Russland mistror Norge

Northug-venn mistror Norge

Den russiske taktikken er tydelig. Skap så mye forvirring som mulig om Norge.

GRATTIS FRA NORGE: Fjorårsvinner Erik Valnes gratulerer ydmykt Aleksandr Terentjev etter russerens oppvisning på sprinten i Ruka. I beste fall forblir det tonen mellom sportens supermakter. Men de russiske lederne vil det foreløpig annerledes. FOTO: Torstein Bøe / NTB
GRATTIS FRA NORGE: Fjorårsvinner Erik Valnes gratulerer ydmykt Aleksandr Terentjev etter russerens oppvisning på sprinten i Ruka. I beste fall forblir det tonen mellom sportens supermakter. Men de russiske lederne vil det foreløpig annerledes. FOTO: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

TJUE kuldegrader og frykt for ødelagte lunger gjorde at et helt norsk herrelag trakk seg fra det siste rennet i Ruka sist helg. Hverken løpere eller trenere ville risikere sykdomsavbrekk i OL-sesongen.

Den sjansen tok alle russerne. Dette ulike valget med egen helse, har gitt ny oppmerksomhet i Russland rundt de beste langrennsløpernes astmaplager og Norge.

Astmamedisin er den vanligste russiske bortforklaringen på hvorfor norske løpere har dominert denne sporten det siste tiåret. Det å kritisere konkurrentenes lovlig medisinering er blitt en fast del av den russiske skiledelsenes forsvar for eget dopingbruk.

Nå har de også fått sin nye, unge stjerne Aleksandr Terentjev med i koret:

- Astma er blitt veldig vanlig blant skiløpere. Har du denne sykdommen?, spurte en reporter fra Metaratings.ru den russiske sprinteren etter at han sensasjonelt knuste Johannes Høsflot Klæbo opp den siste bakken i verdenscupåpningen i Ruka.

- Nei, jeg har ikke astma, svarte Terentjev.

- Hva synes du om all astmaen blant de norske skiløperne?, fortsatte reporteren.

- Ærlig talt er dette fremmed og ubehagelig. Men hva kan vi gjøre med det, svarte unggutten, og viste tydeligere enn de fleste hvordan den dype mistroen preger forholdet mellom russisk og norsk langrenn.

FOR bare 22 år gamle Aleksandr Terentjev er egentlig mest inspirert av norsk langrenn:

- Klæbo er sprintidolet mitt, men den største for meg er Petter Northug. - Den første jeg så på TV, var Northug. Han var god og lagde mye moro, sa han til TV2 etter at kanalens profilerte ekspertkommentator kom bortom i Ruka for å gratulere.

Til russiske medier utdyper Terentjev denne bindingen vestover:

- Jeg sa til Northug at det var han som hadde lært meg trøkket i sprinten. Det var jo slik han vant i Falun-VM, fortalte russeren til hjemlige Metaratings.ru etter at han fikk en liten gave av forbildet sitt og i farten glemte at Petter Northug; som norsk landslagsløper gjennom mange kalde vintre, hadde tilgang til den samme medisinske behandlingen mot yrkesrelaterte luftveisplager som alle de andre i den norske eliten.

VANLIGVIS får ikke russiske stjerner glemme slikt. Med Jelena Välbe som sjef og tidligere dopingutestengte Juri Borodavko som hennes viktigste trener, er mistroen satt i system:

  • Blir deres løpere slått, skal det bortforklares med norsk medisinbruk.

Det hjelper ikke at den samme medisinbruken i 2017 fikk et internasjonalt godkjentstempel som sportens helsemessige «gullstandard», og siden ikke er blitt vitenskapelig utfordret.

Hos russerne har dette aldri vært vitenskap, men propaganda:

- For meg er det rart at alle norske utøvere har astma, gjentok Jelena Välbe passe upresist etter sist VM, og ble støttet av den mektigste treneren Juri Borodavko:

- Jeg har mine spørsmål og tvil. Det norske landslaget bruker 100 prosent medisinske fritak. Det er helt feil, og FIS lar det passere, hevdet Borodavko uten plagsomt hensyn til fakta.

For under sist VM i Oberstdorf hadde ikke Norge en eneste løpermedisinsk fritak.

DET har vi heller ikke denne sesongen. Den norske behandlingen av astma etter overbelastning i sporet, er langt under de internasjonale grensene for medisinsk fritak. Det selv om disse verdiene for riktig doser medisinering er blitt senket de siste åra.

Men de russiske ledernes bevisste desinformasjon om norsk langrenn, presser dessverre løpere som Aleksandr Terentjev inn i den mistroiske malen.

DET burde ikke vært slik. Sportens nye yndling har en oppvekst som norske skiløpere flest fra koseturer i marka med familien. Mor og far var selv ikke aktive skiløpere, men likte å ta med ungene ut i skogene rundt småbyen Naryan-Mar helt nord opp mot Barentshavet.

Det var mor som meldte Aleksandr på hans første skirenn som 10-åring. Der gikk han bra nok, men opplevde ikke noe press for å bli god. Han ble bare med på de lokale skitreningene fordi det var gøy, og der fikk han etter hvert ildsjelen Andrey Rechkov Kapitonovich som trener.

Det samarbeidet er der fortsatt. Da Aleksander som tenåring ble så rask at klubbledelsen ville sende ham på elitesportskole i Moskva, ville han ikke reise fra mor og far. I stedet forble han barnetrener Rechov sin elev.

Det var tryggest.

OVERRASKELSE: Den russiske løperen Aleksandr Terentjev sjokkerte alle og vant sprinten i Ruka. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

NETTOPP det trygge preger også rammene rundt den lokale skiskolen hjemme i Naryan-Mar:

- Et sunn sjel i et sunt legeme, står det som heading på Rechovs nettside som skilærer.

Der siterer treneren visdom fra den gamle svenske storløperen Nils «Mora-Nisse» Karlsson; olympiamester fra 1948 og Vasalopp-legende:

- Det er ingen trener i verden som kan få den mest talentfulle utøver til å bli en mester, uten at eleven selv strever for å bli best mulig og uselvisk trener.

Så Alexander trente flittig og ble en topp juniorløper for Russland fra han var 17 år. I junior-VM i Lahti i 2019 vant han sprinten foran de norske håpene Ansgar Evensen og Håkon Skaanes, og har siden vært regnet som en mulig ny stjerne.

DENNE sportslige suksessen gjorde at Aleksander fikk en trener til. Men han regnes ikke blant de trygge. De to siste sesongene har Terentjev vært i treningsgruppa til omstridte Juri Borodavko, og fått kjørt seg med svært store treningsmengder.

Borodavkos treningregime er hardt, men samtidig er denne mangeårige landslagstreneren dessverre tett knyttet til en dopinfisert russisk langrennssport. Selv har han forklart dopingsakene til løperne sine med at han som trener ikke har hatt full kontroll over hverdagen deres.

Det er naturligvis sant, men da rimer det dårlig at Borodavko i russisk media har tatt et voldsomt oppgjør med Ilia Tjernosov; bronsevinner fra 5-mila i Sotsji og eneste russer som ikke var mistenkt i denne skandalen. Der anklaget Bordavko den Sveits-bosatte Tjernosov for å ha tystet i utlandet om russernes dopopplegg.

RUSSERNES systematiske løgner og manglende oppgjør med sine dopinfiserte trenere, gjør at mistroen mellom skigigantene har gode vekstvilkår.

Det er ekstra trist nå som russerne har fått fram en ung løper med toppfart til å gå fra Johannes Høsflot Klæbo selv i nordmannens beste stilart og terreng.

Med mange topp sprintdueller framover, hadde det holdt å la dette få være bare sport.

Men slik fungerer ennå ikke russisk toppidrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer