Northug traff nesten Bjørndalen med staven: - Skuffet over at jeg ikke ble invitert i bryllupet hans

Fra 1. plass til 77. plass til 1. plass igjen: Petter Northug (30) gjør som han vil i Sandnes. Det holdt på å gå utover kompisen Ole Einar Bjørndalen (42).

SUVEREN: Petter Northug knuste alle konkurrentene i Sandnes. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
SUVEREN: Petter Northug knuste alle konkurrentene i Sandnes. Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbladetVis mer

SANDNES (Dagbladet): Det er ingen andre langrennsløpere som veksler mellom 1. og 77. plasser slik Petter Northug har gjort under Blinkfestivalen.

Northug har hele tiden vært unik på mange områder, men antall seirer har ikke vært like enestående de siste årene som det var før.

Nå virker imidlertid vinneren Petter Northug, som ikke kommer til å gå lørdagens sprint, å være tilbake for fullt.

MÅ TA FERIE SNART: Petter Northug var nærmere Therese Johaugs tid i år enn i fjor i Lysebotn opp. Og etter å ha slått Heidi Weng, mener han formen er så god at han må ta ferie. Video: Thomas Rasmus Juell Skaug / Dagbladet Vis mer

Under Blinkfestivalen har han spurtet inn til to seirer. I kveldens 15 kilometer lange fellesstart i Sandnes ble en rekke langrennskanoner satt på plass både under de innlagte spurtene og da det gjaldt som mest i mål.

Francesco De Fabiani var nærmest. Dernest fulgte Pål Golberg, Eirik Brandsdal, Federico Pellegrino, Jovian Hediger og Aleksander Legkov. Dario Cologna og Matti Heikkinen ble henholdsvis nr. 30 og 31.

Nytt av året er at Northug er mer offensiv underveis i rennet. Det så i hvert fall sånn ut under fellesstarten. 30-åringen dro på feltet i flere runder, før han spurtslo konkurrentene til stormende jubel i gatene i Sandnes.

- Jeg dro ikke i front. Jeg bremset. Jeg vet ikke om jeg er i så god form. Det så vel ikke sånn ut i går? spør Northug karakteristisk til Dagbladet og sikter til 77. plassen da han tok det med ro i Lysebotn Opp.

SPURTKONGEN: Ingen kunne tukte Petter Northug på oppløpet, som viste en ny side underveis da han dro usedvanlig mye. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
SPURTKONGEN: Ingen kunne tukte Petter Northug på oppløpet, som viste en ny side underveis da han dro usedvanlig mye. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Provosert over egen teknikk

Da Mosvik-ekspressen spurtet inn til seier i kveld, slo han staven knallhardt i reklameplakaten. Det var et tydelig signal: Villdyret er tilbake. Vinnerinstinktet er enormt. Northug er der han vil og skal være.

- Jeg jublet ikke for min egen del. Hvis det så ut som jubel, var det fordi brudern viste fremgang. Ellers var jeg provosert over min egen teknikk, sier Northug.

I det adrenalinfylte øyeblikket sto Ole Einar Bjørndalen og Dagbladet like ved målskiltet. Plutselig smalt det. Skiskytterlegenden fra Simostranda skvatt litt da Northugs stav ble slått med rå kraft i reklameplakaten.

- Traff jeg nesten Ole Einar? Synd det ikke ble kant inn

Konfrontert med hendelsen sier Northug følgende til Dagbladet:

- Traff jeg nesten Ole Einar? Det er en ære. Det var bare synd at det ikke ble kant inn i stedet, som han selv sier, spøker Northug.

Bjørndalen giftet seg nylig med den hviterussiske skiskytterstjerna Darja Domratsjeva. Bryllupet ble holdt godt skjult for de fleste, inkludert Northug.

- Jeg er litt skuffet over at jeg ikke ble invitert i bryllupet hans. Jeg trodde de fire dagene vi tilbragte sammen i Tyumen i Russland var nok til å bli invitert. Det virket som det bare var Ole Einar og Darja til stede under bryllupet i et mørkt rom, sier Northug humoristisk.

- Burde de hatt en større feiring?

- Det kan jo hende at han finner på noe her i Sandnes? Ikke vet jeg. Jeg har ikke blitt informert. Jeg har ikke møtt Ole Einar her i Sandnes ennå. Jeg fikk så vidt hilset på ham like før heisdøra gikk igjen, sier 30-åringen.

Bygde forholdet i Russland

Under «Champions Race» og «Prize of the Governor of the Tyumen Region» på Geolog stadion i russiske Tjumen, ble Northug og Bjørndalen ekstra godt kjent som to av Norges få deltakere.

HEMMELIG BRYLLUP: Petter Northug sier at han er skuffet over at han ikke ble invitert i Ole Einar Bjørndalens bryllup med humoristisk tone. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
HEMMELIG BRYLLUP: Petter Northug sier at han er skuffet over at han ikke ble invitert i Ole Einar Bjørndalens bryllup med humoristisk tone. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

De to idrettsenerne konkurrerte sammen i en eksperimentell mixed-strafett som forente langrenn og skiskyting. Northug er ikke negativ til mer av det i framtiden.

- I disse konkurransene i Tyumen var det litt av det samme som her i Sandnes. Skiskyting er veldig stort der, og atmosfæren var fantastisk. Det er bare i Norge og Russland man får til sånt utenom sesongene. Det er veldig moro, sier Northug.

Bjørndalen synes også det er spennende å måle krefter med resten av verdenseliten med så mange tilskuere til stede.

- Det er veldig moro, og jeg har kommet godt i gang i treningen igjen etter håndbruddet. Det ser bra ut så langt, sier Bjørndalen til Dagbladet.

- Når det gjelder bryllupet med Darja, har jeg ikke lyst å si så mye mer enn at det var en hyggelig dag.

Advarer konkurrentene

Northugs trener Stig Rune Kveen jublet da eleven spurtet inn til seier i Sandnes i kveld. Nå advarer han konkurrentene.

- Dette viser at Petter er i veldig god form. Vi har ikke gjort så mye annerledes enn tidligere, men alt har gått etter planen. Petter er i nærheten av det beste nivået han har vært på denne tiden av året og sender et skremmeskudd til til konkurrentene, sier Kveen til Dagbladet.

- Legkov, Cologna og co må virkelig brette opp ermene om de skal slå ham i Lahti. Petter våkner alltid i mesterskapssesonger, advarer Northugs trener.

SKADET SEG: Martine Ek Hagen falt og fikk skulderen ut av ledd.  Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
SKADET SEG: Martine Ek Hagen falt og fikk skulderen ut av ledd.  Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

Harsem best da Johaug og Weng dro hjem

Kathrine Harsem vant kvinneklassen etter en imponerende sluttspurt, som satte blant annet Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen på plass.

Therese Johaug og Heidi Weng deltok ikke. Weng er i bryllup, mens Johaug også valgte å dra hjem. Det ble dramatisk da Martine Ek Hagen, som så meget sterk ut, falt i bakken og ble liggende lenge.

Etter hvert ble hun fraktet ut av målområdet. Etter rapportene skal hun ha fått skulderen ut av ledd. Ingvild Flugstad Østberg lå litt bak i feltet og holdt på å kjøre rett i Ek Hagen.

- Det så ikke bra ut. Jeg håper det går bra. Det var et skikkelig mageplask. Å tryne på den måten gjør veldig vondt. Jeg håper det går bra med henne, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

Tarjei Bø i storform: - Skal ikke trene mer i motbakker

I skiskytternes fellesstart viste Tarjei Bø nok en gang styrke. Stryningen slo alle hele verdenseliten i langrenn - bortsett fra Matti Heikkinen - opp Lysebotn i går og fulgte opp med en ny imponerende prestasjon i dag.

Med høy fart i sporet og god skyting gikk Bø helt til topps og triumferte foran Simon Desthieux og Vetle Sjåstad Christiansen. Ole Einar Bjørndalen og Johannes Thingnes Bø ble henholdsvis nr. 8 og 12.

- Det viser at jeg er i veldig god form. Det mest positive er at jeg holder så bra mot slutten, noe jeg har slitt med før, sier Bø til Dagbladet.

- Jeg ligger bra an og vet jeg er god i motbakker. Det er ikke det jeg skal trene på i høst. Der er jeg god nok. Jeg vet jeg er ei fjellgeit. Det er i kuperte løyper og andre terreng jeg må jobbe hardere, varsler stryningen.

Anais Chevalier vant kvinneklassen foran Marie Dorin Habert og Dorothea Wierer.

STORFORM: Petter Northug har vist fram mange ulike sider i Sandnes og har snakket seg selv ned, men det er ingen tvil om at han ligger meget godt an. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
STORFORM: Petter Northug har vist fram mange ulike sider i Sandnes og har snakket seg selv ned, men det er ingen tvil om at han ligger meget godt an. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer