Northugs plan C:

Northug tror fortsatt på drømme-VM, men treneren innrømmer tvil etter marerittuker: - Kjedelig

Petter Northugs trener tror på Falun-form i Lahti. 

FORTSATT IKKE I FORM: Petter Northug har bare Lahti i sikte etter vinterens treningssmell.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FORTSATT IKKE I FORM: Petter Northug har bare Lahti i sikte etter vinterens treningssmell. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Petter Northug ble rapportert å være i sitt livs form i høst, men har knapt gått et skirenn første halvdel av sesongen.

Da Tour de Ski røyk for første gang i karrieren på grunn av overbelastning etter det siste høydeoppholdet før sesongstarten på Beitostølen, fikk landslagstrener Tor Arne Hetland til å rette en advarende finger mot Northug.

- Det opplegget som Petter har kjørt har han gjort med egen risiko. Han har kjørt sine konsekvensanalyser og ment han har godt nok sportslig opplegg, og så får vi se om han klarer å snu det frem mot VM, sa Hetland til VG fredag.

Kurs mot Lahti

Northugs trener, Stig Rune Kveen, vil ikke kommentere Hetlands uttalelser, men bekrefter overfor Dagbladet at det nå bare er VM i Lahti i februar som teller.

Veien fram dit er imidlertid fortsatt uviss.

- Vi må legge en treningsgrunnmur igjen. Nå er kursen vendt mot Lahti, selvfølgelig, så får vi håpe at Petter står på startstreken i noen renn før VM, slik at han får noen gjennomkjøringer. Men jeg kan ikke si nå hvilken dato han er tilbake, sier Kveen til Dagbladet.

Kveen forteller at det er ingenting som har tydet på at Petter har vært i ferd med å gå på en smell. Derimot er Team Northug overrasket over at det har tatt så lang tid å komme tilbake når det først smalt.

- Det er lett å være etterpåklok når løpere går på en smell, men når man er i flytsonen er det litt mer utfordrende å oppdage dette enn ellers. Vi har kjørt samme opplegg som vi har gjort de tre siste årene. Det er et opplegg vi er trygge på og som har fungert før, sier Kveen.

Tror på VM-suksess

At det har fungert før har Petter Northug ganske mange medaljer som beviser. Blant annet de fire gullene fra Falun for to år siden.

Men er det mulig å gjenskape formen han hadde i Falun når sesongen er blitt så radikalt annerledes enn han hadde planlagt?

- Vi har selvfølgelig trua på at det skal være mulig å gjøre det. Vi kan ikke sette en strek over VM selv om Tour de Ski røk, sier Kveen.

- Nå må vi ta utgangspunkt i den situasjonen vi er i, og gjøre det beste ut av dette. Petter trener for og jobber mot å gå skirenn, så det er skikkelig kjedelig at han ikke får gjort det nå.

Plan C

Tidligere denne uka fortalte Kveen at de var på plan B, og at de håpet å unngå plan C. Det var altså før Northug tok avgjørelsen om å stå over Tour de Ski.

Om ikke Northugs kropp begynner å fungere som normalt snart, må planalfabetet muligens utvides litt til.

Høydeoppholdet før VM står blant annet i fare for å måtte droppes.

- Det kan vi bli nødt til å gjøre, men alt avhenger av at Petter kommer i normal trening igjen ganske snart. Det er det vi har fokus på nå. Nå må vi forholde oss til plan c. Vi må være tålmodige, ha flyten og se framover, sier Kveen.

- Han er i lett trening igjen, men han må fortest mulig begynne å trene som normalt. Alle løpere havner i situasjoner som dette i løpet av karrieren. Nå er det Petter som er nede i en bølgedal.