JULESAMLING: Petter Northug trener i høyden i Seiser Alm i jula for å finne OL-formen. Her i forbindelse med en treningsøkt i helga. Foto: Erlend Haugen / Dagbladet
JULESAMLING: Petter Northug trener i høyden i Seiser Alm i jula for å finne OL-formen. Her i forbindelse med en treningsøkt i helga. Foto: Erlend Haugen / DagbladetVis mer

Northug vil slutte med svenskehetsen

Se hva «söta bror» har måttet gjennomgå.

OSLO/SEISER ALM (Dagbladet): Petter Northug har jevnlig mobbet Sverige generelt og de svenske langrennsløperne spesielt siden han slo gjennom som skiløper for sju-åtte år siden.

Trønderens egen hiphop-låt «Jävla Norrbagge» er det siste av en lang rekke stikk til svenskene fra Northugs side. Som Dagbladet skrev tidligere i dag, vises musikkvideoen av låta i sin helhet på TV 2 seinere denne uka.

Låta lages i forbindelse med sesongpremieren på «Sirkus Northug», som er tilbake på skjermen 30. desember. I låta rapper Northug sammen med den svenske artisten Shajan Ghanfili.

- Krona på verket Mosvik-løperen innrømmer overfor Dagbladet at han ikke helt kan se hvordan han skal kunne overgå seg selv i å mobbe svenskene etter hiphop-låta - og at det kanskje er på tide å kaste inn hetsehåndkleet.

- Du blir ikke lei av svenskehetsen?

- Nei, det spørs. Det her blir vel krona på verket egentlig. Vi får sette en strek når denne låta kommer ut.

- Er det et ønske eller et løfte?

- Det er et ønske.

- Du ønsker å sette strek, altså?

- Ja, sier Northug.

Lang karriere som svenskehetser De som har fulgt 27-åringens karriere tett vet imidlertid at man ikke bør bli overrasket om Northug skulle la seg friste på nytt.

Når man husker hvor mange ganger han har mobbet Sverige, er det vanskelig å tenke seg at han aldri vil la seg friste igjen.

Her er noen øyeblikk vi husker:

• Verdenscuphelga i Falun i fjor: Northug gikk først over mål på stafetten med svensk flagg i hendene, fortalte så at han egentlig ville gå over linja med en opplåsbar gris for å minnes SVTs Jonas Karlsson, og til slutt rappet han til mot Emil Jönsson. Etter showingen fikk han beskjed av den svenske langrennsjournalisten Tomas Petterson om å roe seg ned.

• I Oslo-VM i 2011 ydmyket Northug svenskene og Marcus Hellner på stafetten, med demonstrativ ploging mot gullet. Etterpå ble han kalt for en gris av nevnte Karlsson.

• Etter Vancouver-OL året før hadde Northug vært så breial at til og med svenskekongen, Carl Gustav, omtalte ham som «litt kaxig».

Northugs svenskemobbing ble på et tidspunkt så omfattende at «broderfolket» tidligere i år så seg nødt til å slå tilbake. I februar ble det nemlig lansert et t-skjortekolleksjon der nordmannen får gjennomgå.

Til og med Marcus Hellners kjæreste bidro til «Vem fan är Northug Webshop».

«Så jævla lætt» Northug forteller selv at det var teamet bak «Sirkus Northug» som overbeviste ham om å lage den ferske hiphop-låta.

- Plutselig var vi i studio, og teksten var nesten klar. Men det som er fint med den er at den baserer seg ikke så mye på det som skal skje framover. Den baserer seg mest på det som har skjedd bakover i tid, så det er mest et historisk perspektiv på det. Det er det som er fint med sangen, men det blir garantert oppstyr rundt den sangen. Nå har ikke jeg sett musikkvideoen, men det mangler vel bare at det er mye hud der også, så smeller det vel bra der og tenker jeg, sier trønderen.

I låta gjentar Northug frasen «Det er så jævla lætt» gang på gang. Han erkjenner at låta kan komme til å lage bråk når den slippes i sin helhet.

- Vi har sagt tidligere at vi skal legge lista lavere og være mer forsiktige. Nå dreit vi i det og laga helvete, så da er det tilbake til krigen da, flirer han overfor TV 2.