Northug var 46 sekunder for sein til blomsterseremonien

Det forteller FIS-rapporten.

IKKE SÅ SEIN UTENFOR SPORET, HELLER: Petter Northug har fått mye kjeft etter blomsterseremonien i La Clusaz før jul, men FIS-rapporten viser at nordmannens største feil var å ikke ha på seg reglementert startnummer.Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
IKKE SÅ SEIN UTENFOR SPORET, HELLER: Petter Northug har fått mye kjeft etter blomsterseremonien i La Clusaz før jul, men FIS-rapporten viser at nordmannens største feil var å ikke ha på seg reglementert startnummer.Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Petter Northugs forsentkomming til blomsterseremonien etter andreplassen i La Clusaz før jul, var hendelsen som startet den siste debatten om skistjernens innstilling og opptreden.

I etterkant ble det hevdet at Northug var så mye som et kvarter forsinket, men det riktige viser seg å være 46 sekunder.

Dagbladet har fått tilgang til rapporten FIS utarbeidet etter fellesstarten. Der står det klart og tydelig at Petter Northugs navn ble annonsert over 14 minutter og 52 sekunder etter at vinneren var i mål. 46 sekunder senere sto Northug på pallen.

Halvt minutt
Mosvik-løperen kom imidlertid uten reglementert startnummer, og det var det han ble ilagt en bot på ti prosent av premiesummen for.

- Da jeg fikk beskjed om at det var blomsterseremoni, fortet jeg meg alt jeg kunne. Jeg tok raskeste vei til podiet, noe som førte til at jeg måtte hoppe over et par gjerder, forklarte Petter selv i går.

At det er blitt antydet at seremonien ble 10-15 minutter forsinket på grunn av at Petter satt i smørebua etter spurttapet for russiske Maxim Vylegzhanin, finner de norske lederne vanskelig å forstå. Særlig nå, etter at FIS-rapporten ble klar.

- Vanligvis tar det 15 sekunder fra en løper er ropt opp til han står på podiet. Det riktige er derfor å si at Petter var et halvt minutt for seint ute, sier sportssjef Åge Skinstad til Dagbladet.

Kjeft av faderen
Både Thomas Alsgaard og Vegard Ulvang gikk hardt ut mot Petter Northug etter premieutdelingen i La Clusaz - da Petter kom for sent og ble bøtelagt.

I går holdt Northug pressekonferanse før avreise til Tour de Ski, og svarte følgende da en journalist leste opp sitatene til Ulvang fra Adresseavisen der den tidligere skistorheten sa at han «ble flau over å være norsk» om oppførselen til Petter.

- Hyggelig. En må sette pris på slikt, sa Northug med et lite smil.

Northug var imidlertid klar på at han ikke vil at noe lignende skal oppstå igjen, og at det ble snakket om internt i laget etterpå.

- Jeg vil så klart ikke at det skal skje igjen. Vi har tatt det opp internt. Jeg har pratet med Vidar( Løfshus), og fattern er som alltid engasjert. Mamma prater via fattern, jeg hører det på han at han får input fra henne, sa 24-åringen.