RESERVE: Petter Northug måtte nøye seg med å være reserve da Tour de Ski-troppen ble tatt ut torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RESERVE: Petter Northug måtte nøye seg med å være reserve da Tour de Ski-troppen ble tatt ut torsdag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Hvorfor Norge benytter bare åtte av ti plasser i Tour de Ski

Northug vraket. Norge benytter bare åtte av ti plasser. Dette er grunnen

Og derfor har sprintere som Pål Golberg og Sondre Turvoll Fossli valgt å gå andre renn.

(Dagbladet): Norges Skiforbund har bare tatt ut åtte av de maksimalt ti herrene de kunne ha tatt med til Tour de Ski.

Likevel ble blant andre Petter Northug vraket. Mange lurer nok på hvordan det henger sammen. Hvorfor er bare åtte av ti plasser blitt benyttet når mesterskapskongen fra Mosvika motvillig må være reserve?

Norges kvote på ti utøvere per kjønn består av følgende:

1. En grunnkvote på seks utøvere.
2. De øvrige fire må være enten være blant de 20 beste i sprintverdenscupen sammenlagt eller være leder av verdenscupen eller Skandinavisk Cup.

FORKLARER: Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORKLARER: Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sprinterne

Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Finn-Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Sjur Røthe har tatt plassene i den opprinnelige grunnkvoten på seks.

Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar er med på den andre kvota som henholdsvis nr. 8 i sprintverdenscupen og leder av Skandinavisk Cup.

Fra denne kvoten kunne Norge ha tatt ut ytterligere to løpere: Alternativene er Sondre Turvoll Fossli, Pål Golberg, Eirik Brandsdal, Kasper Stadaas og Håvard Solås Taugbøl, som alle er topp 20 i sprintverdenscupen.

- Vår vurdering er at om vi skal sende en sprinter som kun satser på sprint, måtte vedkommende vært med å kjempe om sprintkula sammenlagt, forklarer landslagssjef Vidar Løfshus ovefor Dagbladet.

Verken Petter Northug eller Finn-Hågen Krogh innfrir kravene, selv om de normalt bruker å være helt i sprinttoppen. Hadde ikke Krogh falt i prologen i Davos, kunne han ha gått inn på denne kvoten i stedet og gitt Northug en plass i grunnkvota. Eventuelt kunne Northug selv ha sikret seg en plass her med en bedre sprint på Lillehammer.

Sprintene i Skandinavisk cup teller mer

Det er likevel betimelig å spørre hvorfor de to siste plassene ikke er fylt opp av enten Golberg, Fossli, Brandsdal, Stadaas eller Taugbøl.

Svaret er enkelt.

Det er ingen uttaksrenn til OL-sprinten i løpet av Tour de Ski. Det er det derimot i Skandinavisk Cup i Piteå i Sverige den 5. januar. Da står klassisk sprint på programmet. Denne vektlegges på samme måte som klassisksprinten i Ruka, på Lillehammer, under NM og i Planica, bekrefter Løfshus.

- Fossli og Golberg ønsker heller å konkurrere om OL-plasser i Piteå, NM og Planica, enn å gå Tour de Ski, sier landslagssjefen til Dagbladet.

GÅR IKKE TOUR DE SKI: Pål Golberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GÅR IKKE TOUR DE SKI: Pål Golberg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ikke komfortabel med planen

Ifølge trener Stig Rune Kveen var Petter Northug skuffet over at bare er reserve til Tour de Ski. Northug er ikke tilfreds med den OL-planen som ble foreslått i uttaksmeldingen fra Norges Skiforbund.

- Petter er ikke komfortabel med den planen de har foreslått, han ønsker å gå Touren. I tillegg faller det litt tilbake på om det er nok, og at han risikerer å stå der før OL-uttaket og ikke ha fått gå nok, sier Kveen til Eurosport.

Northug har slitt med formen innledningsvis i sesongen. Hans eneste deltakelse i verdenscupen endte med en seig 32. plass på Lillehammer, og selv om han nå skal være på «plussiden» igjen, er han altså bare tatt ut som reserve til Tour de Ski.

- Han mister jo nå en mulighet til å få vist seg fram og få viktig matching i kroppen inn mot det som skal skje. Ved neste korsvei er det snakk om NM. De beste norske som skal gå Touren, stiller nok ikke på startstreken der bortsett fra i stafetten. Vi føler det kommer noen dilemmaer med tanke på OL-planen da, fortsetter Kveen.