Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug sikker på egen form

Northug utrygg på VM-plassen. Nå varsler han drama neste helg: - Det blir en krig

Petter Northug sier han fikk gode svar etter dagens 31. plass. Men han innser at han har kniven på strupen om alle hans VM-drømmer skal realiseres.

TRYGG PÅ EGEN FORM: Petter Northug føler han har kontroll fram mot VM i Lahti. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix
TRYGG PÅ EGEN FORM: Petter Northug føler han har kontroll fram mot VM i Lahti. Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix Vis mer

FALUN (Dagbladet): 57 dager er gått siden Petter Northug gikk et verdenscuprenn sist og ble nr. 51 på Lillehammer. I går uttalte Mosvik-ekspressen at han var spent på formen før comebacket på 30 kilometer klassisk i dag.

Ikke bare var Northug endelig tilbake i verdenseliten. 31-åringen var også tilbake på stedet hvor han sist gang var best i verden. Lugnet i Falun. VM i 2015. Northug ble den ubestridte VM-kongen med fire gull.

Siden har Martin Johnsrud Sundby overtatt tronen som langrennskongen, mens det russiske Sergej Ustjugov ble den nye spurtkongen i løpet av Tour de Ski. Mange har stilt spørsmålet: Er Northugs storhetstid over? Kan han noen gang ta tilbake kongetitlene?

Northug etter 31. plassen: - Positiv følelse

Da Northug møtte Dagbladet og resten av pressen etter dagens 31. plass, tok han seg god tid til å svare - denne gang seriøst - på journalistenes spørsmål om langrennlegendens form. Mosvik-ekspressen mener han fikk gode svar i Falun i dag, med 15 500 tilskuere totalt denne helga.

- På fjerderunden i Mördarbakken var jeg godt grillet. Der var det nok for meg. Men det var et veldig løft fra forrige helg. Jeg kjenner at kroppen er i balanse og er klar for at det som kommer. Med et par renn i NM tror jeg at jeg skal få et veldig formløft fram mot det som skal skje i Finland, sier Northug.

- Jeg er godt fornøyd med svarene i dag og at jeg får et formløft ved disse konkurransene. Det hadde jeg ikke fått om jeg gikk Tour de Ski. Det er en god positiv følelse at det går riktig vei. Nå må jeg ta det med ro, bygge overskudd, få et par gode konkurranser i NM, dra til høyden og be til høyere makter om god form.

Hånet av svensk rival

Northug var fornøyd med dagens prestasjon, forholdene tatt i betraktning. Emil Jönsson er imidlertidskuffet over Northugs comeback.

- Det er en lett løype i Falun, så jeg blir ekstremt skuffet om Petter ikke kommer på pallen. Det bør han virkelig klare, sa Jönsson til Dagbladet i går.

Det gikk ikke. Konfrontert med den svenske rivaens utspill, sier Northug karakteristisk.

- Emil vet vel ikke hva pallen er en gang, sier 31-åringen til Dagbladet, som i stedet skryter av navnebror Emil Iversen.

Northug om Iversen: - Har endelig lært

Meråker-gutten er den nye kongen av Falun med 2. plassen på skøytesprinten i går og seieren på tremila i klassisk i dag. Prestasjonen var enormt imponerende for Iversen, som var den eneste som kjempet i toppen i sprinten i går og som også var med i tetkampen i dag.

- Emil viser trøndersk ånd og vinner til slutt. I Tour de Ski gikk han og «kuket» foran i feltet og brukte opp alt av krefter. Nå har han endelig lært. Emil har vært på YouTube og lært hvordan han skal gå renn. Nå blir det penger på konto og damer i fanget for Emil, sier Northug og ser bort på Iversen, som smiler lurt.

Iversen var den eneste som holdt følge med Martin Johnsrud Sundby i den siste bakken og presset seg opp til Sundby med en ukonvensjonell stil, nesten som en reprise av måten Northug løp opp den samme bakken i VM i Falun i 2015.

Hylles av Northug

- Var det Northug-takter over Iversen i dag, Petter?

- Ja, det var det. Jeg er stolt av gutten, sier Northug til Dagbladet.

Dagens seierherre er i storform og seier opp som en het gullkandidat på flere distanser i VM i Lahti.

- Jeg skulle ha en seier i helga og var så nærme i går. Heldigvis fikk jeg en ny sjanse i dag. Den tok jeg vare på. I dag gikk jeg så mye etter boka som jeg kunne få til. Jeg gikk etter mine styrker, og jeg holdt igjen litt i Mördarbakken hver gang, forteller den nye kongen av Falun, Emil Iversen.

Når det gjelder den gamle Falun-kongen, Petter Northug, er det imidlertid langt mer usikkerhet.

- Jeg er ikke trygg

Fem nordmenn plasserte seg blant de ti beste på tremila i dag. Northug ble nr. 31. Med andre ord styrket han ikke sine sjanser til å gå tremila i VM.

- Jeg er ikke trygg på at jeg får gå, men jeg er trygg på at jeg kommer til å være i form i VM. Jeg må vise form i NM, sier Northug.

Nøkkeldagen blir lørdagens 30 km fellesstart med skibytte på Lygna. Der må Northug dokumentere form om han skal komme seg med på det norske laget på denne distansen.

- Det blir en krig

Det vil igjen være en nøkkel for å komme seg inn på stafettlagene. På sprinten og femmila er Northug direktekvalifisert i kraft av å være tittelforsvarer. Men to distanser er ikke nok for at 31-åringen skal bli fornøyd.

- Det har aldri vært så mye krig om plassene som det er på skiathlon. Det blir svært viktig for alle andre enn Martin Johnsrud Sundby. Det blir en krig. På 30 km skiathlon i NM må jeg krige for en pallplass og bruke skibytte godt, sier Northug.

- Hvis ikke det går, må jeg bruke tiden fram mot VM godt. Det har blitt sagt at man må velge mellom lagsprint og 30 km skiathlon. Hvis jeg gjør en god sprint i VM, er det en god søknad til lagsprint eller skiathlon, sier 31-åringen.

På spørsmål om hvem som bør gå VM-stafetten i Lahti, vraker Northug foreløpig seg selv:

- Hvis jeg hadde vært landslagssjef, ville jeg tatt ut Emil Iversen, Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh, svarer skistjerna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media