BARNESKIRENN: Petter Northug viste at formen er god, og utklasset konkurrentene i Kuusamo. Foto: rasmus Skaug / Dagbladet
BARNESKIRENN: Petter Northug viste at formen er god, og utklasset konkurrentene i Kuusamo. Foto: rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Northug utklasset verdenseliten

Tok også ledelsen i sammendraget.

KUUSAMO (Dagbladet): Petter Northug dro til fra start og viste at formen sitter til tross for et skuffende resultat på gårsdagens sprint. I dag utklasset han konkurrentene på 10-kilometeren i Kuusamo.

- Jeg prøvde å åpne hardt, for det er nøkkelen i slike løp. Jeg hørte etter hvert at jeg ledet med 15 sekunder, og planen var hele tiden å angripe, sa Northug til NRK etter løpet.

Petter Northug gikk i mål hele 23,8 sekunder foran Roland Clara som noe overraskende ble nummer to. De som sier at Northug ikke kan gjøre jobben selv fikk virkelig noe å tenke på i dag.

Dette var Northugs første seier i en intervallstart i friteknikk. Og hans første verdenscupseier for sesongen.

Egen klasse Northug var i en helt egen klasse, og viste at han ikke må stole på spurtegenskapene for å vinne et langrennsløp. Manificat tok tredjeplassen foran Cologna som ikke hadde dagen.

Det ønsket Northug å utnytte, og det var på grunn av sammenlagtledelsen til Cologna at Northug tok ut sine siste krefter.

- Jeg hørte at jeg hadde noen sekunder på Dario, og at han var sliten. Så da kjørte jeg på, sa Northug på pressekonferansen etter løpet.

Den store forhåndsfavoritten Johan Olsson hadde en dårlig dag på jobben, og klarte ikke å gjenta bragden på Sjusjøen.

Nordmann overrasket Chris Andre Jespersen startet knallhardt, og ledet lenge foran samtlige etter første tidpassering. I mål gikk han inn som nummer to, bare slått av Roland Clara.

Nordmannen ble til slutt nummer fem, og slo overraskende kanoner som Hellner og Olsson i dag.

Irritert Petter Northug var irritert på seg selv etter gårsdagens sprint hvor han røk ut i kvartfinalen. I dag var han klar for revansje.

- Jeg hadde ikke god nok posisjon inn i den siste bakken i dag. Nå skal jeg gå som f... i morgen, sa Northug etter sprinten i går.

Og det gjorde han.

Løpet var så godt at han leder verdenscupen sammenlagt etter at Cologna kom snaut 32 sekunder bak Nordmannen i mål. Northug tror det blir en tøff jaktstart.

- Jeg har 130 løpere som jakter på meg. Vi blir nok en gruppe som vil gå sammen i to runder. Det gjelder å hvile og gå smart, sier Northug.

Den finske minitouren avsluttes med 15 kilometer klassisk jaktstart søndag. Der satset Northug egentlig på å kunne gå ut sammen med en gruppe, for å henge med helt til mål. Det spørs om det blir samme løpsopplegget nå.

Northug vil altså gå ut i ensom majestet på jaktstarten i morgen, 11,8 sekunder foran Dario Cologna. Deretter er det 20 sekunder ned til tredjemann.

10-kilometer friteknikk Kuusamo:

1: Petter Northug 21:49.1

2: Roland Clara  +23.8

3: Maurice Manificat  +30.1

4: Dario Cologna  +31.7

5: Chris Andre Jespersen  +33

6: Marcus Hellner  +35.6

7: Johan Olsson + 36

8: David Hofer  +37.7

9: Remo Fischer  +39.4

10:  Lukas Bauer  +41.5

SLITEN: Petter Northug var en sliten mann etter målpassering. Foto: rasmus Skaug / Dagbladet
SLITEN: Petter Northug var en sliten mann etter målpassering. Foto: rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer