Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug bryter stillheten etter to seirer

Northugs egne ord etter to seirer: - Flaut for familie, venner og sponsorer

I løpet av helga slo Petter Northug til med to triumfer. Både rykket og kapasiteten imponerte Didrik Tønseth og Fredrik Riseth. Overfor Dagbladet slakter Northug likevel egen tilstand - på en måte som gir tro, håp og optimisme.

IMPONERTE: Peter Northug, her fra Kulåssprinten i fjor, viste fram både en stakekapasitet og spurtegenskaper som ga ham to seirer i løpet av helga og som imponerte Byåsen-guttene Didrik Tønseth og Fredrik Riseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Peter Northug, her fra Kulåssprinten i fjor, viste fram både en stakekapasitet og spurtegenskaper som ga ham to seirer i løpet av helga og som imponerte Byåsen-guttene Didrik Tønseth og Fredrik Riseth. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Petter Northug i dag vant Flyktningerennet etter å ha spurtslått Fredrik Riseth og Didrik Tønseth, var det mer enn bare en god treningsøkt.

Det var et bevis på at treningen som Mosvik-ekspressen har lagt ned de siste ukene, har vært mer enn bare kos. Treningsperioden etter smellen i januar har respondert på en god måte som gir Team Northug håp for langrennsframtiden.

Flyktningerennet var så mye mer enn en søndagstur som endte opp med Northug-seier i spurten. Det 42 kilometer lange rennet var et hardkjør med flere knallharde kneiker underveis, der Northug - den eneste som staket hele løpet på blanke ski - selv var med på å dra opp tempoet.

32-åringen lekte seg ved flere spurtpriser og stakk dessuten av fra både landslagskollega Tønseth og U23-verdensmester Riseth midtveis i løpet. På et tidspunkt ledet Northug med hele 48 sekunder, helt alene i tet.

Den suverene ledelsen skaffet Mosvik-ekspressen seg ved å utnytte sine blanke ski og enestående stakeegenskaper til å gi seg selv en luke inn i den beryktede Muru-bakken, på flere kilometer.

Northug slakter egen tilstand

Som ventet ble han der hentet av motbakkekonge Didrik Tønseth, som kunne utnytte sine rubbeski og sine styrker til å løpe opp diagonalbakkene hvor Northug staket.

GODE SVAR: Selv om Peter Northug slo til med to seirer i løpet av helga, er han nådeløs mot egen form. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODE SVAR: Selv om Peter Northug slo til med to seirer i løpet av helga, er han nådeløs mot egen form. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv om både Tønseth og Riseth forteller til Dagbladet at de ble imponert over stakeegenskapene og formen som Northug viste, er tilsynelatende ikke Mosvik-ekspressen selv enig i det.

Petter Northug er nemlig nådeløs i analysen av egen form når Dagbladet gjenforteller komplimentene fra Tønseth og Riseth og spør hvordan han selv opplever egen form og dagens seier.

- Jeg er så elendig i staking at det er flaut for familie, venner og sponsorer, sier Petter Northug til Dagbladet og gjentar:

- Elendig.

At langrennsstjerna snakker seg ned og anvender selvironi på denne måten, er historisk sett et tegn på at kroppen responderer bra.

Northug imponerte Tønseth

Dagens renn var et godt tegn på nettopp det. Tønseth ble imponert over overkroppsstyrken som Northug viste.

- Petter skaffet seg et forsprang inn i den siste, lange bakken. Han staka veldig bra der også. Det var imponerende. Petter var rapp hele veien, forteller Didrik Tønseth til Dagbladet.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

- At sesongen er reddet, vet jeg ikke helt, men det var positivt. Petter konkurrerer mye og har nok neste år i tankene. Det er bra, mener langrennsprofilen fra Byåsen.

Stortalentet Fredrik Riseth lot seg også imponere over hvordan Northug klarte å stake i et så høyt tempo selv i de tøffeste motbakkene.

- Spurten var meget god, men jeg er aller mest imponert over styrken han viste i motbakkene underveis i løpet - som den eneste i feltet med blanke ski. Det er råsterkt å følge Didrik oppover. Det er ikke akkurat hvem som helst, sier Fredrik Riseth til Dagbladet.

Og har naturligvis helt rett i det, all den tid Tønseth anses for å være en av verdens beste langrennsløpere i motbakker.

- Jeg trodde Didrik ville få luke til Petter i den siste bakken. Jeg måtte i hvert fall slippe. Det viser at Petter fortsatt har god kapasitet, sier Riseth.

Tre ulike valg

Northug, Tønseth og Riseth valgte tre ulike strategier og skivalg.

- Jeg gikk for tørrvoks, Didrik for rubb, mens Petter var den eneste i rennet som gikk på blanke ski. Det var et veldig spennende renn med svært varierte forhold og ulike strategier, forteller Riseth.

- Vi var alle nervøse før start for om vi hadde valgt rett. Verken jeg eller Didrik var veldig fornøyd med festet, men Didrik løp best oppover i hvert fall. Petter viste seg nok en gang som en taktikker og lekte seg litt på noen spurtpriser.

Fredrik Riseth ble U23-verdensmester på sprinten i USA i fjor, da han slo årets russiske stjerneskudd Aleksandr Bolsjunov på svært overbevisende vis. I år har Bolsjunov vært en av verdens desidert beste langrennsløpere.

Riseth vant også bronse på NM-sprinten i januar og viste med 7.-plassen i verdenscupsprinten i Drammen tidligere denne måneden at han nærmer seg verdenstoppen.

Spennende finale

Men mot Northug var stortalentet sjanseløs, både i dagens og gårsdagens renn.

- Jeg mistet Didrik og Petter i den siste bakken, men jeg klarte å snike meg innpå dem i letterengeret inn mot mål. De lurte litt på hverandre, men fikk spart krefter da jeg kom opp. I spurten hadde Petter mest krefter igjen og var suveren. Jeg slet med krampe og var muskulært død, forteller Riseth.

- Det hadde vært mer spennende i spurten mot Petter om jeg hadde holdt følge over bakketoppen, men jeg tror Petter hadde vunnet uansett. Han slo meg også i spurten dagen før. Det er fortsatt vanskelig å gjøre noe med Petter i slike avslutninger.

Northug vant også lørdag

Northug gikk nemlig til topps også i lørdagens duell mot spurtsterke Riseth i Granåsen i sitt eget showrenn i regi av Red Bull. Da startet Mosvik-ekspressen bakerst i feltet på jaktstarten, men gikk seg helt opp i tet og rykket fra alle mot slutten.

- Petter slo meg i to spurter i helga, også lørdag i hans eget renn. Det var et showrenn med skicross-elementer. Petter gikk bare jaktstarten og startet derfor bakerst, mens jeg gikk ut i tet ni sekunder foran i den 12,5 kilometer løypa, forteller Riseth til Dagbladet.

Petter Northug planlegger å gå flere skirenn utover våren. Trolig blir lagsprinten i NM et av dem i tospann med lillebror Even Northug.

Der kan det bli en heftig duell mellom Northug-brødrene i Strindheim og rivalen Byåsen med nevnte Riseth og Johannes Høsflot Klæbo på laget.

Northug mot Klæbo?

Både Tønseth og Riseth forteller til Dagbladet at det er hurtige Riseth som får være Klæbos makker i år, selv om motbakkekongen Tønseth gjorde jobben sammen med verdenseneren på lagsprinten i fjor.

Røa kan være en sterk gullkandidat om Martin Johnsrud Sundby og Andrew Musgrave stiller sammen. Lyn med Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger har også kapasitet nok til å skape mye trøbbel om de klarer å sprekke opp feltet.

- Martin viste i OL at han kan være rå på en lagsprint. Lyn-gutta er så sterke at de kan klare å kjøre av mange. Om de ikke klarer det har vel vi i Byåsen og Strindheim de sterkeste avslutterne, sier Riseth.

Kanskje blir det da en drømmeduell mellom Northug og Klæbo på ankeretappen, duellen langrennsverden knapt har fått se.

Når Dagbladet spør Petter Northug selv om han tror han kan vinne den duellen, svarer han imidlertid avkreftende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!