stiller nok ikke på startstreken der bortsett fra i stafetten. Vi føler det kommer noen dilemmaer med tanke på OL-planen da, fortsetter Kveen.

For to og en halv uke siden var tonen en annen. Da uttalte Northug følgende via en pressemelding fra Norges Skiforbund:

- Vi har hatt et veldig bra møte. Jeg er svært godt fornøyd med dialogen rundt hva som nå er viktig for meg, og planen framover som vi sammen har lagt, sier Petter Northug.

Northug har slitt med formen innledningsvis i sesongen. Hans eneste deltakelse i verdenscupen endte med en seig 32. plass på Lillehammer, og selv om han nå skal være på «plussiden» igjen, er han altså bare tatt ut som reserve til Tour de Ski.

- Nå er jeg tilbake, og håper jeg kan ligge der en stund. Tour de Ski kommer fort, men jeg vil kjempe om en plass der. Det er fine konkurranser, god matching og høyt nivå. Da kan jeg se hvor jeg ligger, sa Northug til sin egen tv-kanal onsdag.

Han uttalte også at «drømmen akkurat nå» er å gå Tour de Ski.

- OL-døra er så absolutt ikke stengt. Petter har høye ambisjoner i sprint, og der blir uttaket basert på det som blir gjort under NM på Gåsbu og verdenscuprennene i Dresden og Planica. Det er fortsatt muligheter, sier Løfshus til NTB.

Fra før er det klart at hverken Johannes Høsflot Klæbo, Marit Bjørgen, Simen Hegstad Krüger, Stina Nilsson eller Charlotte Kalla skal gå årets Tour de Ski.

Touren begynner lørdag 30. desember og avsluttes søndag 7. januar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer