OFFENSIV: Petter Northug føler han er i rute i Tour de Ski før de fire siste etapene. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
OFFENSIV: Petter Northug føler han er i rute i Tour de Ski før de fire siste etapene. Foto: Vegard Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Northug vil samarbeide med utlendingene

- Spennende å se om vi klarer det.

TOBLACH (Dagbladet): Det skjer ikke ofte, men i dag tok Petter Northug seg tid - nærmere bestemt et minutt og 55 sekunder - til å snakke med pressen på en i utgangspunktet mediefri dag.

Og Northug er ved meget godt mot, til tross for exit i semifinalen i gårsdagens sprint i Val Müstair.

- Jeg sitter igjen med en bra følelse. Jeg gikk bedre og bedre utover dagen og kom meg til semifinale, som var det viktigste. Jeg fikk med meg 38 sekunder, og det var viktig hvis man ser på lista, sier Northug.

Starter likt Lista han snakker om, er sammenlagtstillingen etter tre etapper. Den viser at russiske Maxim Vyleghsjanin leder touren, 2,1 sekund foran Dario Cologna og 9 sekunder foran Northug selv.

Det betyr at de tre i praksisk går ut likt i morgendagens 35 km lange fristiljaktstart fra Cortina til Toblach, en etappe der Northug i fjor på dårlige ski mistet muligheten til å vinne touren sammenlagt.

Northugs plan er klar. Og håpet er at han og de to andre i tetgruppa skal klare å hjelpe hverandre til å holde farten oppe.

Magadrag og samarbeid - Det blir et magadrag i starten, så får vi se hvordan det blir å ligge i gruppe med Vylegzjanin og Dario. Det er litt spennende med
Vyleghzjanin, han er kanskje den russeren som tenker mest i fellesstarter og kanskje vil bruke minst mulig kefter. Om vi får til å samarbeide, blir utfordringa, sier Northug, som spår følgende dramaturgi:

- At Legkov får kontakt, så sterk som han var i fjor. Og så spørs det hvor fort det går i den gruppa vi har. Hvis vi klarer å sette fart, klarer vi kanskje å holde avstanden når vi er tre så sterke løpere. Klarer vi ikke å samarbeide, og en av oss har litt dårligere ski enn resten, så blir det vanskelig. Men har alle tre gode ski, da kan vi ha høyere fart enn gruppa bak.

Vil øke luka - Er drømmescenariet at dere tre klarer å kvitte dere med resten av sammenlagtkandidtanene, som Alexander Legkov, Marcus Hellner og Lukas Bauer?

- Jeg tror både jeg, Dario og Maxim ønsker å beholde den luka vi har, og kanskje øke den, det er det vi så klart ønsker. Om vi klarer det, det er spørsmålet, sier Northug til Dagbladet.

Til slutt svarte han også på to spørsmål om svenskenes innsats i gårsdagens sprint, der tre av dem sendte Northug ut - men der Marcus Hellner røk i samme slengen, noe Northug takket for i sin Tour de Ski-blogg etter løpet.

- Hvordan var det å gå i heat med svenskene i går?

- Det var interessant, det.

- Hva synes du om måten de gikk på?

- Fornuftig ...

Morgendagens jaktstart starter kl. 12.15.

KONGENS TALE: Media samles i flokk når Petter Northug åpner munnen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
KONGENS TALE: Media samles i flokk når Petter Northug åpner munnen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer