Northug tok «Hetland-testen»

Northug tok sjefens test for å bevise form til Tour de Ski

Gjennomførte hard test på rulleskimølle lørdag.

SIST SETT: Petter Northug på vei inn på hotellet på Lillehammer etter en skuffende prolog i verdenscupen før han reiste hjem til Trondheim. Nå håper han at fysiske tester skal gi ham plass i Tour de Ski. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
SIST SETT: Petter Northug på vei inn på hotellet på Lillehammer etter en skuffende prolog i verdenscupen før han reiste hjem til Trondheim. Nå håper han at fysiske tester skal gi ham plass i Tour de Ski. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mens landslagskollegaene kjempet om verdenscupseier i Toblach på lørdag var Petter Northug hjemme i Trondheim og gjennomførte den såkalte «Hetland-testen», skapt av landslagstrener Tor-Arne Hetland, for å bevise at formen er god nok til å delta i Tour de Ski.

Det var VG som først skrev om testen.

Testen foregår på rulleskimølle, hvor hastigheten økes gradvis på en gitt belastning.

- Vi er godt fornøyd med hva den viste, sier Stig Rune Kveen til VG.

Siden testen gjennomføres på mølle er det lett å sammenligne testresultatet med andre løpere på landslaget. Northugs trener Kveen vil ikke røpe hvordan Northug gjorde det på testen sammenlignet med noen andre, det viktigste er at Northug gjorde det godt sammenlignet med hans egne tidligere resultater på tilsvarende økter.

- Det var en god test for Petter anno desember 2017. Han kom godt ut av det, sier treneren.

Individuelle svar

Petter Northug har hatt en svak start på sesongen. Etter en sesongstart preget av sykdom og usikkerhet omkring formen til trønderen har han kun deltatt i et internasjonalt renn. Da røk han ut i sprintprologen på Lillehammer. Siden har han ikke gått skirenn.

Derfor var testen i helgen en viktig del av vurderingsgrunnlaget til landslagsledelsen når de skal ta ut laget til Tour de Ski. Landslagssjef Vidar Løfshus har sett resultatene fra testen, men vil ikke si så mye om egne tanker omkring Northugs prestasjon.

- Det der er veldig individuelt, sier Løfshus på VGs spørsmål om hvordan Northug lå an sammenlignet med andre. En test er en test, og skirenn er skirenn. Han var fornøyd.

- Han var veldig fornøyd selv i hvert fall. Han synes det peker i riktig retning, sier landslagssjefen.

Få plasser

Til Tour de Ski er to nordmenn i praksis klare. Sindre Bjørnestad Skar leder skandinavisk cup og har en friplass, mens Emil Iversen er kvalifisert fordi han er topp-20 i sprintcupen.

Det vil si at det kun er seks plasser igjen for andre norske løpere til rennene i Mellom-Europa. Northug håper å kunne få en av de plassene etter et godt testresultat. Northugs trener sier at pilen peker i riktig retning for Norges mestvinnende mannlige skiløper de siste årene.

- Vi vet det er færre plasser å ta av. Kvoten har blitt mindre og vi vet det blir et tøft uttak. Så vi får bare vente og se. Vi er i hvert fall fornøyd med hvordan pilen peker for Petter. Det er viktig at han er i god trening og på rett vei, sier Kveen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer