TRUET: Petter Northug under sprintrennet i Stockholm, der han ble truet på livet. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIX
TRUET: Petter Northug under sprintrennet i Stockholm, der han ble truet på livet. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/SCANPIXVis mer

Northug truet på livet i Stockholm

Nå smeller det, tenkte jeg, sier Northug.

(Dagbladet): Svenske Aftonbladet og VG bringer i dag utdrag fra den nye boka om Petter Northug, «Gull og grønne svensker». Boka avslører at det norske landslaget fikk et trusselbrev før sesongavslutningen i Stockholm.

I brevet sto at man var ute etter «å ta» den norske skistjerna.

Svensk politi hadde en anelse om hvem som sto bak trusselen, som skal ha kommet fra det svenske «casuals»-miljøet. De valgte derfor å ta den på høyeste alvor og Petter Northug hadde beskyttelse fra to politimenn under hele rennet, han fikk også livvakter på hotellet.

Det norske støtteapparatet valgte å ikke informere Northug om trusselen før etter løpet, der han gikk inn til andre plass. Han fattet likevel mistanke om at noe ikke var riktig.

- Det er ikke vanlig at en av smørerne plutselig begynner å jogge rundt meg. Kristoffer Moan var veldig ivrig, han bar sekken min og skia, og det hele føltes veldig rart. Jeg vet jo at han er politimann, og jeg la også merke til de to svvenske politimennene som virket veldig interessert i meg. Jeg skjønte at noe var på gang. Nå smeller det, tenkte jeg, sier Northug i boka.

Kristoffer Moan er en del av det norske smøreteamet og deltok altså i beskyttelsen av Northug.

- Den mistenkte var en 190 cm høy skinhead, som gikk i en lett gjenkjennelig jakke. Det skulle absolutt være mulig å få øye på ham dersom han dukket opp blant publikum, men jeg tenkte jo mitt. Hva om han var bevæpnet? sier Moan i boka.