Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug vil lære av Boasson Hagen

De to vinnerskallene har startet markedssamarbeid.

GÅR FOR GULL: Edvald Boasson Hagen håper å sikre seg den ettertraktede regnbuetrøya på dagens VM-fellesstart. Uansett hvordan det går, kan han glede seg over at han har skrevet under på en gullkantet avtale med Samsung. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
GÅR FOR GULL: Edvald Boasson Hagen håper å sikre seg den ettertraktede regnbuetrøya på dagens VM-fellesstart. Uansett hvordan det går, kan han glede seg over at han har skrevet under på en gullkantet avtale med Samsung. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

SLENAKEN/OSLO (Dagbladet): I ettermiddag sykler Edvald Boasson Hagen (25) for å sikre seg den ettertraktede regnbuetrøya på fellesstarten under sykkel-VM i Nederland.

Uansett hvordan det går, kan han glede seg over å ha en gullkantet avtale med det koreanske elektronikkfirmaet Samsung ferdigforhandlet og klar til signering.

Samsung-avtalen innebærer også et samarbeid med skikongen Petter Northug, som inngår en tilsvarende avtale. Tanken er at de to superstjernene skal avlaste hverandre ved å profilere samme sponsor.

- Perfekt løsning
- Det er egentlig litt tilfeldig at Edvald og Petter inngår disse avtalene samtidig. Begge var i forhandlinger med Samsung. Nå er vi kommet fram til en perfekt løsning, ettersom guttene har hver sin sesong, fastslår Petter Northugs manager Lars Gilleberg, og utdyper:

- Petter stiller opp om sommeren, mens Edvald stiller opp om vinteren. Og så brukes kampanjene når de er i sine sesonger.

De to superstjernene skal i all hovedsak brukes i markedsføring.

- De skal selge tv-er og andre produkter, rett og slett, sier Gilleberg.

Gunstig avtale
Northug har undertegnet en ettårskontrakt, med mulighet for forlengelse til tre år — det vil si til etter VM i Falun i 2015.

Gilleberg vil ikke kommentere summer, men omtaler det som en god avtale for Northug. Da dreier det seg minimum om en halv million i året.

- Når året er over, må Samsung finne ut om de har råd til å forlenge. Eller rettere sagt om de har råd til å la være, humrer Gilleberg overfor Dagbladet.

EKSKLUSIV AVTALE I BOKS: Petter Northug gleder seg til å bli bedre kjent med Edvald Boasson Hagen gjennom sin nye markedsavtale. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
EKSKLUSIV AVTALE I BOKS: Petter Northug gleder seg til å bli bedre kjent med Edvald Boasson Hagen gjennom sin nye markedsavtale. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

Også Edvald Boasson Hagen har skrevet under på en ettårskontrakt med mulighet for forlengelse. Ole Brokhaug i 25-åringens management mener avtalen er unik for en norsk syklist.

- Det er ikke mange som kan vise til noe liknende, spesielt ikke med tanke på at Samsung er en aktør som operer i alle verdenshjørner. De sponser gjerne store arrangementer, som OL, og store klubber, som Chelsea, men inngår vanligvis ikke rene utøveravtaler, sier han til Dagbladet.

Brokhaug forteller at det var Boasson Hagens elektronikkinteresse som var utslagsgivende for at avtalen gikk i boks.

- Edvald var ikke så opptatt av pengene. Han syns det er moro med all mulig elektronikk, om det er tv'er, fjernstyrte støvsugere eller selvfølgelig foto, som han gløder for, sier Brokhaug.

Markedssjef i Samsung Tommy Jensen er, ikke overraskende, meget fornøyd med å ha knyttet til seg de to superstjernene. Valget var naturligvis ikke tilfeldig.

Tekno-interesse
- Edvald og Petter er i front på sine idretter, og like kompromissløse som oss når det gjelder kvalitet i alt de gjør. For oss er det spennende å jobbe med to av Norges mest seriøse og profilerte idrettsutøvere, sier Jensen.

Og legger til:

- I tillegg er begge to over gjennomsnittet interessert i teknologi, og Edvald er kjent for sin interesse for foto, så for Samsung var dette en god og naturlig match når vi skulle være med og hjelpe norsk idrett framover.

Selv om noe av poenget med Samsung-avtalen er at de to stjernene skal kunne avlaste hverandre utenom sesong, ligger det i kortene at Boasson Hagen og Northug kommer til å møtes langt oftere nå enn tidligere.

Tror Boasson er roligere
Petter Northug lurer blant annet på hvordan samarbeidspartneren forbereder seg før store ritt.

- Edvald er en litt annen type person enn meg. Kanskje han er hakket roligere? Han er en idrettsutøver jeg gjerne vil bli litt bedre kjent med. Hvordan tenker han? Hvordan forbereder han seg mentalt før konkurranse? Jeg tror det er mye likt, kanskje kan vi lære noe av hverandre også, sier han til Dagbladet.

- Hva er de største likhetene, og de største forskjellene, mellom dere?

- Det kan jeg svare deg på når vi har blitt bedre kjent. Tror nok vi har mange likheter når vi kommer til konkurranse, sier skikongen.

- Ganske like mentalt
Der Northug ofte framstår som breial og kjapp i kjeften i forbindelse med konkurranse, er det ingen overdrivelse å si at Boasson Hagen er langt mer stillferdig.

- Jeg kjenner ikke Petter personlig siden jeg bare har møtt ham noen få ganger. Men han er en rå idrettsmann, og framstår som veldig fokusert og rå i huet. Petter har virkelig vist at han har det der, og jeg tror vi kan sammenliknes litt der, sier Team Sky-rytteren til Dagbladet.

Boasson Hagen er glad for at samarbeidsavtalen gjør at de to idrettsheltene kan avlaste hverandre. Og han innrømmer at det er ekstra stas med tilgang på elektronikken.

- Denne avtalen passer meg kjempefint. Jeg liker alle typer «gadgets», som tv'er, mobiler og sånn. Jeg har noen kameraer  som jeg allerede har begynt å bruke. Tanken er å ha dem med på løp og samlinger framover, sier Boasson Hagen.

Kan vinne i dag
Opplendingen er en av favorittene på dagens 267-kilometer lange VM-ritt sørøst i Nederland. Løypa går innom deler av traseen til vårklassikeren Amstel Gold Race, noe som betyr at rytterne må gjennom en tøffere løypeprofil enn man kanskje hadde trodd i treskolandet Nederland.

25-åringen fra Rudsbygd håper på en rolig start og et ritt som kan bli gradvis tøffere underveis i den klassikerliknende løypeprofilen.
Det hadde nemlig passet ham svært godt.

- Hvis det går rolig fra start av, og så blir tøffere og tøffere slik at folk faller av, er det ikke dumt. Da kan jeg forhåpentligvis sitte med i front, komme på toppen av den siste stigningen i en liten gruppe, og slå de andre i spurten. Det hadde vært perfekt, sier Edvald til Dagbladet.

• VM-landeveisrittet fra Nederland sendes på TV2 fra 10.30. Følg også livedekning på db.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media