<strong>SKUFFET:</strong> Henrik Ingebrigtsen var skuffet over at finaleplassen røk natt til fredag, men hadde ikke mer å gi etter en sesong preget av skader. Ingebrigtsen hadde også et stort langrennstalent, men valgte bort Norges nasjonalsport. Det tror Petter Northug er like greit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKUFFET: Henrik Ingebrigtsen var skuffet over at finaleplassen røk natt til fredag, men hadde ikke mer å gi etter en sesong preget av skader. Ingebrigtsen hadde også et stort langrennstalent, men valgte bort Norges nasjonalsport. Det tror Petter Northug er like greit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Northug uenig med Tønseth om Henrik Ingebrigtsens skitalent: - Han hadde fått juling

Didrik Tønseth konkurrerte mye mot Henrik Ingebrigtsen i ungdomsårene og tror friidrettsprofilen kunne ha gjort det bra som langrennsløper. Det tror ikke Petter Northug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AURE (Dagbladet): Da 1500-meterspesialisten Henrik Ingebrigtsen (25) gikk inn til suverent gull i junior-NM i langrenn på Stokke 23. februar i 2008, var reaksjonene mange.

Konkurrentene var overbevist om at det var forholdene som hjalp Sandnes-gutten til gull med hele 50 sekunder. Like etterpå la han og resten av brødrene skiene på hylla etter råd fra pappa Gjert Ingebrigtsen og rendyrket friidrettssatsingen. Valget ble begrunnet med at det er gjevere å hevde seg i løpeøvelser i friidrett enn i Norges nasjonalsport.

Langrennsesset Didrik Tønseth (25) konkurrerte i samme klasse som Ingebrigtsen og var en av utøverne som ble et offer for forholdene da friidrettsesset vant junior-NM i suveren stil. Samtidig er Tønseth klar på at Ingebrigtsens langrennstalent likevel var stort.

<strong>SKEPTISK:</strong> Petter Northug er skeptisk til Henrik Ingebrigtsens overkroppsstyrke. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
SKEPTISK: Petter Northug er skeptisk til Henrik Ingebrigtsens overkroppsstyrke. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- I det løpet du nevner hadde Henrik flaks med forholdene. Med normale forhold hadde Ole Henrik Kabbe vunnet, som var best av de seedede på 14. plass. Jeg ble nr. 15, forteller Tønseth til Dagbladet.

- Men Henrik var definitivt god på ski. Det han gjorde i Hovedlandsrennet i Alta to år tidligere var mye mer imponerende. Da slo han alle og vant 7,5 kilometer skøyting helt uten hjelp av forholdene. Det var sterkt, mener motbakkespesialisten.

Northugs stikk til Ingebrigtsen

Tønseth tror Ingebrigtsen kunne ha blitt en meget habil langrennsløper med sitt utholdenhets- og mentale talent.

- Han kunne nok ha nådd langt som langrennsløper også. Disse Ingebrigtsen-brødrene er jo de største utholdenhetstalentene vi har i Norge. Jeg vet ikke hvorfor han sluttet med langrenn, men han kunne ha blitt god der også.

Petter Northug er imidlertid ikke enig i den konklusjonen.

- Henrik kan være glad han satset på friidrett og ikke langrenn. Han hadde ikke hatt sjanse i langrenn. Her ville han fått juling, sier Northug til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Han er altfor svak i overkroppen. De armene der holder ikke mål mot oss, sier Mosvik-ekspressen.

Uenig med Northug

Tønseth og Niklas Dyrhaug ser imidlertid ikke på det som et et stort problem.

<strong>POSITIV:</strong> Didrik Tønseth tror hans tidligere langrennsrival Henrik Ingebrigtsen kunne gjort det bra om han satset med ski på beina. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
POSITIV: Didrik Tønseth tror hans tidligere langrennsrival Henrik Ingebrigtsen kunne gjort det bra om han satset med ski på beina. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er jo ikke den sterkeste i overkroppen selv, så jeg er ikke rett mann til å kritisere folk for manglende styrke, sier Tønseth og henvender seg til Dyrhaug, som er kjent for mer kraft.

- Overkroppsstyrken kunne han ha bygd på seg. Det hadde han fikset om han hadde trent spesifikt mot langrenn i stedet for løping, sier Dyrhaug til Dagbladet.

Populært å prøve

Tønseth har lagt merke til en interessant tendens.

- Det som er litt interessant er at Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal også var gode i langrenn før de satset på friidrett. Veldig mange tester ut langrenn.

Mange av de norske proffsyklistene har også langrennsbakgrunn, deriblant Edvald Boasson Hagen og tidligere Kurt Asle Arvesen.

- Ja, det er sant. De fleste utholdenhetsutøverne i Norge har prøvd seg i langrenn. Det sier det meste om bredden, mener 25-åringen.

Var selv et stort løpstalent

Der Ingebrigtsen var en lovende langrennsløper i tillegg til å være et friidrettstalent, var Tønseth en lovende løper i tillegg til å være et langrennstalent. Svært få slår 25-åringen i motbakkeløp.

- Jeg var best til å løpe da jeg var yngre. Min beste prestasjon var vel da jeg løp 1500 meter på 4.22 som 13-åring. Jeg var ganske god til å løpe i den alderen, men ikke fullt så god lenger nå, hevder Tønseth.

I VM i Lahti er det mange motbakker som kan passe han bra.

- Ja, den løypa er fin. Det er muligheter der, håper Tønseth.

- Mye større å hevde seg i friidrett

Henrik Ingebrigtsen angrer imidlertid ikke på valget av idrett, selv om han denne sesongen har slitt stort med skader.

- Henrik kunne sikkert ha god i langrenn. Jeg tror han kunne ha blitt god uansett hva han hadde satset på, enten sykling eller hva det er. Det gjelder nok mange idrettsutøvere og er mulig hvis man har rett innstilling og jobber hardt nok. Det er det det handler om. Det er ingen som våkner opp som verdensmestere, sier Gjert Ingebrigtsen.

- Det er en mye større prestasjon å gjøre som Henrik og Filip på 1500 meter enn å bli verdensmester i langrenn. Det kan ikke sammenlignes engang. Å prøve å bli best i langrenn, er ikke i nærheten av den samme utfordringen.

Da Henrik la skiene på hylla, gjorde hans lillebrødre det samme.

- Alle barna var gode langrennsløpere og stabilt topp 10 i nasjonale renn. Men de sluttet samtidig. Det var en familiebeslutning. Vi valgte å prioritere bort skireisene og spisse satsingen på løpinga, forteller Gjert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer