Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Team Northugs nye utfordringer

Northug varsler endringer etter brorens triste melding: - Nesten en skandale

Petter Northug ble skuffet og lei seg da lillebror Tomas valgte å legge skiene på hylla. Han mener det nærmest er en skandale at lillebroren gir seg når OL-løypa passer ham perfekt og han selv trenger Tomas' kompetanse.

PÅ JAKT: Petter Northug jakter nye treningspartnere etter at Tomas Northug legger opp og forlater teamet hans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ JAKT: Petter Northug jakter nye treningspartnere etter at Tomas Northug legger opp og forlater teamet hans. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISLETT (Dagbladet): Norsk langrenn mistet en medaljekandidat på OL-sprinten i Pyeongchang da Tomas Northug lørdag ettermiddag annonserte at han legger skiene på hylla, bare 27 år gammel.

Petter Northug mistet samtidig sin viktigste treningspartner på veien mot de olympiske lekene. Uten lillebror Tomas får Mosvik-ekspressen en ekstra utfordring når det gjelder matching på trening og den sosiale biten når Team Northug reiser på mange og lange høydesamlinger.

Overfor Dagbladet sparer ikke Petter Northug på de sterke ordene når han forteller hva dette betyr for ham den kommende OL-sesongen.

- Det er nesten en skandale. Det er den viktigste brikken i teamet mitt som forsvinner. Tomas var fryktelig viktig inn mot den klassiske sprinten i OL, der også femmila er i klassisk. Det gjør at jeg må sette sammen et nytt puslespill. Det gjør det, dessverre, sier Northug til Dagbladet.

- Hva tenkte du da du fikk beskjeden fra Tomas?

- Jeg ble lei meg og skuffet. Det er trist for oss som brødre som satser sammen. Det er også trist for hele teamet, så nærme en OL-sesong. Samtidig tenker du at Tomas har hatt fantastiske øyeblikk i skiløypa. Han skal ikke grave seg ned, men være stolt over de store resultatene han har oppnådd.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise Rafaelsen Vis mer Vis mer

Droppet overtaling

31-åringen fra Mosvika prøvde ikke å overtale sin lillebror til å fortsette, selv om ønsket var sterkt.

- I form er potensialet til Tomas skyhøyt i klassisk sprint. Han kunne ha tatt medalje i sprinten i OL. I den diagonalsprinten der er det lite å gjøre med Tomas. Jeg håpet at han skulle satse dit, forteller Northug.

- Jeg pratet en del med ham, men hvis den indre driven ikke er der, så er den ikke der. Da har du ikke det som må til for å gjøre jobben og ligge fire uker på en høydesamling. Dessverre har Tomas bestemt seg for å slutte.

Tror Petter får det bedre alene

Selv om langrennsstjerna tar nyheten tungt, tror Tomas Northug at det kan være positivt for storebror Petter å trene uten ham den kommende sesongen.

- Jeg tror det kan være bra at Petter trener uten meg. Vi fyret hverandre veldig opp. Det ble kanskje for mye av det gode. Jeg tror Petter finner gode treningspartnere som vil gi ham matchingen han trenger. Det er nok skiløpere i Norge, sier 27-åringen til Dagbladet.

Tomas og Petter Northug fikk forrige sesong spolert etter å ha pushet seg for hardt sammen.

- Jeg tror det var overtenning fra alle kanter. Vi følte oss ustoppelig da vi holdt på i høst. Vi var en brutal duo. Det er irriterende at det gikk sånn, men idrett er brutalt og vi balanserte på en knivsegg. Det er små marginer.

Petter Northug skjønner hva lillebror mener når han sier at de pushet hverandre for hardt.

- Jeg ser det poenget. Samtidig må man pushe hverandre for å bli bedre. Det er kulturen i Ski-Norge, svarer 31-åringen.

Vil ha nye navn i Team Northug

Nå varsler Petter Northug endringer i teamet før kommende sesong.

- Valget til Tomas er tatt, og vi kan ikke gjøre så mye annet enn å prøve å finne en erstatter for Tomas. Vi må få inn en ny løper i teamet, kanskje to. Vi har en del navn på blokka, avslører Northug overfor Dagbladet.

Trener Stig Rune Kveen sier følgende om hvilke type utøvere de jakter i Team Northug-stallen som i fjor besto av Tomas og Petter:

- En med bra kapasitet som kan matche Petter er ønskelig. Samtidig dro Petter mye alene på turer i høyden før Falun-sesongen også, og det gikk jo bra, sier Kveen til Dagbladet.

Han er ikke bekymret etter Tomas' beslutning.

- Det er mange gode skiløpere i Trondheim og Meråker som Petter kan matche seg med i det daglige når de ikke er på samling. Det skal gå fint. På høydesamlinger må vi ha med noen, men vi får se hvor mange og hvem det blir, sier han.

Tomas Northug: - Overtenning ødela

Kveen synes det står respekt av Tomas Northugs avgjørelse.

- Vi mister en god skiløper og en god treningsmakker for Petter. Tomas har vært veldig viktig og gjort en kjempegod jobb sammen med Petter. De trives også veldig godt sammen. Samtidig står det respekt av å ta den avgjørelsen, hvis du kjenner at du ikke er 100 prosent motivert.

- Sprinten i OL kunne passet ham bra, og vi vet hva Tomas er kapabel til, men motivasjonen må være der om det skal gå. Det har han dessverre ikke.

Tomas Northug, som nå går rett inn i en fast stilling i Coop-teamet rundt storebror Petter, har lenge vurdert å legge skiene på hylla.

- Jeg var ganske nærme å legge opp i fjor da jeg mistet plassen på landslaget. Da sa jeg til meg selv at jeg måtte levere på direkten og takket ja til tilbudet fra Coop. Overtenning gjorde at det ikke gikk denne sesongen, sier han til Dagbladet.

- OL-løypa er sikkert perfekt for meg, men jeg var ikke engang reserve i Drammen-sprinten. Da er jeg langt bak i køa. Jeg tok avgjørelsen for et par-tre uker siden. Det er en prosess som har vært litt for lang, men det er nok ikke den verste avgjørelsen jeg har tatt. Jeg tror jeg vokser som person av å ta en såpass voksen avgjørelse. Jeg har fått et tilbud fra Coop, men velger likevel å gi meg, avslutter Tomas Northug.

Varsler strengere regime rundt Northug

Dermed er Petter Northug inntil videre uten lagkamerater. Det vil neppe vare lenge, og 31-åringen er svært motivert for å slå kraftig tilbake den kommende OL-sesongen.

- Treningen blir mye likt det han har gjort før. Det blir mange høydeopphold også i år, men det er innholdet i treningen vi gjør som er det viktigste. Vi må balansere mer og unngå å tøye strikken for langt. Det er det som er viktig, ikke å kutte høydesamlinger, sier Kveen til Dagbladet.

Han varsler et mer kontrollerende regime rundt Northug kommende sesong.

- Vi må ha kontroll og kjøre enda flere tester for å unngå å havne på feil side igjen. Vi må ha gode kontrollrutiner, og ikke minst må Petter selv være ærlig og vite når han bør hvile. Petter var fryktelig sterk da han kom hjem fra Val Senales i fjor høst og tøyde strikken for langt i 7-10 dager, erkjenner Northugs trener.