TOK UT ALT: Fra siste startnummer kunne Petter Northug gå på tidene til sine argeste konkurrenter, og selv om planen var å ikke gå i kjelleren, greide ikke trønderen å følge den. I mål var han sju tideler foran Cologna. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
TOK UT ALT: Fra siste startnummer kunne Petter Northug gå på tidene til sine argeste konkurrenter, og selv om planen var å ikke gå i kjelleren, greide ikke trønderen å følge den. I mål var han sju tideler foran Cologna. Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAELVis mer

Northug trosset egen plan i sekundstriden mot Cologna

Perfekt start på Tour de Ski.

OBERHOF/OSLO (Dagbladet): Petter Northug har vært utilnærmelig i det meste han har stilt opp på denne sesongen.

Men alt har bare vært forberedelser til det store målet, Tour de Ski, og på dagens åpningsdistanse viste trønderen at formen fortsatt er strålende.

Northug gikk for full maskin og slo sin tøffeste utfordrer om sammenlagtseieren, Dario Cologna, med sju tideler. Dermed sikret han seg også 15 bonussekunder, og går ut på morgendagens 15 kilometer jaktstart (klassisk) 5,7 sekunder foran sveitseren.

- Jeg prøvde å åpne raskt og ha krefter igjen på slutten. Det er alltid tøft med prologer, hvor du kjører hardt hele veien, sier Northug i seiersintervjuet med FIS.

Franske Maurice Manificat knep tredjeplassen og går ut 14 sekunder bak, mens Marcus Hellner på fjerdeplass er så mye som 20,6 sekunder bak.

Dermed begynner det allerede å bli litt avstander å snakke om, men NRK-ekspert Thomas Alsgaard tror det raskt vil bli et samlet tetfelt på 15-kilometeren.

- Jeg tipper de (Northug og Cologna) vil være litt forsiktige og gå ut i jevn fart, uten at de kommer til å vente. Så kommer nok den store gruppa sigende etter hvert, sier Alsgaard.

Northug vil ikke gi slipp på forspranget til de andre sånn uten videre.

- Jeg må bruke sekundene jeg har og gå mitt eget løp. Vi får se an været og løypeforholdene i morgen, og så skal jeg bestemme meg for taktikken, sier han.

Overfor NRK utdyper han:

-  Blir det snøvær i morgen er forspranget ingenting, men blir det sånn som nå må jeg ta vare på sekundene og komme meg opp så mange bakker som mulig før den store gruppa kommer.

Han var 1,4 sekunder bak ledende Marcus Hellner på 1,7 kilometer, men satte svensken grundig på plass på de siste 2,3 kilometerne. 

- Det var kjappe forhold i dag og bra føre. Jeg måtte utnytte letterrenget og gikk på tunge gir som skapte stor fart. I den første tøffe bakken holdt jeg igjen, for det er aldri godt å gå 4-kilometer. Jeg prøvde å jage, og fikk sekundering på at det var tett mellom meg og Dario. Det hjalp meg til å ta det siste sekundet, sier Northug til NRK.

- Hvordan kjentes kroppen ut?

- Den føltes bra. Det har vært rolig i jula. Jeg trenger et sånt løp for å starte motoren litt. Formen er bra, men blir enda bedre når jeg får noen flere løp. Sammenlignet med tidligere år var jeg piggere nå. Jeg har mer å spa på med. Planen var at jeg ikke skulle i kjelleren, men det er ikke lett når du kniver med Dario, gliser han.

Northug stilte til start med grå teip surret rundt venstreskoen, og etter løpet forklarte at han det var en glidelås som var problemet.

- Jeg oppdaget det en time før start. Men det var mye teip der, så det var ikke noe problem, sier Tour de Ski-lederen - som håper og tror det er en enkel sak å få skoene reparert. Han har uansett planer om å fortsette å bruke dem.

- Jeg har gått veldig mange gode løp i disse skoene nå, så jeg kommer til å gå i dem.

Northug har - i hvert fall i utgangspunktet - ikke tenkt å gå i kjelleren på morgendagens 15-kilometer.

- Det er ingen vits i å være supermann i morgen. Det handler mer om å spare krefter til senere i touren.

- Når skal du være supermann?

- Det må bli på sisteetapen i Val di Fiemme, sier Northug.