Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti 2017:

Northug trekker seg fra VM-troppen - går kun sprint og femmil

- Jeg føler det er helt riktig.

UTE: Petter Northug Jr. trekker seg fra VM-tropplass, og går kun de to distansene han er forhåndskvalifisert for som tittelforsvarer. Video: Norges Skiforbund Vis mer

OSLO/LAHTI (Dagbladet): Petter Northug trekker seg fra VM-troppen til Lahti. Det vil si at han kun skal gå sprinten, som han er automatisk kvalifisert for som tittelforsvarer, og femmila 5. mars - der han også har friplass.

- Da er situasjonen sånn like før VM i Lahti at jeg går ut som 13. mann og Hans Christer Holund går inn som 12. mann. Jeg føler selv at dette er helt riktig, sier Northug i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

- Hans Christer gjorde et veldig bra løp i Otepää i helga, og har vist bra form, så han kan være en reservejoker i dette mesterskapet på distanseløpene. For min del er jeg per dags dato kun aktuell for sprinten og femmila. Jeg har to løp å sikte meg inn på, så blir det spennende å se hvis Hans Christer får sjansen, hva han kan utrette, sier Northug.

- Teft

Landslagstrener Tor Arne Hetland skryter av Northugs selvinnsikt i denne vanskelige avgjørelsen.

- Petter har teft for de riktige valgene i et mesterskap. Han viser hvilken stor sportsmann han er ved å lansere seg selv som reserve, og ikke løper nummer tolv i troppen, sier Hetland.

Northug erstattes altså av nevnte Holund.

- Petter har vraket seg selv til øvelsene han ikke er forhåndskvalifisert til, og fokuserer nå maksimalt på sprinten og femmila, sier Hetland.

Går for gull

Northug er ifølge pressemeldingen er klar for å gå for gull i sprint.

Skulle det bryte ut sykdom i troppen kan han kalles inn på kort varsel.

- Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger forbereder seg til VM hjemme i Norge og vil, om noen ikke blir syke, først komme til Lahti i slutten av mesterskapet, sier Tor Arne Hetland.

Røk ut i kvarten

Northug røk ut i kvartfinalen på sprinten i Otepäa i helga etter et stavbrekk, og mente den optimale VM-oppkjøringa ville vært å ryke ut i semifinalen.

Ikke fordi han er så svekket etter formsvikten og overtreningen han har slitt med i hele år, men fordi det bare er fem dager til VM-sprinten.

- Jeg tror, uansett om du er i god form eller ikke, så koster det mye å gå en sånn sprint. Det henger i mye lenger enn man tror. For min del tror jeg det var gunstig å gå ut tidlig, sier Northug til Dagbladet.

Følelsen han fikk i prologen gjør nemlig at han tror han kan vinne VM-gull, nærmest mot alle odds.

- Ja, hvis ikke hadde jeg ikke vært her, sier Northug.

- Jeg er en av favorittene hvis jeg har dagen, og det blir litt fastere forhold enn dette, smilte han videre.

Storsinn

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til NTB at han ikke er overrasket over beslutningen.

- Petter viser storsinn med en slik avgjørelse, og jeg er ikke overrasket. Vi har hatt en dialog rundt dette helt siden NM, sier Løfshus.

Løfshus avviser at det ligger noen form for press bak avgjørelsen.

- Nei, som sagt har vi hatt en dialog rundt dette en god stund. Dette er en grei løsning når vi har gode folk i troppen. Dette er noe Petter helt og holdent har styrt selv, og hans beslutning viser hvilken stor idrettsmann han er.

Det at Northug har degradert seg selv til 13.-mann i troppen betyr at han bare går sprinten og femmila i VM-dagene i Lahti. Sprinten går allerede kommende torsdag, mens femmila er VMs siste øvelse søndag 5. mars.

HOLUND INN:  Martin Johnsrud Sundby gratulerer Hans Christer Holund etter 15-kilometeren i helga, der Holund ble nummer tre. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
HOLUND INN:  Martin Johnsrud Sundby gratulerer Hans Christer Holund etter 15-kilometeren i helga, der Holund ble nummer tre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media