Northug testes for TWAR og kyssesyke

Tar organprøver av Petter for å finne ut hva som er galt.

DÅRLIG: Petter Northug står over helgas verdenscupåpning i Gällivare. Legene har fortsatt ikke funnet ut hva som har slått ham ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
DÅRLIG: Petter Northug står over helgas verdenscupåpning i Gällivare. Legene har fortsatt ikke funnet ut hva som har slått ham ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Foreløpig er det ingen som vil dramatisere Petter Northugs tilstand. Men Vidar Løfshus, sportsansvarlig for herrelandslaget, sier:

- Det er litt merkelig at han er såpass ute av det. Petters manglende form er nok en like stor gåte for oss som det er for folk flest, sier altså en av de som følger Petter aller tettest.

- Også for Petter er dette en uvant situasjon. Han har jo vært stinn av trening og ute av stand til å prestere tidligere også, men da har det gått over etter noen fridager. Det gjorde det ikke denne gangen, sier Løfshus om Norges største gullgarantist under ski-VM om tre måneder.

- Fortsatt har jeg tro på at det bare er tid som skal til før det løsner for Petter igjen. Jeg er ikke bekymret verken for sesongen eller for VM, men for sikkerhets skyld kjører vi en utvidet medisinsk test på ham nå, sier Løfshus til Dagbladet.

TWAR og kyssesyke Slike tester tar det minst ti dager å få analysert i den offentlige helsekøen.

I disse testene leter medisinerne etter både pågående og gjennomgåtte infeksjoner.

- I tillegg tester vi for kjente sykdommer som kan føre til en tilstand som den Petter er i nå, sier en av skilandslagets leger, Hans Petter Stokke.

- Som TWAR og kyssesyke?

- Ja, de og noen flere.

- Hva mer testes?

- Det blir tatt noen organprøver. Vi forsikrer oss om at alle verdier for nyrer, lever, blodprosent, stoffskifte og slike ting er som de skal være.

- Er dere redd for å finne noe galt?

- Jeg er ikke urolig for det. Vi følger utøverne nøye og Petter har testet helt normalt hele veien. Han var blant annet gjennom en utvidet test før de dro på høydeopphold i Val Senales i oktober. De testene var helt fine, sier Stokke.

- Dette er snakk om en sikkerhetssjekk. Det er også viktig å utelukke sykdom, sier Stokke.

Ikke noe press Petter Northug er Skiforbundets største kapital, og helst skulle alle sett at han hadde stilt opp med startnummer på brystet så fort som mulig. Når det blir, er det umulig å si noe om. Ettersom testresultatene ikke blir klare før rennene i Kuusamo kommende helg, tyder mer og mer på at Northug ikke stiller der heller. Enkelte av Dagbladets kilder antyder at det kan drøye helt til Tour de Ski i romjula før vi ser Northug på startstreken igjen.

- Helt umulig å si, sier Vidar Løfshus.

- Det eneste som er helt sikkert er at Petter ikke er på start før han er klar for å være der. Vi har masse tid.

- Ikke noe press for å få ham i gang igjen?

- Overhodet ikke.

Risiko Det er Petters skitester og altmuligmann Eirik Myhr Nossum glad for.

Nossum er foruten å være en av Petter beste kompiser også student ved Norges Idrettshøyskole, og studerer nettopp det Petter sliter med nå: Idrettsbiologi.

- Jeg kan jo bare si noe generelt om Petters tilfelle annet enn at det eneste som gjelder for ham nå er å ta seg tid. God tid. Å komme tilbake for tidlig, før kroppen er skikkelig restituert, kan i verste fall være en risiko med tanke på resten av sesongen.

- Det er jo slik at hard trening og skirenn bryter ned. Restitusjon bygger opp. Og det er ingen tvil om hvilken av delene Petter trenger nå, sier Myhr Nossum til Dagbladet.

- Hva tror du selv om tilstanden hans?

- Det blir bare synsing, men jeg er ikke det minste bekymret for Petter. Han har kontroll. Jeg tror den nedturen han opplever nå skyldes mye trening kombinert med sykdom. Petter har et svært oppegående støtteapparat rundt seg, både på landslaget og utenom, som vil gi ham all den tida han trenger til å få kroppen på rett side av kniveggen igjen.

- Jeg skjønner jo at folk lurer, men slik jeg ser det er det ingen dramatikk i dette, sier Myhr Nossum.