Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug tok blodprøver etter kollaps. Nå er svaret kommet

- Har ikke noe med sykdom å gjøre.

IKKE DRAMATISK: Petter Northug har midlertidig trappet ned treningsdosene da han føler seg sliten. - Det er helt normalt, og slik det må være. Han har trent veldig mye i vår og sommer. Da bikker det noen ganger over. Men Petter er en mester i å kjenne kroppen sin og vite når han skal hvile. Han er snart i gang igjen, sier trener Stig Rune Kveen (t.v.) - her sammen med Petter i St. Moritz sist vinter. Foto: Tormod Brenna
IKKE DRAMATISK: Petter Northug har midlertidig trappet ned treningsdosene da han føler seg sliten. - Det er helt normalt, og slik det må være. Han har trent veldig mye i vår og sommer. Da bikker det noen ganger over. Men Petter er en mester i å kjenne kroppen sin og vite når han skal hvile. Han er snart i gang igjen, sier trener Stig Rune Kveen (t.v.) - her sammen med Petter i St. Moritz sist vinter. Foto: Tormod Brenna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist helg ble Petter Northug tatt igjen med en runde av Calle Halfvarsson i rulleskirennet i svenske Sunne.

Rett etterpå kom beskjeden om at det påtenkte høydeoppholdet i juli ble lagt på is. Petter var sliten.

- Hva skjer, trener Stig Rune Kveen?

- Ikke noe som stresser oss. Petter har trent veldig mye på våren og forsommeren. Dessuten har han konkurrert en del. Og kanskje har langturene gått litt for fort. I tillegg hadde han en lett forkjølelse i slutten av mai.

- Petter balanserer på grensen hele tiden, som han må. Noen ganger blir det litt mye. Da må han stoppe opp litt og hente seg inn igjen.

- Dette er akkurat som det skal - og må - være på dette nivået, sier Kveen til Dagbladet. 

Fine blodprøver Etter rulleskirennet i Sunne tok Petter noen blodprøver.

- Det har vi fått svar på. Og de er helt fine. Dette har ikke noe med sykdom å gjøre. Det handler bare om å hente seg inn igjen etter akkurat så hard trening som en utøver som Petter må gjennom. Han vet godt at han må trene seg helt ned for så å restituere seg. Nå har han kjørt seg ned, og er på vei opp igjen. Petter er snart i gang med normal trening igjen, altså to økter om dagen.

- Ingen fare for at tilstanden blir langvarig?

- Nei. Petter Northug er ikke akkurat dum. Han er usedvanlig flink til å lytte til kroppen sin. Han vet å stoppe opp for å hente seg inn akkurat da han må. Og han vet selv når han er klar for å sette i gang igjen. Han sier til meg at han snart er klar igjen. Da er han det.

- Dette skaper ikke det minste stress verken hos han eller meg, sier Kveen til Dagbladet.

Tok tapet med et smil - Men dere utsatte det planlagte høydeoppholdet?

- Vi har lagt det litt på is. Det var ikke så veldig fastspikret, men noe vi hadde muligheten til å gjøre. Det er ingen dramatikk i det. Vi kommer likevel til å gjennomføre to høydeopphold før sesongstart.

- Hva driver Petter med nå?

- Han slapper av, men ligger ikke på sofaen. Han er i aktivitet, men trener litt lettere og litt mindre enn vanlig. Litt mer «husmortrim». Det kommer ikke til å vare så lenge.

- Han ble ikke skremt av at Calle Halfvarsson grisebanket ham i Sunne?

- He-he, det tok Petter med et smil. Det er ikke oss i mot at konkurrentene er i knallform når sneøn er som lengst unna. Vi skal ikke bli historieløse her.

Uavklart sesong Fortsatt er det ikke endelig avklart om Petter Northug takker ja til en representasjonsavtale med Norges Skiforbund på samme vilkår som sist vinter. Da fikk han fronte sin private Coop-sponsor hele sommersesongen, og ikledde seg først landslagets klær i november.

Han er tilbudt samme avtale denne vinteren, og for tida forhandles det heftig med mål om å få i stand en enighet i løpet av denne uka.

- Det er lite å melde annet enn at det fortsatt er gode samtaler, sier langrenssjef Åge Skinstad til Dagbladet.

Petter Northug har tidligere sagt at han ønsker å gå verdenscup, og konkurrere i nyskapningen Tour of Canada til vinteren. I såfall må han akseptere forbundets avtale. I Sunne sist helg sa han at han allerede har blinket ut VM i Lahti i 2017 som sitt neste store mål.

- Han er jo en mesterskapløper, og den jobben han har lagt ned så langt i sommer forteller meg at han fortsatt er kjempemotivert til å gå fort på ski, sier Kveen, som har fått permisjon fra jobben på skigymnaset i Meråker for å være Petters trener på heltid.

- Det var jeg forsåvid sist vinter også. Men da måtte jeg også delta en del på skolen. Forskjellen nå blir at jeg trolig får litt mer tid til familen og også litt mer tid til å være mer sammen med Petter mellom samlingene, sier småbarnspappen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!