JAKTER SIN FØRSTE TOUR-SEIER: Petter Northug har prøvd å vinne Tour de Ski seks ganger, og feilet hver gang. Nå gjør han et nytt forsøk - der han satser på en annen formutvikling enn i tidligere konkurranser. Foto:  AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
JAKTER SIN FØRSTE TOUR-SEIER: Petter Northug har prøvd å vinne Tour de Ski seks ganger, og feilet hver gang. Nå gjør han et nytt forsøk - der han satser på en annen formutvikling enn i tidligere konkurranser. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAELVis mer

Northug tror han er tung og seig foran Tour-starten

Og det er helt etter planen.

OBERHOF/OSLO (Dagbladet): For Petter Northug er det vel så viktig å vinne Tour de Ski denne sesongen som å ta et individuelt VM-gull.

Men når konkurransen innledes med en fire kilometers prolog i Oberhof i morgen, blir det neppe en sylskarp Petter Northug som står på startstreken.

Det er helt bevisst - storformen skal ikke komme før mot slutten.

- Jeg har ikke gått ordentlig konkurranse siden Kuusamo, så jeg er også spent. Jeg tror jeg kommer til å trenge et par løp og kanskje en sprint før formen er helt rå, sier Northug.

- Kommer du til å gi full gass fra første etappe?

- Jeg tror ikke jeg er i god nok form til å vinne etapper før Toblach. Da håper jeg at jeg kan vinne etapper.

Glad for mindre sprint
Jaktstarten fra Cortina til Toblach, over 35 kilometer, er neste torsdag. Før den tid skal Northug & co gjennom en prolog, 15 kilometer jaktstart i klassisk stil og sprint.

På de etappene kan vi altså ikke forvente Northug-seier, ifølge mannen selv. Men det hjelper lite å vinne etapper underveis om man ikke er først opp den beryktede «monsterbakken» søndag 6. januar - en prestasjon Northug aldri har greid.

I år er Tour de Ski kortere og mindre krevende fysisk enn før, blant annet fordi FIS ønsker mer spenning og kortere differanser før den avsluttende etappen. 

- Det er bra for oss som pleier å komme langt at det er mindre sprint, for det koster mye. Men det blir tett, og den siste etappen kan bli mye tettere enn i fjor. Hvis jeg klarer å gå like fort opp bakken som for to år siden, da kan jeg starte sammen med flere. Det ideelle er å ha gode bein, sier Northug.

SKREV PETTER PÅ SKIA: Emil Jönsson tusjet "Petter" på skiene sine som en ekstra motivasjon, men Northug ser overhodet ikke på det som en ære. Foto: Emil Jönssons hjemmeside
SKREV PETTER PÅ SKIA: Emil Jönsson tusjet "Petter" på skiene sine som en ekstra motivasjon, men Northug ser overhodet ikke på det som en ære. Foto: Emil Jönssons hjemmeside Vis mer

Den siste uka har han trent rolig, samlet overskudd og kjørt noen tempoøkter etter å ha kommet hjem fra høyden. Etter å ha deltatt i konkurransen seks ganger har han fortsatt til gode å vinne. Tre annenplasser og en tredjeplass er merittene i Tour de Ski - Dario Cologna har til sammenligning vunnet tre ganger.

- Følelsen er at jeg må bli bedre for å vinne Tour de Ski. Man tar alltids med seg noen småting fra hvert år. Erfaringer fra tidligere hjelper deg med å ha gode bein hver dag. Det er en fordel å ikke ha den rå følelsen i de to første etappene. Det må løsne etter hvert, sier Northug.

- En ære? Absolutt ikke!
Mens han lå på høydesamling i Seiser Alm, benyttet svenske Emil Jönsson muligheten til å overta ledelsen i verdenscupen. Jönsson hadde også skrevet «Petter» på skiene for å få ekstra tenning da han vant sprintrennet i Canmore.

Northugs manager Lars Gilleberg opplyste til Dagbladet etterpå at stuntet falt i smak hos Mosvik-ekspressen. Det inntrykket fikk man kanskje ikke på dagens pressekonferanse.

- Var det en ære at Jönsson gikk med navnet ditt på skia?

- Absolutt ikke. Det er ikke noe jeg bruker energi på. Jeg får prøve å ta ham igjen (i verdenscupen).

- Er du glad for at han går touren?

- Det bryr jeg meg ikke om, sier Northug.